Ps.. W kwest roku masz sto procenta racji.. Dziwny i głupi.. Najpierw susza..potem deszcz..Pogoda umiaru zdecydowanie nie znała.. Teraz ma być lepiej , cieplej..ale nie mogło łaskawie tak być we wrześniu
Wiejski po przejściach cz.36
- silversnow
- 500p

- Od: 30 maja 2016, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wiejski po przejściach cz.36
Marysiu nie wiem jak wyglądał twój ogórek rok temu ..ale jak dla mnie to i w tym jest całkiem fajnie..Po pierwsze- marcinki. Mimo ze ich nie mam., to zapalałam jakąś wielką sympatia do tych drobnych kwiatuszków. Po drugie ogniste borówki. Co za barwy. Mam u siebie drugi rok, owocki były ale krzaczek jakiś taki malutki.Trzeba będzie go jakoś wzmocnić za rok . Po trzecie żółte kwiatuszki z czarnym środkiem. Nie wiem jak się nazywają..ale dla mnie to male , wesołe słoneczka
Po czwarte różyczki też ciągle pokazują , ze jeszcze spać nie idą ..I na deser truskawka o tej porze roku
Tylko jedna, ale najlepsza.. bo jesienna
Kończąc argumentację zamykam rozprawkę tezą ..że masz naprawdę piękny ogród
Będę za nim tęsknic i wracać do niego w ponure zimowe dni
Ps.. W kwest roku masz sto procenta racji.. Dziwny i głupi.. Najpierw susza..potem deszcz..Pogoda umiaru zdecydowanie nie znała.. Teraz ma być lepiej , cieplej..ale nie mogło łaskawie tak być we wrześniu
-
kropelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Marysiu, jeszcze kolorowo, nawet bardzo. Truskaweczka nawet zawiązała owoc. Malinek sporo widzę
I jeszcze cukinia- ja już swoje powywalałam, z nadmiaru deszczu każdy zawiązany owoc od razu gnił 
-
Iwonka1

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sporo miałam do nadgonienia, ale wreszcie mi się to udało
Nie byłabym sobą gdym nie zachwyciła się Twoimi grzybkami. I nie będzie w tym nic dziwnego, jak przyznam, że najbardziej wpadły mi oko te niebieściuchne
Cudne po prostu. Widać Twój las zaczarowany, skoro takie grzyby rodzi 
Xsawery do Was zawitał? U mnie nie odważył się pokazać, ale przejeżdżałam przez Polskę i widziałam efekty jego działalności. Szkód trochę u Ciebie narobił, najważniejsze jednak, że ani Wam, ani domostwu nic się nie stało
Po ostatnich zdjęciach można poznać, że szaliczek jeszcze nie powiedział ostatniego słowa
I tak trzymać 
Nie byłabym sobą gdym nie zachwyciła się Twoimi grzybkami. I nie będzie w tym nic dziwnego, jak przyznam, że najbardziej wpadły mi oko te niebieściuchne
Xsawery do Was zawitał? U mnie nie odważył się pokazać, ale przejeżdżałam przez Polskę i widziałam efekty jego działalności. Szkód trochę u Ciebie narobił, najważniejsze jednak, że ani Wam, ani domostwu nic się nie stało
Po ostatnich zdjęciach można poznać, że szaliczek jeszcze nie powiedział ostatniego słowa
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witam!
Wczoraj udało mi się zakończyć uprzątanie tunelu i zabezpieczyć folię przed Ophelią
Patyczki jedne do spalenia inne ustawione na baczność a łęty czekają na ognisko! jeszcze tylko przekopać i czekam na wiosnę.
Dzisiaj zjeżdża rodzina i robimy ognicho a nawet dwa bo jedno robi M z gałęzi i drewna a ja drugie i zielonych odpadów
Niestety znowu wycięłam część gałęzi z buszpanów
Ewciu wino wypije ale nie jestem wielkich fanem jak moi młodzi, ale uwielbiam jeść winogrona
czyli pomijam fermentację
Hibiskus otwiera na siłę sfatygowane pączki ale w tym roku przeszedł sam siebie
Borówki, aronia i berberysy to dopiero jesienią pokazują urodę
Małgosiu zawsze zjedzą tą naj... ale ja też kilka zjadam co przychodzę. W winnicy powodzenie polega na odpowiednich odmianach do regionu a wręcz położenia ogrodu i na cięciu odpowiednim, na filmikach tego aż tak nie widać jak w praktyce ale najważniejsze jak powiedział nasz winiarz ciąć bo lepiej ciąć źle niż wcale. Powodzenia dla taty! To teraz będzie winko i grzybki na zagrychę
Lucynko ogród typowo jesienny i teraz to stale coś przesadzam, porządkuję i wysadzam to co rozmnożyłam a tych doniczek mam dziesiątki!
Życzę radosnej soboty
Zosiu u Ciebie pewnie kolorowo chryzantemowo! W tym roku wyjątkowo grymaszą z kwitnieniem...zresztą nie tylko one! Nazwy gatunków są ale nie wszystkich roślin jak ktoś pyta to staram się odpowiedzieć
Olu poczekaj do wiosny to poślę Ci marcinków i rudbekii błyskotliwej i też ogród będzie bogatszy, ale ostrzegam jedno i drugie szybko się rozrasta. Róże kwitną zawsze do mrozów i ostatnie zdjęcia są z czapeczkami śniegu
Truskawki mam takie co owocują dwukrotnie a drugi raz przerywam im mróz. Rok temu je posadziłam to miały mnóstwo odrostów, a tym nie mają wcale
Zimą na forum wspominamy lato więc mało tęsknimy, bo każdy ma część zdjęć niejako w zapasie. Po nowym roku zaczynamy siać więc pokazujemy zielone parapety a przed kwietniem rzeczywiście jak parapety się uginają zaczynamy wołać o wiosnę
Mariolko truskawki owocują dwukrotnie i cały czas zbieram owoce, dalej jest mnóstwo zielonych i kwiatków. Cukinie zebrałam ale nie wyrwałam i niespodzianka wydała malutkie...a niech tam! jeszcze pewnie je zbiorę. Są w skrzyni to może dlatego nie gniją.
Iwonko ja tez mam zaległości i mobilizuje się tak co 3 dni, to chyba przesilenie jesienne
Już w latach minionych spotykałam takie niebieskie grzybki i też mnie zachwycają, widać ta ściółka takie rodzi
Xawery przeleciał, a Ophelia grozi ...końca nie widać. Masz rację dopóki liście na drzewach i mróz nie ściśnie to ogród jeszcze żyje a potem już tylko śpi!
Dla kibicujących hibiskusowi

jesienna Sally Holmes ma zdecydowanie bardziej różowe kwiaty

kolejna chryzantema kwitnie

posiane wiosną nasturcje teraz zaczynają kiełkować i kwitnąć!

Życzę miłej, pogodnej soboty!
Wczoraj udało mi się zakończyć uprzątanie tunelu i zabezpieczyć folię przed Ophelią
Dzisiaj zjeżdża rodzina i robimy ognicho a nawet dwa bo jedno robi M z gałęzi i drewna a ja drugie i zielonych odpadów
Ewciu wino wypije ale nie jestem wielkich fanem jak moi młodzi, ale uwielbiam jeść winogrona
Borówki, aronia i berberysy to dopiero jesienią pokazują urodę
Małgosiu zawsze zjedzą tą naj... ale ja też kilka zjadam co przychodzę. W winnicy powodzenie polega na odpowiednich odmianach do regionu a wręcz położenia ogrodu i na cięciu odpowiednim, na filmikach tego aż tak nie widać jak w praktyce ale najważniejsze jak powiedział nasz winiarz ciąć bo lepiej ciąć źle niż wcale. Powodzenia dla taty! To teraz będzie winko i grzybki na zagrychę
Lucynko ogród typowo jesienny i teraz to stale coś przesadzam, porządkuję i wysadzam to co rozmnożyłam a tych doniczek mam dziesiątki!
Życzę radosnej soboty
Zosiu u Ciebie pewnie kolorowo chryzantemowo! W tym roku wyjątkowo grymaszą z kwitnieniem...zresztą nie tylko one! Nazwy gatunków są ale nie wszystkich roślin jak ktoś pyta to staram się odpowiedzieć
Olu poczekaj do wiosny to poślę Ci marcinków i rudbekii błyskotliwej i też ogród będzie bogatszy, ale ostrzegam jedno i drugie szybko się rozrasta. Róże kwitną zawsze do mrozów i ostatnie zdjęcia są z czapeczkami śniegu
Mariolko truskawki owocują dwukrotnie i cały czas zbieram owoce, dalej jest mnóstwo zielonych i kwiatków. Cukinie zebrałam ale nie wyrwałam i niespodzianka wydała malutkie...a niech tam! jeszcze pewnie je zbiorę. Są w skrzyni to może dlatego nie gniją.
Iwonko ja tez mam zaległości i mobilizuje się tak co 3 dni, to chyba przesilenie jesienne
Xawery przeleciał, a Ophelia grozi ...końca nie widać. Masz rację dopóki liście na drzewach i mróz nie ściśnie to ogród jeszcze żyje a potem już tylko śpi!
Dla kibicujących hibiskusowi

jesienna Sally Holmes ma zdecydowanie bardziej różowe kwiaty

kolejna chryzantema kwitnie

posiane wiosną nasturcje teraz zaczynają kiełkować i kwitnąć!

Życzę miłej, pogodnej soboty!
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O to mam nadzieję ze moj hibiskus jeszcze pokaże kwiaty.Cudnie masz .
Wspanialej soboty w rodzinnym gronie.

Wspanialej soboty w rodzinnym gronie.
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Marysiu, mam to samo z nastrurcją w tym roku - teraz dopiero zaczynam je zauważać to tu to tam, pierwszy raz mi się tak ślimaczą. Ale wyszły mi tylko samosiejki. Ciekawe jak długo jeszcze poszaleją.
I jak mija sobota? Było ogródkowo czy niekoniecznie? Ach, nie, bo właśnie czytam, że masz gości
Miłej niedzieli
I jak mija sobota? Było ogródkowo czy niekoniecznie? Ach, nie, bo właśnie czytam, że masz gości
Miłej niedzieli
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Marysiu
Bardzo ciekawie w tej winnicy, winogronka pyszne muszą być.
Widzę, że sporo jeszcze w ogrodzie kolorowych kwiatków.
A co to za zboże jakby z kulkami wyglądającymi, jak zielone owoce róży
Zdjęcie między rudbekiami a berberysem.
Piękny , nowy płotek drewniany za karminowymi michałkami
Muszę zrobić podobny do warzywnika.
Cieszę się bardzo, że najważniejsza sprawa załatwiona
Mam nadzieję, że ognicho rodzinne udane
Życzę oby huragan o imieniu żeńskim Was oszczędził.
Bardzo ciekawie w tej winnicy, winogronka pyszne muszą być.
Widzę, że sporo jeszcze w ogrodzie kolorowych kwiatków.
A co to za zboże jakby z kulkami wyglądającymi, jak zielone owoce róży
Piękny , nowy płotek drewniany za karminowymi michałkami
Muszę zrobić podobny do warzywnika.
Cieszę się bardzo, że najważniejsza sprawa załatwiona
Mam nadzieję, że ognicho rodzinne udane
Życzę oby huragan o imieniu żeńskim Was oszczędził.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witam niedzielnie!
Misiu hibiskusy bylinowe są bardzo chimeryczne i nie wiem jak mu dogodzić żeby mnie cieszył kwitnieniem. Miejsce gdzie go kupiłam to Kraków! dużo cieplejszy niż moja wieś i tam obłędnie kwitną już od sierpnia bez szczególnych warunków a mój
Dziękuję sobota z rodzinką to zawsze miły dzień
Bea ja też nie wiem czy to nasiona wysiane z ubiegłorocznych roślin czy te co ja wiosną wtykałam. Początkowo grządką zawładnęły maki ale już dawno wyrwane, a nasturcje teraz się rozrastają
Sobota minęła całkowicie rozrywkowo
a niedziela leniwa! Wzajemnie Beatko
Agnieszko
Taka winnica to marzenie, ale wymaga wiele nakładów sił i środków. Nasza to namiastka i już trochę późno założona ale co tam
Zielone zboże z kulkami to Łzy Hioba, jednoroczna trawa u nas wysuszone nasiona służyły do wyrobu korali i różańców, ale w Chinach ma znaczenie zdrowotne... a niektórzy pędzą z nich nawet bimber
Płotek został zrobiony przed wyjazdem do sanatorium żeby M. kurki nie wylatywały na ogród, miałam zabezpieczyć lakierując ale zamarzył mi się taki naturalnie starzejący się i nie pomalowałam. Poza tym stale padający deszcz zadecydował o losie płotu.
Ognicho udane, bo frekwencja dopisała
a dzięki załatwieniu pewnych spraw atmosfera była "luźna"
Aguś i Wam życzę, żeby huragan nie zagroził w żaden sposób!
Wieczór był początkowo ciepły i pogodny

ale po zachodzie słońce celulitowe niebo sprawiło, że wiał wiatr i zrobiło się zimno

co prawda ognisko grzało, ale najcieplejsza atmosfera była przy rodzinnym stole do późnych godzin nocnych

a tak wygląda zachodzące słońce w szklance piwa

Dobrej niedzieli wszystkim odwiedzającym!
Misiu hibiskusy bylinowe są bardzo chimeryczne i nie wiem jak mu dogodzić żeby mnie cieszył kwitnieniem. Miejsce gdzie go kupiłam to Kraków! dużo cieplejszy niż moja wieś i tam obłędnie kwitną już od sierpnia bez szczególnych warunków a mój
Dziękuję sobota z rodzinką to zawsze miły dzień
Bea ja też nie wiem czy to nasiona wysiane z ubiegłorocznych roślin czy te co ja wiosną wtykałam. Początkowo grządką zawładnęły maki ale już dawno wyrwane, a nasturcje teraz się rozrastają
Agnieszko
Taka winnica to marzenie, ale wymaga wiele nakładów sił i środków. Nasza to namiastka i już trochę późno założona ale co tam
Zielone zboże z kulkami to Łzy Hioba, jednoroczna trawa u nas wysuszone nasiona służyły do wyrobu korali i różańców, ale w Chinach ma znaczenie zdrowotne... a niektórzy pędzą z nich nawet bimber
Płotek został zrobiony przed wyjazdem do sanatorium żeby M. kurki nie wylatywały na ogród, miałam zabezpieczyć lakierując ale zamarzył mi się taki naturalnie starzejący się i nie pomalowałam. Poza tym stale padający deszcz zadecydował o losie płotu.
Ognicho udane, bo frekwencja dopisała
Aguś i Wam życzę, żeby huragan nie zagroził w żaden sposób!
Wieczór był początkowo ciepły i pogodny

ale po zachodzie słońce celulitowe niebo sprawiło, że wiał wiatr i zrobiło się zimno

co prawda ognisko grzało, ale najcieplejsza atmosfera była przy rodzinnym stole do późnych godzin nocnych

a tak wygląda zachodzące słońce w szklance piwa

Dobrej niedzieli wszystkim odwiedzającym!
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Marysiu zdjęcia w szklance piwa
Wyślij go na jakiś konkurs nagroda murowana
Miłej niedzieli
Wyślij go na jakiś konkurs nagroda murowana
Miłej niedzieli
Pozdrawiam Alicja
- silversnow
- 500p

- Od: 30 maja 2016, o 23:45
Marysiu te fotki nieba... boskie.
Oprócz kwiatów uwielbiam widok zachodzącego słońca. A foto w piwie.. genialne.. Nie wpadałbym nigdy na podobny pomysł.
Kiełbaskami narobiłaś mi takiego smaczku ze w tym tygodniu koniecznie i My musimy sobie ognisko zrobić . ( W planach jest od dawna.ale czasu i pogody nie było ) Pogoda ma być ładna , wiec akurat można będzie świętować fakt, ze z pola wszystko już zebraliśmy
Ciesze się , ze dobrze bawiłaś się przy płomyczkach i iskierkach
Pozdrawiam Cie serdecznie..i życzę miłego niedzielnego popołudnia 
- ewarost

- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Marysiu to ja kibicuje hibiskusowi... może uda mu się rozwinąć chociaż te dwa kwiatuchy
Niebo piękne... a słońce w szklane na dnie to super pomysł
. Kiełbaski nawet u mnie pachną, ale mnie i tak tylko zapach musi wystarczyć
Miłego tygodnia bo pogoda ma być dość dobra na ogrodowanie... tak bierne jak i czynne 
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Z hibiscusami miałam małą przygodę. Kupiłam parę lat temu kilka krzaczków jesienią . Nawet sprezentowałam koleżance bo chciała, ale przy kasie nie była. Na wiosnę długo czekałam na obudzenie, a że nie chciały to...poleciały na kompost. Potem się dowiedziałam, że one bardzo późno się budzą
No i już się nie oglądam za nimi bo mi wstyd.
A koleżanka też była niecierpliwa i zrobiła tak samo. 
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Aleś mi smaka narobiła, Marysiu, tymi kiełbaskami pieczonymi nad ogniskiem!
Fantastyczne zdjęcia celulitowego nieba,
a zamknięcie słońca w szklance piwa... Rewelacja!
Dobrego tygodnia życzę.
Fantastyczne zdjęcia celulitowego nieba,
Dobrego tygodnia życzę.
-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Marysiu wszystko wiem, wszystko wyczytałam, obejrzałam tylko piwa nie wpiłam bo słońce tam się ulokowało.

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Marysiu - szacuneczek za tę fotkę słońca w szklance z piwem. Ciężko będzie czymś jeszcze lepszym to przebić.