Telimenka pisze:
bachus Śledzę Twoje poczynania z pojemnikami i podziwiam efekty. Gratuluję pomysłu i przede wszystkim satysfakcjonujących plonów.
W sumie to mam jakieś 15 odmian, jednak głównie to Saint Pierre oraz Faworyt, tych po 30 krzaków. Dalej to Alicante i Mnich po 10, po 5 Marmade VR, Red Per,Orkado, Bealux, Złoty Ożarowski, Trigella, Salux, Bawole serce, Oheart.
Jeżeli chodzi o różnicę to ten sezon nie był miarodajny a to dla tego, ze co prawda wszystkie sadzonki włożyłem do wiader w praktycznie tym samym czasie ale te przeznaczone do większej szklarni czyli około połowy przez prawie miesiąc musiałem przetrzymać na dworze nim zrobiłem porządek w większej szklarni.
Z całej tej plejady sadzonek politykę miałem taką: te największe i najbardziej dorodne do wiader wsadzałem jako pierwsze i te były układane jak najbliżej ścieżki środkowej, te coraz to mniejsze powtykałem do wiader w dalszej kolejności i szły bliżej ścianek. Okazało się po czasie, że te największe i najbardziej dorodne na początku rosły i plonowały mogę powiedzieć tak sobie a te sadzone na końcu nieźle się wybiły.
Chyba nie było większej różnicy we wzrośnie i plonowaniu w obydwu szklarniach, jedynie tylko przesunięcie w czasie. Oczywiście na przyszły rok wszystkie wiaderka pozakrywam ze względów prozaicznych, jestem leń w podlewaniu.
W rzędzie odległość między pomidorami jest 65 cm, a odległość między rzędami to 55 cm.