"Listopad (Wanda Grodzieńska)
Przyszedł sobie do ogrodu
stary, siwy pan Listopad.
Grube palto wziął od chłodu
i kalosze ma na stopach.
Deszcz zacina, wiatr dokucza.
Pustka, smutek dziś w ogrodzie.
Pan Listopad cicho mruczy:
nic nie szkodzi, nic nie szkodzi.
Po listowiu kroczy sypkim
na ławeczce sobie siada.
Chłód i zimno. Mam dziś chrypkę.
Trudna rada, trudna rada."
No właśnie! ... Niczego się nie chce
Sprzątanie na ogrodzie, grabienie liści, mokro, zimno ....
Jadziu - patyczki
'Twiggy's' puściły listki, patyczek
'Eyes for you' ładnie się rozbudowuje - oby tylko zima była łagodna.
Róże jeszcze kwitną.
Eluśka - co roku kaktusy, po przesuszeniu zamykam w ciemnej piwnicy w bloku (na działce nie mam piwnicy) - teraz będzie prędzej, bo prosto z ogrodu pójdą do ciemnicy przed przymrozkami, wcześniej było to przed świątecznym myciem okien (teraz parapety zajęte) w piwnicy nie jest zimno bo ok 13-15* (za dużo, ale na to nic nie poradzę)
Długo zastanawiałem się ... skąd taka wysoka złocista chryzantema? A to przecież od ciebie był patyczek
Masz rację
Florek - teraz jak już wiem o twoich zainteresowaniach - będzie łatwiej się spotkać
Do wiosny szybko zleci, bo .... krokusy już wyłażą
A na ostatnim zdjęciu widać, że wylazły też irysy żyłkowane
Karolino, ja nawdychałem się jodu na Pomorzu

a na Śląsku oprócz Parku Śląskiego mamy też Palmiarnię - zawsze w deszczowe, zimne dni tam się chowamy.
Marysiu - sezon grzybowy zakończony, chociaż w drodze powrotnej z Pomorza widziałem przy drogach sprzedających zielonki i .... żałowałem, że nie mam obuwia do lasu
Z ciekawostek - po opadnięciu liści zauważyłem, że końcu dereń mi zakwitnie
już skończyłem budować wózek do transportu owoców - bo jak w tym roku ich nie było, to pewnie będzie nadmiar w następnym
Ewo - doszły do mnie słuchy, że ogród sprzedałaś i ... masz domek z ogrodem, czyli .... będziesz miała jeszcze bliżej

Maliny ciągle kwitną.
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających. Wątku nie zamykam, bo chociaż rzadziej zaglądam, to przecież zawsze trafi się co pokazać
A teraz jeszcze spojrzenie na ogród z końca października.