Kolekcje Floriana cz.1
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
Florianie cieszy mnie,że załapałam się na końcówkę dalii . Tym bardziej,że trafiły się same rarytasy .
Po mistrzowsku ująłeś ciemnopomarańczowy kolor u Bangkok natomiast bordowy nalot wzdłuż płatków pierwszy raz widzę tak świetnie ujęty - brawo !
W sieci jest sporo zdjęć tej odmiany ale żadna nie pokazuje dokładnie charakterystycznych cech dla tej odmiany.
Kenora Makop B też zachwycająca, była u mnie przez kilka lat, ciekawa jestem czemu tak długo czekałeś na jej pierwsze kwitnienie ?
Będę śledzić kwitnienie astrów bo muszę zidentyfikować swój nabytek.
Pozdrawiam i życzę udanych daliowych wykopków .
Po mistrzowsku ująłeś ciemnopomarańczowy kolor u Bangkok natomiast bordowy nalot wzdłuż płatków pierwszy raz widzę tak świetnie ujęty - brawo !
W sieci jest sporo zdjęć tej odmiany ale żadna nie pokazuje dokładnie charakterystycznych cech dla tej odmiany.
Kenora Makop B też zachwycająca, była u mnie przez kilka lat, ciekawa jestem czemu tak długo czekałeś na jej pierwsze kwitnienie ?
Będę śledzić kwitnienie astrów bo muszę zidentyfikować swój nabytek.
Pozdrawiam i życzę udanych daliowych wykopków .
- Florian Silesia

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Witaj Krysiu! Do obfocenia dalii 'Bangkok' podchodziłem dwukrotnie. Dopiero za drugim razem wyszło odpowiednie zdjęcie podkreślające walory tej odmiany. A jest ona rzeczywiście wyjątkowa!
Z 'Kenorą Macop B' mam problemy od początku czyli od czterech lat. Podejrzewam ją o chorobę zwaną łodygowatością. Karpa wytwarza dużo drobnych pędów. Udaje jej się zakwitnąć ale bardzo późno. W przyszłym sezonie podpędzę ją trochę, a jak to nie pomoże, będę się musiał z nią pożegnać.
Pod koniec lata kwitnie wyjątkowy aster! Płatki ma zredukowane tak bardzo, że praktycznie widać same koszyczki. Dzięki temu jest żółty!

w obecnej fazie też wygląda ładnie:

Z 'Kenorą Macop B' mam problemy od początku czyli od czterech lat. Podejrzewam ją o chorobę zwaną łodygowatością. Karpa wytwarza dużo drobnych pędów. Udaje jej się zakwitnąć ale bardzo późno. W przyszłym sezonie podpędzę ją trochę, a jak to nie pomoże, będę się musiał z nią pożegnać.
Pod koniec lata kwitnie wyjątkowy aster! Płatki ma zredukowane tak bardzo, że praktycznie widać same koszyczki. Dzięki temu jest żółty!

w obecnej fazie też wygląda ładnie:

- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj
. Bardzo ciekawą kolekcję astrów uzbierałeś
. Masz sporo takich gatunków , których ja nie znam
. Maria Ballard wpadła mi w oko
. Cudny ma ten kolorek
. Poza tym jak zwykle mnogość Twoich dalii przyprawia mnie o zawrót głowy
. Gdzie Ty to zimujesz
?? Pozdrawiam i słoneczka życzę
.
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Faktycznie bardzo oryginalny
ładnie teraz wygląda, ale czy nie sieje się na potęgę?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- Florian Silesia

Ewelino, dla dalii jest całe pomieszczenie w piwnicy, ok.15m2. Mają tam bardzo wygodnie
Astry poza najpopularniejszymi trzema gatunkami są mało znane. A jest to bardzo bogata rodzina, o czym przekonasz się, oglądając kolejne fotki. Aster 'Marie Ballard' zdobył popularność jako pełny. Udało mi się zdobyć jeszcze jeden pełny aster i to w zwykłej sieciówce spożywczej! Oczywiście bez nazwy i zrobił się wyższy po roku ale to nic; grunt że zachował ten unikatowy układ płatków!:

Niemal każdy łącznie ze mną wziąłby tę roślinę za astra! Kalimerisy niewiele różnią się od astrów więc w mojej kolekcji traktuję je na równi. Ten kwitnie najwcześniej:

Natalio, aster ożota nie sieje się wcale! Tylko nowobelgijski, krzaczasty i nowoangielski czyli najpopularniejsze się sieją. Zdarzają się ciekawe krzyżówki. Taką jedną zostawiłem sobie, bo nie miałem w pastelowym różu. Została zarejestrowana
:

Jeszcze jeden wcześnie kwitnący aster (sierpień), którego złapałem w ostatniej chwili. Jest bardzo ciekawy, bo ma szarozielone listki i płatki w miarę rozkwitania wyginają się w dół!:

Astry poza najpopularniejszymi trzema gatunkami są mało znane. A jest to bardzo bogata rodzina, o czym przekonasz się, oglądając kolejne fotki. Aster 'Marie Ballard' zdobył popularność jako pełny. Udało mi się zdobyć jeszcze jeden pełny aster i to w zwykłej sieciówce spożywczej! Oczywiście bez nazwy i zrobił się wyższy po roku ale to nic; grunt że zachował ten unikatowy układ płatków!:

Niemal każdy łącznie ze mną wziąłby tę roślinę za astra! Kalimerisy niewiele różnią się od astrów więc w mojej kolekcji traktuję je na równi. Ten kwitnie najwcześniej:

Natalio, aster ożota nie sieje się wcale! Tylko nowobelgijski, krzaczasty i nowoangielski czyli najpopularniejsze się sieją. Zdarzają się ciekawe krzyżówki. Taką jedną zostawiłem sobie, bo nie miałem w pastelowym różu. Została zarejestrowana

Jeszcze jeden wcześnie kwitnący aster (sierpień), którego złapałem w ostatniej chwili. Jest bardzo ciekawy, bo ma szarozielone listki i płatki w miarę rozkwitania wyginają się w dół!:

- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Florianie
Wreszcie się doczekałam Twoich astrów
Piękne wszystkie, dla mnie jednak pełne najciekawsze
No i Twoja własna odmiana
Brawo, kolor niespotykany
U nas kwitnie już tylko wysoki nowo belgijski w żywopłocie i aster Św. Jadwigi.
Wiatry i deszcze przyspieszyły kres kwitnienia.
Wczoraj ,jak wiozłam wózkiem z trudem największą moją dalię myślałam o Tobie, jak się ze swoimi męczysz

Wreszcie się doczekałam Twoich astrów
Piękne wszystkie, dla mnie jednak pełne najciekawsze
No i Twoja własna odmiana
U nas kwitnie już tylko wysoki nowo belgijski w żywopłocie i aster Św. Jadwigi.
Wiatry i deszcze przyspieszyły kres kwitnienia.
Wczoraj ,jak wiozłam wózkiem z trudem największą moją dalię myślałam o Tobie, jak się ze swoimi męczysz
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
No tak
o kosaćcach zapomniałam.
Winnik oblepiony porcelanowymi kulkami...wygląda obłędnie o tej porze roku.
Czy dobrze widzę, masz kolokazję i to cudo o niebieskich kwiatach chyba psianka.
Gdzie to wszystko chowasz bo masz sporo doniczek do przechowania.
Pogoda się popsuła i mam nadzieję, że zdążyłeś z wykopkami dalii przed tymi deszczami.
Winnik oblepiony porcelanowymi kulkami...wygląda obłędnie o tej porze roku.
Czy dobrze widzę, masz kolokazję i to cudo o niebieskich kwiatach chyba psianka.
Gdzie to wszystko chowasz bo masz sporo doniczek do przechowania.
Pogoda się popsuła i mam nadzieję, że zdążyłeś z wykopkami dalii przed tymi deszczami.
- Florian Silesia

Agnieszko, z daliami poszło gładko i w ub. tygodniu skończyłem wykopki.
Astrów też coraz mniej ale późne odmiany ładnie kwitną. Tak, 'Boronitz' wyróżniaj się spośród wszystkich siewek kolorem więc zasłużył jako jedyny na rejestrację.
Dziś najpiękniejsze ujęcia astrów - z owadami!
ten bez nazwy ale jest wyjątkowy - płatki ku środkowi rozjaśnione!

tego astra żeniszkowatego już pokazywałem ale nie w tak ładnym towarzystwie:

Elu tak, to kolokazja. Nie boi się lekkich przymrozków i jako nieliczna z doniczkowych nadal jest na zewnątrz. Czekam, aż liście zmarzną, bo i tak wypuszcza co roku z bulwy. A druga roślina to tak jak napisałaś - psianka (Rantoneti).
Rośliny tarasowe wędrują na zimę do domu lub do piwnicy. Zrobiło się tam ciasno, bo i tarasowe i dalie, i wiele innych wykopanych roślin ale wszystko się zmieściło
I jeszcze jeden aster żeniszkowaty; tym razem okupowany przez pszczołę:

kolejna zaabsorbowana pszczoła, to pretekst do pokazania astra wrzosolistnego:

Astrów też coraz mniej ale późne odmiany ładnie kwitną. Tak, 'Boronitz' wyróżniaj się spośród wszystkich siewek kolorem więc zasłużył jako jedyny na rejestrację.
Dziś najpiękniejsze ujęcia astrów - z owadami!
ten bez nazwy ale jest wyjątkowy - płatki ku środkowi rozjaśnione!

tego astra żeniszkowatego już pokazywałem ale nie w tak ładnym towarzystwie:

Elu tak, to kolokazja. Nie boi się lekkich przymrozków i jako nieliczna z doniczkowych nadal jest na zewnątrz. Czekam, aż liście zmarzną, bo i tak wypuszcza co roku z bulwy. A druga roślina to tak jak napisałaś - psianka (Rantoneti).
Rośliny tarasowe wędrują na zimę do domu lub do piwnicy. Zrobiło się tam ciasno, bo i tarasowe i dalie, i wiele innych wykopanych roślin ale wszystko się zmieściło
I jeszcze jeden aster żeniszkowaty; tym razem okupowany przez pszczołę:

kolejna zaabsorbowana pszczoła, to pretekst do pokazania astra wrzosolistnego:

- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Niewątpliwie astry to wspaniałe kwiaty, zwłaszcza dla owadów, które jesienią już nie mają wiele do wyboru!
Na Twoich zdjęciach wyglądają szałowo!
Na Twoich zdjęciach wyglądają szałowo!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Piękne portrety
za to właśnie trzeba cenić astry - jesienią przyciągają całe bogactwo owadów zapylających 
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Florianie śliczny ten żółty aster ,ten pełny również i wrzosolistny .Czyli sezon daliowy zakończony, a wszystkie cudeńka już w przechowalni.Ja również juz wróciłam na forumowe łono 
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. No , no Twoje dalie faktycznie mają królewskie warunki - 15 m2 to sporo
. O tym, że astry to bogata rodzina dowiedziałam się już w zeszłym roku obserwując Twój wątek
. Astry masz przepiękne a ujęcia z owadami najbardziej mi się podobają
. Pozdrawiam i słoneczka życzę
.
- Florian Silesia

Miłko, w realu astry równie piękne! Dalie w tym roku długo kwitły więc mniej czasu poświęcałem astrom. Teraz nadrabiam
Bardzo dobry mieszaniec; zwłaszcza dla osób, które rzadziej bywają na działce jesienią. Ten aster zakwita już w sierpniu:

zbliżenie:

Natalio, dziękuję. Tak, astry to rośliny miododajne i jesienią są wręcz bezcenne! Nie tylko pszczoły i motyle lubią astry

ale to taki żart
więc teraz na poważnie
takie widoki to codzienność, gdy kwitną astry:

więc pojawił się w końcu reprezentant astra nowoangielskiego. Nazywam je astrami królewskimi, bo są majestatyczne i wyjątkowe pod wieloma względami (np. pachną) więc w większym oddaleniu ta sama odmiana:

Dziękuję Jadziu za pochwałę astrów. Widzę, że podoba Ci się wiele z nich? A ten? Wyróżnia się sztywnymi błyszczącymi listkami i niewielkimi rozmiarami (15cm). Zanim zakwitnie, wygląda jak jakaś krzewinka (jagoda albo golteria):

Ewelino, dalie zasługują na królewskie traktowanie. Sam wykładałem terakotę w ich piwnicy, by miały ładnie
Astry z owadami - to tak dla podkręcenia nastroju
Ale faktycznie - to dobry duet więc następna taka fota.
Uwielbiam tego astra nowoangielskiego! Ta skrętoległość płatków - unikatowa!

Bardzo dobry mieszaniec; zwłaszcza dla osób, które rzadziej bywają na działce jesienią. Ten aster zakwita już w sierpniu:

zbliżenie:

Natalio, dziękuję. Tak, astry to rośliny miododajne i jesienią są wręcz bezcenne! Nie tylko pszczoły i motyle lubią astry

ale to taki żart

więc pojawił się w końcu reprezentant astra nowoangielskiego. Nazywam je astrami królewskimi, bo są majestatyczne i wyjątkowe pod wieloma względami (np. pachną) więc w większym oddaleniu ta sama odmiana:

Dziękuję Jadziu za pochwałę astrów. Widzę, że podoba Ci się wiele z nich? A ten? Wyróżnia się sztywnymi błyszczącymi listkami i niewielkimi rozmiarami (15cm). Zanim zakwitnie, wygląda jak jakaś krzewinka (jagoda albo golteria):

Ewelino, dalie zasługują na królewskie traktowanie. Sam wykładałem terakotę w ich piwnicy, by miały ładnie
Astry z owadami - to tak dla podkręcenia nastroju
Uwielbiam tego astra nowoangielskiego! Ta skrętoległość płatków - unikatowa!

- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Florian
Bardzo piękne astry
Wreszcie pokazałeś nowoangielskie.
''Barrs blue'' też mam , tylko się zastanawiam teraz czy to on, jakiś potargany bardziej mój jest.
A te najbardziej popularne fioletowo - różowe, które większość z nas ma to jak się nazywają
Mam zawsze problem z tym. Podpowiesz
No z tą terakotą to mnie rozwaliłeś
Chyba nikt takiej czci tym kwiatom, a raczej ich organom przetrwalnym nie oddaje
Powinieneś medal dostać, szkoda , że w Anglii nie mieszkamy.
Poproszę jeszcze jakieś zdjęcia astrów
Hehe a jedno z moich pudeł z daliami pojechało ostatnio do Sopotu i wróciło

Bardzo piękne astry
''Barrs blue'' też mam , tylko się zastanawiam teraz czy to on, jakiś potargany bardziej mój jest.
A te najbardziej popularne fioletowo - różowe, które większość z nas ma to jak się nazywają
Mam zawsze problem z tym. Podpowiesz
No z tą terakotą to mnie rozwaliłeś
Powinieneś medal dostać, szkoda , że w Anglii nie mieszkamy.
Poproszę jeszcze jakieś zdjęcia astrów
Hehe a jedno z moich pudeł z daliami pojechało ostatnio do Sopotu i wróciło
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
W podobnej tonacji przyniosłam sobie jesienią od koleżanki też jest niski .Jednak ten nowoangielski skrętopłatkowy ładniejszy