BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.3

Post »

Wczoraj do ziemi poszłi testowe nasionko Gacfruita. Jestem bardzo ciekaw jak długo kiełkuje i jak faktycznie rośnie sadzonka. :) Na zdjęciach przypomina troszkę Cyklantere.

Obrazek

Wysiałem też nową partię bazyli, gdyż pierwsze wysiewy miały mały wypadek i jedne całkiem.zniszczone, a drugie w większości.

Znalazły się jeszcze dwie malutkie doniczusie z paprykami i wczoraj popikowałem dwie, a w drugiej widzę że dopiero budzą się do życia. :)

Wysiałem również pasternaka giganta na rozsadę. Jakoś w wcześniejszych latach mi się nie udawał ale pokombinuje z nim i zobaczymy. Jak w tym roku nie będzie ciekawy, to zrezygnuje z tego warzywa. :)

Tamarillo na razie milczy ale czekam, bo nasiona stare były, tak samo wysiałem mimoze i muchołówkę, które znalazłem w szafce za szufladami. Są z akcji wymiany tu na forum dobre dwa lata temu i pewnie też nie skiełkują, bo na razie milczą.

Jak tylko dotrą nasiona cebuli, to zacznę ostre przygotowania do wysiewu. Marzy mi się drugie stanowisko pod lampami ale na razie takiowego nie mam gdzie zrobić. Planuje jednak by było ono na strychu ale czeka mnie sporo pracy, by je przygotować. na razie jest tam za chłodno, bo temperatura waha się tam w okolicy 5st.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gdybyś nie bał się kosztów opłaty za energię elektryczną to zainstalowanie na strychu do doświetlania/oświetlenia-nie wiem czy masz tam światło dzienne? lampy sodowej rozwiązałoby problem. Trzeba tylko dobrać odpowiednią moc lampy. Dla cebuli na pewno temperatura będzie odpowiednia.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gdybym nie bał się kosztów elektrycznych i ogólnie kosztów, to już dawno miałbym na strychu pokoik tylko do rozsad, a nie miał growboxa w pokoju. :D

Niestety tak lekko nie ma i muszę czekać na ocieplenie, by coś tam w ogóle rosło. A podłącze starą lampe co miałem w growboxie wcześniej. Miałem wczesniej lampe sodową od znajomego ale zrezygnowałem z niej właśnie ze względu na pobór prądu.

Jedyny minus, to że tych rozsad robi się coraz więcej. :lol:
kaes
50p
50p
Od: 14 sty 2017, o 17:09

Post »

Skąd Ty bierzesz tyle tych odmian pomidorów? masz jakieś znajomości za granicami? Jak nie wysadzisz to się nie dowiesz jaka to odmiana. ;P
Ja przysypuje nasiona z wierzchu perlitem to lepiej mogą wyjść z ziemi niż przysypane piaskiem. ;)
Regulamin
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak, mam znajomości z różnymi hobbystami na całym świecie. Dzięki temu mam wiele odmian pomidorów, papryk jak i innych warzyw. :)

Za klasycznie w ziemię kładę nasionka. Perlit, to mi się później po dywanie by kulał. :lol:
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

BobejGS pisze:Wczoraj do ziemi poszło testowe nasionko Gacfruita. Jestem bardzo ciekaw jak długo kiełkuje i jak faktycznie rośnie sadzonka. :) Na zdjęciach przypomina troszkę Cyklantere.
O jakie dziwne w kształcie.
Czekam na relację z uprawy. Bardzo lubię eksperymenty :)
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Błażej ma takie odmiany pomidorów, o których nawet wujek google nic nie wie ;:306 ;:oj
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Faktycznie nasionko wygląda jak jakaś figurka żółwia. :D

Seba, Ja ogólnie znajduje jakie to odmiany. Problem mam tylko z niektórymi rosyjskimi odmianami. No dobra, ze sporą ilością rosyjskich odmian. :D
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Kontakt:

Post »

BobejGS pisze:Wczoraj do ziemi poszłi testowe nasionko Gacfruita.
Od kilku lat ktoś sprzedaje te nasiona w pewnym znanym sklepie internetowym. Zawsze myślałem, że to jakieś drzewo, a tu niespodzianka i szybko rosnące pnącze.
Szkoda, że roślina jest dwupienna jak kiwi lub cannabis.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No niestety.. Jednak mam obiecane kolejne nasionka, to może coś z tego będzie ale na szał się nie nastawiam. Zobacze czy w ogóle roślina urośnie, bez względu na płeć, a w kolejnym roku już sobie załatwie więcej nasion jak będzie rosło bezproblemowo. Póki co, to wielka niewiadoma.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziś przyszło drugie nasionko Gacfruita z pakietu egvga od Irka, za co mu serdenie dziękuje.

Dzisiaj domknąłem temat dyplomów, za zdobycie rekordów Polski w 2017roku. :) Pozostała tylko wysyłka. A już teraz zacząłem wybieranie typów nasionkowych na ten sezon. :) Liczę, że po kolejnym sezonie, będzie więcej dyplomów dla mnie. :D
Obrazek

Jestem też ciekaw co wyrośnie z tych nasionek. :D
Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Każdy dyplom to odzwierciedlenie Twojej pasji, gratuluje. ;:63
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuje! :) Mam swoją ścianke z dyplomami, która pokazuje jak się z roku na rok rozwijałem i jakie robiłem postępy. Te dyplomy jednak są za wszystkie rekordy z 2017r, także za dużo w nich moich nie ma, choć tak naprawdę wyniki w wielu warzywach były bardzo zbliżone między pierwszym, a drugim miejscem. :)

Powoli zastanawiam się nad wysiewem słodkich papryk, także na dniach zacznę wybór odmian. Cały czas czekam na nasionka cebuli, tak to już zapewne też by mnie rączki świeżbiły. :D

Obawiam się też zapowiadanych mrozów. Takie ciągłe skoki temperatury zapewne nie są zbyt korzystne dla czosnku. ;:131
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19

Post »

Tyle Rekordów Polski za sam 2017 rok?!?!?! WOW!!!
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

BobejGS pisze: nie ma chyba osób, które przesadzają marchewki, a raczej wszyscy tego unikają. :wink:
Jedno takie to Ty, no i jeszcze ja ;:306 Jak zobaczyłam u Ciebie w growboxie te marchewki to aż mi się oczy zaśmiały. Nawet się nigdzie nie przyznawałam, że takie rzeczy robię, bo bałam się tych wszystkich stukających się po czołach komentarzy, a tu proszę, tchórz ze mnie i tyle ;:306
Ja też troszkę mrozów się obawiam, ale głównie mi one nie w smak z racji na rozsady na parapecie. Mam już ich sporo, a jak jest taki mróz to temperatura przy oknach spada do 14 stopni, dla okry i papryk to za mało troszkę. Seba w jakimś wątku straszył -20 :wit
Ścianka z dyplomami fajna sprawa.

-- 20 lut 2018, o 13:58 --
BobejGS pisze:Ziemniaki tylko kiełkowałem w kubkach, bo były pod ręką. Puściły korzenie i poszły do tych kwadratowych wiader ze zdjęcia.
Super pojemniki, od czego są? Znaczy z odzysku, czy specjalnie kupowane? Przydałyby mi się takie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”