Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi, zapytania cz.2
- rosliny
- 200p 
- Od: 11 sty 2015, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania cz.2
Czy ktoś wysiewał amarylis z nasion? Jakie były efekty, chciałam zakupić ten cudny kwiat w nasionkach (widziałam aukcje na allegro) ale zastanawiam się czy uda mi się uzyskać z nich ten piękny kwiat. Wiem, że nie zakwitnie mi od razu. Chętnie poczytam waszych rad 

Pozdrawiam Danuśka

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Wystarczy poczytać wątek...   

Temat wiele razy poruszany, jedną odpowiedź masz tutaj:
viewtopic.php?p=5685015#p5685015
Albo tutaj:
viewtopic.php?f=36&t=82752&p=5692775&hi ... A#p5692775
W prawym górnym rogu masz okienko "przeszukiwarka poniższego wątku", wystarczy wpisać np. hasło "wysiew", lub "z nasion" i pojawią się wyniki.

Temat wiele razy poruszany, jedną odpowiedź masz tutaj:
viewtopic.php?p=5685015#p5685015
Albo tutaj:
viewtopic.php?f=36&t=82752&p=5692775&hi ... A#p5692775
W prawym górnym rogu masz okienko "przeszukiwarka poniższego wątku", wystarczy wpisać np. hasło "wysiew", lub "z nasion" i pojawią się wyniki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- rosliny
- 200p 
- Od: 11 sty 2015, o 14:35
Pięknie dziękuję za odpowiedź,  powinnam przeczytać wątek od deski do deski,
 powinnam przeczytać wątek od deski do deski,  pozdrawiam.
 pozdrawiam.

powinnam przeczytać wątek od deski do deski,
 powinnam przeczytać wątek od deski do deski,  pozdrawiam.
 pozdrawiam.Pozdrawiam Danuśka

- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hippeastrum/ Zwartnica/ Amarylis -tylko prezentacje kwitnień
Kolejne kwitnienie u mnie, tym razem Double Delicious. 
Cebula też z LilyG..., duża ale zupełnie bez korzeni... Musiałam znów obciąć pędy kwiatowe i wstawić je do wazonu. Przepięknie udekorowały stół świąteczny:) Mam nadzieję, że uda mi się uratować tę cebulę bo Double Delicious to piękna odmiana. Kwiatostany mają kolor głębokiej, aksamitnej czerwieni z delikatnymi jasnymi smugami.
Dobrze byłoby stworzyć wątek odmianowy hippeastrum, z alfabetycznym spisem prezentowanych odmian na początku, gdzie zamieszczalibyśmy zdjęcia różnych odmian - od pąka - i podawalibyśmy informacje o wielkości kwiatostanu, wysokości itd. aby innym łatwiej było zidentyfikować swoje okazy.
Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...

Cebula też z LilyG..., duża ale zupełnie bez korzeni... Musiałam znów obciąć pędy kwiatowe i wstawić je do wazonu. Przepięknie udekorowały stół świąteczny:) Mam nadzieję, że uda mi się uratować tę cebulę bo Double Delicious to piękna odmiana. Kwiatostany mają kolor głębokiej, aksamitnej czerwieni z delikatnymi jasnymi smugami.
Dobrze byłoby stworzyć wątek odmianowy hippeastrum, z alfabetycznym spisem prezentowanych odmian na początku, gdzie zamieszczalibyśmy zdjęcia różnych odmian - od pąka - i podawalibyśmy informacje o wielkości kwiatostanu, wysokości itd. aby innym łatwiej było zidentyfikować swoje okazy.
Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...
Pozdrawiam
Agneska

Agneska
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Re: Hippeastrum/ Zwartnica/ Amarylis -tylko prezentacje kwitnień
Świetny pomysł! Kiedyś dziewczyny robiły takie coś ze skrętnikami.Agneska pisze:Dobrze byłoby stworzyć wątek odmianowy hippeastrum, z alfabetycznym spisem prezentowanych odmian na początku, gdzie zamieszczalibyśmy zdjęcia różnych odmian - od pąka - i podawalibyśmy informacje o wielkości kwiatostanu, wysokości itd. aby innym łatwiej było zidentyfikować swoje okazy.
Wtedy pomógł Norbert, może i teraz się zgodzi, skoro już praktykę ma

- onectica
Co sie tyczy mojego Elvasa, o którym pisałam 18 grudnia, a któremu pąki przestały rosnąć i okazało się, że cebula nie ma korzeni.
Ponieważ sytuacja nie ulegała zmianie, a w dodatku dwa z nich zaczęły brązowieć od końców, zdecydowałam się nie męczyć cebuli i ścięłam łodygę.
W wodzie jeden z pąków rozwinął się częściowo, pozostałe (naznaczone brązem) w ogóle.

Aktualnie cebula stoi na wilgotnym keramzycie i czekam, czy puści korzonki. Oby.

Ponieważ sytuacja nie ulegała zmianie, a w dodatku dwa z nich zaczęły brązowieć od końców, zdecydowałam się nie męczyć cebuli i ścięłam łodygę.
W wodzie jeden z pąków rozwinął się częściowo, pozostałe (naznaczone brązem) w ogóle.

Aktualnie cebula stoi na wilgotnym keramzycie i czekam, czy puści korzonki. Oby.
- Agneska
Ja ukorzeniam na perlicie z małą domieszką podłoża ogłowione z pędów kwiatowych cebule Lady Jane i Double Delicious. Oby nam się udało!

Pozdrawiam
Agneska

Agneska
- onectica
Nie mam w tej chwili perlitu, mam nadzieję, że ten keramzyt (taki drobny, dedykowany do hydro) się sprawdzi.
Mam jeszcze wermikulit, ale jest dość miałki, to się chyba nie nadaje 

W sumie cebula to cebula, kiedyś hodowałam szczypiorki w takim "hydro"
Minimalna ilość wody na dnie kieliszka, korzonki same sobie szukały do niej dojścia.

Mam jeszcze wermikulit, ale jest dość miałki, to się chyba nie nadaje

W sumie cebula to cebula, kiedyś hodowałam szczypiorki w takim "hydro"
Minimalna ilość wody na dnie kieliszka, korzonki same sobie szukały do niej dojścia.

Ja właśnie w temacie "hydro", czy ktoś ma doświadczenie w prowadzeniu cebuli 'hippeastrum' od A do Z w hydroponice. Kusi mnie spróbować podpędzić cebulę w ten sposób (nie chodzi o samo ukorzenianie, bo mam zamiar zaadoptować cebulę  z korzeniami w mieszance keramzytu i wermikulitu jako stabilizatora).Pytanie - czym zasilać, jaką pożywkę dodać, żeby to miało sens, bo wiadomo podłoże jałowe. Na pewno trzeba wypłukać korzenie z resztek ziemi, żeby nie prowokować procesów gnilnych i zbalansować podlewanie, bo jak będzie za mokro to na pewno się nie uda. W myśl zasady - kto nie próbuje ten nie wie spróbuję doświadczyć zachowanie hippeastrum  w takich warunkach. A może są gotowe mieszanki do hydroponiki, muszę poszukać w sieci na ten temat. Najlepsze by były uwagi osób, które już przerabiały ten temat i albo wybiją mi z głowy ten zamysł, albo podpowiedzą sprawdzone recepty. Dodam jeszcze, że 'królika doświadczalnego' mam zamiar umieścić w szkle, gdyby się udało to efekt estetyczny gwarantowany.
W czymś takim:

W czymś takim:

Pozdrawiam - Andrzej 
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków

Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
- Agneska
Czytałam na hippeastrowych forach anglojęzycznych,  że hippeastrum świetnie sobie radzi w hydroponice, ponoć lepiej kwitnie uprawiany w ten sposób.

Pozdrawiam
Agneska

Agneska
Próbowałam uprawiać hippeastrum w hydroponice- nie wyszło. Cebula zaczęła gnić. Nie próbowałam więcej. Jako podłoża użyłam keramzytu. Krótko mówiąc- postępowałam z cebulą tak samo jak ze storczykami, uprawianymi przeze mnie w hydro- doniczka z otworami, osłonka z niewielką ilością wody. Ale storczyki bardzo dobrze sobie radzą w uprawie hydroponicznej, z hippeastrum nie dałam rady.

- bool
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Moja cebula Hippeastrum jakiś czas temu zaczęła wypuszczać pęd kwiatowy, niestety na chwilę obecną pęd stoi w miejscu, a cebula zaczęła masowo produkować liście. Czy jest szansa, że pąk jeszcze ruszy? Będę wdzięczny za poradę.
Pozdrawiam,
Artur

Pozdrawiam,
Artur
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Zmieniałeś mu stanowisko? Gdzie stoi?

"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- onectica
Moja cebula Elvasa (o której na poprzedniej stronie wątku i wcześniej) wypuszcza na keramzycie pierwsze zalążki korzeni   

A sprawdziłam ją, bo zauważyłam wysuwający się liść 

Może w typowym hydro hippeastrum niekoniecznie, ale w lekko zmodyfikowanym mogłoby się udać ;)

A sprawdziłam ją, bo zauważyłam wysuwający się liść

Może w typowym hydro hippeastrum niekoniecznie, ale w lekko zmodyfikowanym mogłoby się udać ;)
- bool
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Stanowiska nie zmieniałem, cebule cały czas stoi na regale przy oknie o wystawie południowej.