Posiadam pomelo już 3-4 lata, ale mam z nim problem rośnie tylko w główny pień bez żadnych rozgałęzień.
Jaki może być tego powód?
Przesyłam zdjęcie.

Zmoderowano - używaj wszystkich polskich liter/mod.
Ja dwa lata temu też wysiałem kilka nasionek które szczęśliwym trafem były tylko w jednym pomelo z dziesięciu zjedzonych. Też szybko nie wzeszły. Mało tego, to później już nie trafiłem pomelo z rozwiniętymi nasionami.lucy23-61 pisze:Nie wiem jak u innych ,mnie to kiełkowało ze 3 miesiące, myślałam,że już nic nie będzie z nasion.Ja wysiałam tylko kilka, z czystej ciekawości,czy coś wykiełkuje, nie robiłam wysiewów"masowych".
Foxowa pisze:Skąd wy takie dobre pestki bierzecie. U mnie wszystko wielkości nasionka papryki...
Dziś dopiero udało mi się wydobyć 2 większe,może z nich coś będzie. Wrzucę je w ziemię,zobaczymy.
Ps. Hermanvip -nie mogę się napatrzeć na te pełne skrzynki. To jest efekt z jednego owocu czy może większej ilości?
Szukałeś jakoś specjalnie odpowiedniego czy pestki same się znalazły?
Skąd pestki piszecie ... sam się nad tym poważnie zastanawiałem. W tym roku jak tylko pomelo pojawiło się marketach zakupiliśmy z narzeczoną w Tesco 2 sztuki bo bardzo nam smakuje ... z podziwu nie mogłem wyjść gdy w pierwszym pomelo na każdym kawału, który oddzielaliśmy od całości było 8-10 dorodnych pestek. W sumie z jednego pomelo zebraliśmy 124 dorodne pestki, a na zdjęciu są już wysuszone na wadze. To była naprawdę duża niespodziewanka, bo poprzednio znalazłem ich raptem kilka sztuk.lucy23-61 pisze:Majka, raz wiosną trafił mi się taki okaz pomelo, mający masę pestek, takich dorodnych,wysiałam kilka, dwa wzeszły.
Po prostu trzeba mieć farta,czasami pestki są "dojrzałe", nie poznasz po niczym.
A co to za sposoby? Jak to nie tajemnica, bo ja też mam pomelo, ale nie chcą kiełkować tak szybko.hermanvip pisze:Jeśli pesteczki w pomelo są małe to znaczy że są nierozwinięte i nic z nich nie wyrośnie... pestki w tym cytrusie powinny być duże.Ja po prostu wrzuciłem je do ziemi i kiełki pojawiły się po tygodniu.
Ma się te swoje sposoby...