Rozumiem, może wyglądam przez to na trochę przewraźliwionego, ale bałem się, że później będzie za późno. Obejrzałem to jeszcze raz i zauważyłem, że w tym miejscu jest wgłębienie. Będę to obserwował, czy się powiększa i czy zmienia barwę.
---9 gru 2017, o 09:43 ---
Pomóżcie co robić! Jeszcze wczoraj było wszystko w porządku, a dzisiaj zauważyłem, że zwiądł młody pęd medinilli, a natomiast z kwiatami nic się nie stało, czy można coś jeszcze zrobić? Zauważyłem w dodatku, że od kilku dni młodym liściom zaczynają podsychać końcówki, pewnie z powodu mniejszej wilgotności, bo trochę zaniedbałem spryskiwanie, ale teraz już się z tym poprawiłem, dziennie na spryskiwanie używam nawet 1,5 litra wody, w dodatku postawiłem na parapecie kilka pojemników z wodą (zajmują 1/3 parapetu), a na kaloryfer kładę codziennie mokry ręcznik. Myślicie, że to od zbyt małej wilgotności to zwiędnięcie?
---9 gru 2017, o 22:06 ---
Już wiem co się stało, okazało się, że pęd z tym młodym odrostem jest nadłamany
Oderwałem ten młody pęd i wsadziłem go do ziemi, do której uprzednio dodałem ukorzeniacz, może coś z tego wyrośnie? Jak myślicie, czy cała lekko nadłamana łodyga umrze? Jest na niej jeden liść, który jeszcze jest sztywny, w miejscu nadłamania obsypałem łodygę ziemią, ale czy jest w ogóle jakaś szansa? Nie chciałbym stracić połowy mojej medinilli

Jest coś, co mogę jeszcze zrobić? A może urwać tę łodygę i ją spróbować ukorzenić? Lub nasypać ukorzeniacza wokół nie, ale jej do końca nie odrywać?