rośliny obecne były w moim życiu od zawsze i choć nie wszystkie z tych, które były w moim posiadaniu, przetrwały do dziś, wciąż mam sporo zielonych podopiecznych, których będę prezentowała w tym wątku. Aktualnie moja kolekcja liczy chyba najwięcej roślin z rodziny ostrojowatych, jako pierwsze przedstawię kilka chirit...
Chirita sinensis 'Hisako'

25 lipca 2017 - średnica rozety ok. 31 cm

17 września 2017 - średnica rozety ok. 36 cm
Chirita lutea

31 sierpnia 2017 - średnica rozety ok. 31 cm

17 września 2017 - średnica rozety ok. 33 cm
Chirita 'Junko'

31 sierpnia 2017 - średnica rozety ok. 21 cm

17 września 2017 - średnica rozety ok. 23 cm
Chirita 'Silver Surfer'

Chirita 'Vertigo'

Chirita longgangensis

Chirity ze zdjęć nie rosły z listka. Zdarza mi się ukorzeniać listki, żeby pozyskać nowe rośliny, ale jeśli mam wybór, wolę sadzonki boczne - jest dużo szybciej i większa szansa powodzenia. Teraz właśnie mam w ukorzenianiu kilka młodych od Hisako i wydaje się, że już podjęły wzrost.
 Chirity ze zdjęć nie rosły z listka. Zdarza mi się ukorzeniać listki, żeby pozyskać nowe rośliny, ale jeśli mam wybór, wolę sadzonki boczne - jest dużo szybciej i większa szansa powodzenia. Teraz właśnie mam w ukorzenianiu kilka młodych od Hisako i wydaje się, że już podjęły wzrost.

. Prześliczne rośliny .
 . Prześliczne rośliny .  Masz do nich rękę
 Masz do nich rękę   .
 . Staram się jak mogę, żeby rośliny miały u mnie dobrze, ale bywa różnie; na szczęście te, które posiadam obecnie, nie są szczególnie problematyczne. Czasem jest tylko kłopot, żeby upilnować Futrzaka, bo uwielbia wszystko podgryzać
 Staram się jak mogę, żeby rośliny miały u mnie dobrze, ale bywa różnie; na szczęście te, które posiadam obecnie, nie są szczególnie problematyczne. Czasem jest tylko kłopot, żeby upilnować Futrzaka, bo uwielbia wszystko podgryzać 

. Też lubię Ostrojowate i na pewno będę podglądać.
 . Też lubię Ostrojowate i na pewno będę podglądać.