CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.4
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.4
Niech to szlag, mączniak zaatakował mi kolejną roślinę (sporo oddaloną) pomimo profilaktycznych oprysków. Dziwne.
Na dodatek dziś znalazłam (pierwszy raz w życiu!) wełnowce na nowym crassula ovata minima. A kupiłam w jednym z lepszych sklepów ogrodniczych.
Wrrrrr.
Na dodatek dziś znalazłam (pierwszy raz w życiu!) wełnowce na nowym crassula ovata minima. A kupiłam w jednym z lepszych sklepów ogrodniczych.
Wrrrrr.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
emrem to starzenie pędu - normalne zjawisko.
Black Rose mając rośliny nie unikniesz szkodników. Z moich obserwacji wełnowce lubią sukulenty. Pozostaje tylko z nimi walczyć.
Black Rose mając rośliny nie unikniesz szkodników. Z moich obserwacji wełnowce lubią sukulenty. Pozostaje tylko z nimi walczyć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- norbert76
Proste, za mało światła i słońca. Przez cały rok najlepiej południowy parapet (w innych przypadkach w sezonie stanowisko na zewnątrz), a zimą jeśli lubisz temperatury powyżej 20 stopni, to też może się wyciągać. Rozwiązanie jest podobne, jak w przypadku wielu innych sukulentów, chłodny (10 - 12) parapet, żeby przystopować wzrost plus ograniczenie do minimum podlewania.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Maciek13
za tydzień będzie siedzieć na zimowisku. Mam jeszcze 1 pytanie otóż kupiłem w zaufanym centrum ogrodniczym kaktusa "astrophytum capricorne". Jest to młody kaktus w małej doniczce. Czy mógłbym go zimować razem z innymi dużymi kaktusami czy nie przeschnie za bardzo w tej ciasnej doniczce ? (od spodu wychodzą korzonki)
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru

Drodzy forumowicze, co poszło nie tak z moją echeverią? 
Ostatni raz podlewania jakieś 3-4 tygodnie temu, stanowisko południowe, doniczka z dziurką, ziemia do kaktusów + żwirek, kaloryfery wyłączone. Zielone i sprężyste liście zmieniły się w żółto-bagniste, o galaretowatej konsystencji
Co mogło być przyczyną?

Ostatni raz podlewania jakieś 3-4 tygodnie temu, stanowisko południowe, doniczka z dziurką, ziemia do kaktusów + żwirek, kaloryfery wyłączone. Zielone i sprężyste liście zmieniły się w żółto-bagniste, o galaretowatej konsystencji

- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maciek - a jaką średnicę ma kaktus? tak dość ogólnie to jak ma więcej niż 2 cm średnicy to spokojnie zniesie zimowanie w piwnicy.
Zwróć tylko uwagę gdzie w tej piwnicy będą stać kaktusy, chodzi o to , aby tam nie było grzybów - tych takich malusieńkich, np. z chorych jabłek, też nie powinny stać w pobliżu ziemniaków.
Zwróć tylko uwagę gdzie w tej piwnicy będą stać kaktusy, chodzi o to , aby tam nie było grzybów - tych takich malusieńkich, np. z chorych jabłek, też nie powinny stać w pobliżu ziemniaków.
Basia
- Maciek13
Skoro jak już ma 2 cm średnicy to mój na 100% może zimować. Wszystkie kaktusy będą zimowane w piwnicy mojej mamy. Na szczęście w tej piwnicy jest szerokie okienko to będą miały chociaż trochę słońca. Kiedy ewentualnie będę je mógł wyciągnąć z piwnicy ? Marzec-Kwiecień ?
-- 14 paź 2017, o 13:03 --
Miverel - sprawdź palcem czy ziemia jest mokra lub sucha. Jeśli jest sucha to delikatnie i w małych ilościach podlej ją. jeśli ma mokro to wyciągnij ją z doniczki i sprawdź stan korzeni.
-- 14 paź 2017, o 13:03 --
Miverel - sprawdź palcem czy ziemia jest mokra lub sucha. Jeśli jest sucha to delikatnie i w małych ilościach podlej ją. jeśli ma mokro to wyciągnij ją z doniczki i sprawdź stan korzeni.
- norbert76
Miverel pisze:Drodzy forumowicze, co poszło nie tak z moją echeverią?
Ostatni raz podlewania jakieś 3-4 tygodnie temu, stanowisko południowe, doniczka z dziurką, ziemia do kaktusów + żwirek, kaloryfery wyłączone. Zielone i sprężyste liście zmieniły się w żółto-bagniste, o galaretowatej konsystencjiCo mogło być przyczyną?
A jak wcześniej podlewałaś? Jaką miała ostatnio temperaturę otoczenia?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Mam je w sumie od nieco ponad miesiaca. Po otrzymaniu odczekałam kilka dni, zanim je podlałam. Także od ok. 3 tygodni nie byly podlewane. Temperatura pokojowa stała, stoja caly czas w tym samym miejscu - bez przeciag?w i bez grzania kaloryfera.
- norbert76
Jeśli podlałaś raz w ciągu miesiąca to za rzadko, choć tu akurat w tym wypadku nie ma znaczenia. Najprawdopodobniej roślina mogła być przelana wcześniej i załapała jakąś chorobę grzybową która powoli się rozwijała.
Pozostaje poodrywać wszystkie chore liście i sprawdzić w jakim stanie jest sam pień. Jeśli jest twardy to namocz w roztworze preparatu grzybobójczego - Topsin, Previcur (ten drugi działa lepiej na choroby korzeni).
Jeśli pień ma podobne przebarwienia i jest miękki czeka Ciebie odcięcie rozety powyżej chorego miejsca i jej ponowne ukorzenienie.
Pozostaje poodrywać wszystkie chore liście i sprawdzić w jakim stanie jest sam pień. Jeśli jest twardy to namocz w roztworze preparatu grzybobójczego - Topsin, Previcur (ten drugi działa lepiej na choroby korzeni).
Jeśli pień ma podobne przebarwienia i jest miękki czeka Ciebie odcięcie rozety powyżej chorego miejsca i jej ponowne ukorzenienie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czy ma ktoś jakieś pojęcie na temat Euphorbia suzannae x bupleurifolia Wilczomlecz? Trudno mi znaleźć na temat jej uprawy jakiekolwiek informacje, a mam ją od paru dni i kilka listków już zżółkło i zastanawiam się jakie mogą być tego przyczyny
- norbert76
Normalne zjawisko, to oznaka że wchodzi w okres spoczynku jesienno-zimowego i trzeba ograniczyć podlewanie. Dobrze byłoby jednak wcześniej na wszelki wypadek sprawdzić jeszcze stan korzeni, no i przesadzić do właściwego podłoża o ile rośnie w torfie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A jakie podłoże byłoby dla niej najlepsze?