Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

takich białych w bordowe plamy mam kilka, 2 mają teraz pąki (w tym ten, którego zdj. jest na 1. stronie). a biały rzeczywiście jest cudny... i do tego to moje własne kwitnienie.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Duśka, powaliłaś mnie tymi fotkami. Zazdroszczę pięknych kwiatów, bo u mnie same badyle sterczą. Jedna Encyclia cieszy kwitnieniem. Dobre i to. :-)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wanda pisze:Duśka, powaliłaś mnie tymi fotkami. Zazdroszczę pięknych kwiatów, bo u mnie same badyle sterczą. Jedna Encyclia cieszy kwitnieniem. Dobre i to. :-)
u mnie obecnie kwitnie 9 Phalaenopsisów, 9 ma pędy z pąkami. połowa Phalaenopsisów nie kwitnie, może dlatego że niektóre niedawno przekwitły, w końcu 32 z 38 moich Phalaenopsisów były kupione w 2008 roku. storczyki, które nie są Phal. ani myślą kwitnąć. z innych storczyków mi zostały tylko te, które kupiłam 2 lub więcej lat temu i jeszcze nie uschły. wtedy jeszcze nie wiedziałam, że nie będą mi kwitły. może na wiosnę pokażą się pędziki na jakiś Phal. i na Vandach.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u Phalaenopsisów ok. pąki powoli rosną, nie umiem doczekać się ich rozwinięcia.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przegladalam twoja galerie i bardzo mi sie podobaja twoje storczyki. Mam ich 100 röznych i u mnie bardzo wiele z nich zaczyna kwitnac. Najbardziej uwielbiam Vandy dlatego tak bardzo patrze na twoje. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja też uwielbiam Vandy, ale najbardziej te niebieskie w kratkę. długo o niej marzyłam. kiedyś zobaczyłam w książce o storczykach zdjęcie Vandy, niebieskiej w kratkę i tak mi się spodobała, że chciałam ją mieć. Ale musiałam na nią czekać ponad 3 lata, Vandy są rzadko spotykane, ja je widuję tylko na wystawach i do tego jest ich bardzo mało.
ale ty masz bardzo dużo storczyków... chciałabym mieć kiedyś tak liczną kolekcję. obecnie mam ok. 52 storczyki, większość z nich to Phalaenopsis. z Vandowatych mam 4 Vandy i 1 Vascostylis.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Ale piekna sesja... :D , nie dziwię się , że lubisz je fotografować.. , ja nie wiem kiedy a po 40 zdjęć jednemu natrzaskam... Przepiekne masz phalaenopsisy.. :D niech ci kwitna jak najpiekniej i jak najdłużej... :D . Oj vandy.. , nie mówcie mi nawet ja tez je kocham... :cry: , ale boje się znowu spróbowac stracić ponad dobre 150 zł i znowu zamordowac.. , a u mnie w zimie niska wilgotność powietrza i strasznie parno.. , duszno , suche powietrze w domu.. ( nie zawsze.. , ale może zaszkodzić... ) , na parapecie nie postawię.. , a gdzie indziej ciemno... Niech ci wkońcu te vandy puszczą te ch......e Pędy... i zakwitną , bardzo chciałbym zobaczyc , myslę że nie tylko ja.. , chyba dawno ci niekwitły... ? :( Dlaczego te pedy im tak usychają... ?! :? Pozdrawiam !....
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

w tym roku kwitła tylko rózowa, niebieską kupiłam jesienią i jeszcze nie zdążyła, może puści pęd na wiosnę. żółta 3 razy puszczała i każdy jej usechł. Vandy są piękne, ale szkoda, że tak rzadko i tak krótko kwitną.

dzisiaj biały Phalaenopsis w bodrowe plamki otworzył pierwszego pąka. z parunastu zostały mu się tylko 3, bo dużo odpadło, pewnie mu za zimno. kaloryfer jest gorący, ale w pokoju tylko 20 stopni. na wsch. oknie jeszcze zimniej. w lato często jest ponad 30 stopni... ale mam nadzieję, że chociaż te 3 pąki mu się otworzą. inne Phal. jeszcze pąków nie rozwineły, tylko ciemnorózowy z liśćmi w małe kropeczki i ten biały w bodrowe kropki.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u moich storczyków na razie nic się nie dzieje. jak pąki na Phalaenopsiach nie opadną, to niedługo powinny się zacząć otwierać.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Storczykowa pisze:u moich storczyków na razie nic się nie dzieje. jak pąki na Phalaenopsiach nie opadną, to niedługo powinny się zacząć otwierać.
A czemu uważasz że pąki mogą opaść ?
Robisz coś źle ?
Mnie się to nie zdarza...
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Gabi musze ci powiedziec ze mi sie tez jeszcze nigdy nie zdarzylo aby paki odpadly. Widocznie cos jest nie tak :o
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja wiem, co jest nie tak - w pokoju jest za zimno. jest niecałe 20 stopni, na wschodnim oknie, gdzie jest chyba połowa moich Phal. jest jeszcze zimniej. biały w bodrowe ciapki większość pąków zgubił. kaloryfer jest gorący, ale to nic nie daje. po kupieniu storczyka pąki zawsze opadają (conajmniej 1), przy moich własnych kwitnieniach też czasem opadają, ale nie wszystkie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u Phalaenopsisów nawet ok. przesadziłam dzisiaj żółtego, bo mu żółkły niektóre korzenie. uciełam je i wsadziłam do świeżej kory. albo miał za dużo wody albo przemarzł, bo okno jest w 1 miejscu trochę nieszczelne, a on stał dość blisko. teraz stoi na stole. Mini markowi chyba uschnie pędzik. nie wiem, czemu. inne Phal. mają już coraz większe pąki, tylko 2 miniaturowym i Mini Markowi pędy stanęły w miejscu i nie rosną (i pewnie już nie urosną).
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dusia może po prostu teraz zbierają siły, a potem zaczną rosnąć w szybkim tempie. Może spróbuj się przekonać i dodaj do podlewania 1\4 dawki nawozu. Tak mała ilość naprawdę im nie zaszkodzi, a może pomoże nabrać sił. Noprawdę nic nie tracisz a zyskać możesz dużo
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

co masz na myśli? opadające pąki? one opadają z zimna, nie z braku nawozu.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”