Mirt - warunki uprawy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Mirt - warunki uprawy

Post »

Witam, chciałbym zapytać o Mirt. Kupiłem parę dni temu w kwiaciarni dość wysoki mirt (strasznie drogi bo 30zl) i przyciąłem, a z odciętych pędów z liśćmi zrobiłem szczepki - w sumie pięć wyszło. Mam pytanie w związku z tym ile czasu będą się ukorzeniać we wodzie i czy lepiej w wodzie trzymać czy do ziemi dać? Co będzie lepsze i pewniejsze?

Roślina mateczna ma jakieś rdzawe plamki na niektórych listkach.... Co to może być? Dodam ze trąca go firanka na oknie i wtedy czasami listki odpadają. Czy to cos poważnego? Jakaś choroba?

Przed przycięciem:
Obrazek

Po przycięciu:
Obrazek
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mirt - warunki uprawy

Post »

Listki mirta raczej trwałe są, czyli jak potrącane opadają, możliwe,że roślina była przesuszona.Albo przelana.
Jak masz 5 sadzonek, to popróbuj i to i to,przynajmniej sprawdzisz co lepiej wychodzi.
radocha
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 03:04

Post »

Raczej musiał być przelany bo było strasznie mokro w ziemi jak kupiłem.

A co to są te rdzawe plamki? Czy to jakieś choróbsko? Może z tego powodu opadają listki?

Ile czasu trzeba czekać żeby sadzonki puściły korzonki?
Awatar użytkownika
AleksandraB
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lut 2015, o 09:36

Post »

Mam dwa mirty. Jeden formowany na drzewko i koronę kulkę i drugi niemal nie cięty. Tak bym chciała wreszcie zobaczyć jak kwitną. Drzewko nie ma szans jak rozumiem? Może powinnam jakoś zachęcić tego drugiego :D ?
Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To dziwne, moje zazwyczaj w roku w którym zostały ukorzenione kwitną. Kwiatki oczywiście obrywam.
Mirty były siane czy z sadzonkowania?
Awatar użytkownika
AleksandraB
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Oba mirty były sadzonkowane. Rosną bardzo ładnie, okresowo czasami zrzucają liście, ale to drobiazg taki. Dokładnie nie liczyłam, ale mam je już parę lat. Czytałam o ich pięknym zapachu... Tymczasem ani kwiatuszka...
Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53

Post »

Żeby mirty z sadzonek kwitły powinny pochodzić z rośliny obficie kwitnącej,tak przynajmniej zawsze powtarzała moja babcia.
Kwiaty to resztki Raju.
Irena1955
50p
50p
Od: 15 lut 2015, o 10:47

Post »

Ja ukorzeniam mirt przez tzw. odkład przyginam dolna gałązke i przysypuję ziemią lub przciskam kamykiem.Kiedy zobaczę że przy przygiętej gałązce pokazują się młode liski wówczas odcinam sekatorem tę odnogę i wsadzam do osobnej doniczki.Ten sposób jest wypróbowany . ;:138
Awatar użytkownika
AleksandraB
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

W takim razie powinnam znaleźć kwitnącego :( . Ten drugi, którego nie przycinam pochodzi od pierwszego niestety.
Pozdrawiam,
Ola
Mulenbekia
50p
50p
Od: 17 sty 2018, o 14:05

Post »

W jakich warunkach zimujecie swoje mirty? I czy rzeczywiście są takie wrażliwe na towarzystwo innych roślin obok siebie?
Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”