Nie wiem jaką masz mikrofalę i ile ziemi wkładasz na raz ale moja mikrofala kubek mleka gotuje w 1,5 minuty.Russski pisze:Ja zawsze ziemię do rozsady przesiewam, wkładam do torebki foliowej i wkładam do mikrofali na 2-3 minuty.
Mam pewność, że zdecydowana większość nieproszonych gości zginie, a ziemia pobieżnie jest odkażona.
Każda gotowa ziemia nawet ta do rozsad zawiera jakieś ilości nawozów ( torf odkwaszony nie ).
Tutaj https://pl.wikipedia.org/wiki/Azot w Wikipedii można poczytać o azocie:
A Amoniak jak dobrze pamiętam jest silnie toksyczny dla siewek i młodych roślin, więc taką uprażoną ziemię należałoby zostawić na jakiś czas aby amoniak odparował.W podwyższonej temperaturze reaguje z metalami dając azotki, a także z innymi pierwiastkami, np. z wodorem tworzy amoniak, a z tlenem tlenki azotu.
W ten sposób można sprawdzić wszystkie mikro i makroelementy jakie mamy w spisie składników na torbie foliowej, jak reagują na takie podgrzewanie.