Kariota (Caryota mitis) - usychające liście

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
thelkaar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 paź 2017, o 13:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kariota (Caryota mitis) - usychające liście

Post »

Witam wszystkich serdecznie

Mam problem z moją palma orzechową (cariota mitis). Przez ponad 3 lata stała w jednym miejscu i się nic specjalnego z nią nie działo, tzn nie rosła jakoś specjalnie, ale też praktycznie nie okazywała żadnych oznak, że jest coś nie tak. Niestety w związku z przeprowadzką w maju musiałem ją przenieść w inne miejsce i od tego czasu roślina zaczęła bardzo chorować. Przez te parę miesięcy straciła ponad już ponad połowę liści, które albo żółkną i następnie brązowieją. Liście usychają po kolei w każdym pniu zaczynając od najstarszych, czyli najbardziej zewnętrznych, nie pomogło ani nawożenie, ani zraszanie. Podlewanie regularne co około 2 tygodnie. Przypuszczałem, że palma źle zniosła przeprowadzkę i zbyt małą ilość światła, niestety nowy pokój był dość ciemny i zimny. Niestety po przeniesieniu w poprzednie miejsce kariota nadal choruje. Inne rzeczy które mi przychodzą do głowy, to przelanie, wyjałowienie podłoża albo zbyt mała doniczka. Wyczytałem że palm nie powinno się przesadzać przed wiosną, więc nie wiem czy jej tym bardziej nie zaszkodzę. Proszę bardzo o pomoc, bo w takim tempie tracenia liści (średnio 2-3 na tydzień), jeszcze kilka tygodni i boję się, że roślina całkowicie obumrze.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kariota (Caryota mitis) - usychające liście

Post »

Ona była kiedykolwiek przesadzana?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
thelkaar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Z tego co wiem, to nie była
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

3 lata bez przesadzania, no to nie ma czemu się dziwić. Przesadzać powinno się gdzieś co około 2 lata, a po zakupie powinno się przesadzić albo od razu albo po krótkiej aklimatyzacji. Tutaj nawożenie nic nie da, podłoże produkcyjne nie nadaje się do długotrwałej uprawy roślin.
Trzeba przesadzić teraz, bo pewnie i tak po takim czasie powinna mieć przerośniętą bryłę korzeniową.
Przygotowujesz nowe podłoże, czyli mieszankę ziemi do palm i żwirku albo agroperlitu w proporcji ok 3:1. Na dno doniczki sypiesz warstwę keramzytu jako drenaż. Do wiosny nie nawoź.
Postaw w jasnym miejscu, czyli gdzieś przy oknie. Ważne, żeby doniczka była ustawiona tak, jak wcześniej pod kątem padania światła. Zapewnij cały czas umiarkowanie wilgotne podłoże i jeśli w pobliżu masz grzejnik, zawieś na nim przynajmniej jeden ale lepiej dwa nawilżacze wypełnioną wodą. To trochę poprawi wilgotność powietrza.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
thelkaar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Rozumiem, dziekuje bardzo za rade. Jutro przesadze. Jeszcze jeśli moge zapytać, jaki rozmiar doniczki wybrac? Obecna ma 25 cm srednicy, ile wieksza powinna być nowa?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko zależy od wielkości bryły korzeniowej. Jeśli będzie mocno zbita trzeba będzie ją w miarę możliwości delikatnie rozluźnić i wtedy dobierzesz nową doniczkę. Rozmiar powinien być większy około 2 cm od średnicy bryły korzeniowej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”