Jak rozpoznać kierunek padania slońca?
Re: Jak rozpoznać kierunek padania slońca?
Posiałem gorczycę i łubin jednocześnie, wysiewałem ręcznie. Teraz mam pytanie czy trzeba to jakoś przebronować, bo rolnik który mi orał ma napięty harmonogram i nie wiem kiedy podjedzie następnym razem. Czy może samo wzejdzie i się ukorzeni? Czy warto czymś jeszcze nawozić, myślałem o mączce bazaltowej.
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mączka bazaltowa ma tyle wspólnego z nawozem co kamień węgielny z węglem kamiennym.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak nie zabronujesz to nic wielkiego się nie stanie. Część nasion zjedzą ptaki i tyle.
-
O kurde, bieda. Może faktycznie za ubogo ma?
Niby gorczyca ma zdolność wykorzystywania trudno dostępnych składników pokarmowych w glebie więc już sam nie wiem, może dzień za krótki.
-
No cośty, jeszcze w grudniu kwitnie jak nie przymrozi za bardzo.
A jak tam z wodą w glebie ? Może tu jest problem i jak polało to ruszy ?
A jak tam z wodą w glebie ? Może tu jest problem i jak polało to ruszy ?
Sucho raczej nie jest bo ostatnio sporo padało, pod spodem jest piasek. Zobaczymy. Może weszła w wolną fazę tworzenia liści i zaraz ruszy znowu. Żeby było śmieszniej jest tu też gdzieś posiany łubin :P
-
Łubin o tej porze roku sobie nie poradzi, on lubi ciepło i jest wrażliwy na przymrozki.
Gorczyca nadal zielona ale rozmiarów swoich nie powiększyła. Zastanawiam się czy może wraz z posianiem nie powinienem nawieść czymś, może mocznikiem. Teraz pewnie już na to za późno z uwagi na niskie temp i przez to zerową przyswajalność azotu, czy się mylę?
A jakie tam jest pH?
No dzisiaj jadę po glebę i będę badał. A czy to nie jest tak że gorczyca i łubin potrzebują lepszej jakościowo gleby? Cały czas się głowię czy nie powinienem podsypać nawozem, może mocznik? No ale teraz mogę posiać czymś innym, tylko co? Ogórecznik, żyto, gryka?
pH gleby to 7. Także z jakichś innych powodów gorczyca i łubin nie chciały szybko rosnąć
Kupiłem dziś 10 kg łubinu i 10 kg saletry amonowej. Czy można siać to razem czy lepiej poczekać aż saletra się trochę rozpuści?
Doczytałem że raczej bez sensu jest dawać saletrę pod łubin skoro to on ma wprowadzić azot z powietrza do gleby a nie z niego wyciąga oraz że lepiej dać sól potasową i superfosfat zamiast tego.