Witajcie,
Nie spodziewałam się, że narobię takiego zamieszania. Jestem miło zaskoczona wieloma różnorodnymi różanymi poradami. Dyskusje o różach, zimową porą zawsze uprzyjemniają czas wyczekiwania wiosny. Róże rozbudzają wyobraźnię, są tęsknotą za latem, za ciepłem i słońcem.
Wszystkie rady co do towarzystwa dla 'Rosarium Uetersen' wnikliwie analizuję. Decyzji jeszcze nie ma. Różnorodne propozycje okazują się trafne, wiele jest dobrych rozwiązań, dlatego wybór trudny.
Aniu - Lady-r
Pytasz o moje 3 najlepsze róże.
Mam mało angielek Austina. To one ostatnio mącą mi myśli w głowie. Mimo, że mam ponad 50 róż, nie wszystkie są wyjątkowo piękne.
Do najlepszych wybieram :
- pierwsza trójka : 'Crocus Rose', 'A Shropshire Lad', 'Leonardo da Vinci'
- druga trójka: 'Tchaikowski', 'Munstead Wood' i 'Mary Rose'
Nie oddałabym też róży Ascot i Artemis, to są niezawodne terminatorki.
Musisz jednak wziąć pod uwagę, że nie rosną u mnie: Geoff Hamilton, Young Lycidas, Gentle Hermione, Heritage, Lichfield Angel, James Galway, Darcey Bussell, Heathcliff i wszystkie inne Austinki. Pośród nich bym teraz szukała kandydatek do nowych nasadzeń.
'Cornelia' to wspaniała róża - piżmowa, historyczna, ślicznie przewiesza pędy. Pasowałaby do RU, pąki kwiatów są identycznego koloru jak kwiaty RU. Jednakże miejsce jest jedno, a kandydatek wiele. No i co robić???
Zwróciłaś moją uwagę na piżmowe róże historyczne. Jest wiele piękności pośród nich.
http://www.rozarium.org/roze/r-a-cornelia/
Minnie - Aniu
Crocus Rose jest faktycznie wielka. Przycinanie na krótko i tak nic nie da. Zawsze będzie wypuszczać pędy na 2 metry.
Tchaikovsky jest niewysoką różą - polecam, jest piękna, zdrowa, ma piękne, błyszczące liście. Kupiłam ją w markecie LM. Trafiłam na dostawę rożnych markowych róż w donicach. Spróbuj wiosną poszukać tej róży. Warto ją posadzić.
Posadzenie obok RU róż złotych, pomarańczowych, czy żółtych może podgrzać i tak już wybuchową atmosferę na tej rabacie. Orange plus RU to ogień, który pochłonie Mary Rose. Wydaje mi się, że Ru należy ochłodzić albo jasną, biało - kremową różą z lekkim śladem ciepłego różu, lub ciemnoniebieskim i białym powojnikiem.
Gdyby w pobliżu RU nie rosła Mary Rose, pomysł z różą pomarańczową lu ognistą byłby dobry.
Moja córka mnie dołuje

. Mówi, że cokolwiek posadzę i tak będzie źle

, bo RU i Mary Rose obok siebie to zasadniczy błąd.
'Madziugos'
Dzięki za głos w dyskusji i ciekawy artykuł o kolorach. Faktycznie zestawienie koloru żółtego z różowym wygląda ciekawie i jest dopuszczalne. Róża 'Sekel' nieprawdopodobna kolorystycznie, ma na pewno wielu wielbicieli. Jednakże odcień różu ma mocno jaskrawy, nie podobny ani do RU, ani do Mary Rose. Obawiam się, że zaogniłabym aranżację jeszcze bardziej.
Kilka lat temu wraz z delikatnym 'Tchaikovskim' kupiłam różę 'Maria Curie'. Obie z hodowli Meillanda.
'Maria Curie'- zdrowa, piękna, jednak jej czerwone pąki i zmieniające barwę morelowe kwiaty wywołują u mnie nieznośny niepokój. Obawiam się podobnej reakcji na dwubarwną Sekel.
'Maria Curie' - Meilland- krzew do 1m, raczej szeroki niż wysoki, zdrowa jak rydz.
'Maria Curie'
'Maria Curie'
'Maria Curie'
'Maria Curie'
Pozostałe odpowiedzi pojawią się wkrótce.