Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Haniu, masz na myśli te w sosie z musztardy, czy w sosie kurkowym?
W sosie kurkowym (lub borowikowym) robię plastry polędwiczek i lekko rozbijam drewnianą pałką i wówczas dusze do miękkości.
W sosie musztardowym robię inaczej - polędwiczkę kroję w grubsze plastry (ok.2-3cm) i nie rozbijam, a owijam dookoła każdy kawałek plastrami boczku (kupuje krojone cieniusieńko takie długie plastry pakowane z Morlin). Ciasno układam w naczyniu żaroodpornym, podlewam olejem i w tej postaci duszę pod przykryciem aż będą miękkie. Sos robię osobno i później dopiero przy podaniu na talerz polewam sosem.
W sosie kurkowym (lub borowikowym) robię plastry polędwiczek i lekko rozbijam drewnianą pałką i wówczas dusze do miękkości.
W sosie musztardowym robię inaczej - polędwiczkę kroję w grubsze plastry (ok.2-3cm) i nie rozbijam, a owijam dookoła każdy kawałek plastrami boczku (kupuje krojone cieniusieńko takie długie plastry pakowane z Morlin). Ciasno układam w naczyniu żaroodpornym, podlewam olejem i w tej postaci duszę pod przykryciem aż będą miękkie. Sos robię osobno i później dopiero przy podaniu na talerz polewam sosem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7718
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Muszę zaistnieć w tym wątku co by się rodzinie przypodobać.
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1198
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moniczko wczoraj upiekłem ten chleb. Bajka cały zjedzony. Dzieuję 

- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Przemekt23 pisze:Moniczko wczoraj upiekłem ten chleb. Bajka cały zjedzony. Dzieuję


Robi się prosto i jest pyszny

Ja dzisiaj robię cynamonki


- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Tiramisu deser
składniki:
4 jajka
opakowanie długich biszkoptów
2 szk.mocniejszej kawy z ekspresu
1/4szkl.likieru amaretto
3 łyżki cukru
3 x 250g opakowania serka mascarpone
kakao
W pucharkach lub szklankach ułożyć na dnie namoczony w kawie biszkopt.
Ubić białka.
Osobno ubić żółtka z cukrem na kogel - mogel. Dodać mascarpone i ubić na pulchna masę. Dodać do tego likier, wymieszać, a następnie białka i również delikatnie wymiksować.
Nakłada masę na ułożone biszkopty. Na warstwę masy ułożyć kolejna warstwę dobrze namoczonych w kawie biszkoptów. Na biszkopty masa mascarpone, a na wierzchu posypać kakao.
Wstawić na noc do lodówki.
Pychotka

składniki:
4 jajka
opakowanie długich biszkoptów
2 szk.mocniejszej kawy z ekspresu
1/4szkl.likieru amaretto
3 łyżki cukru
3 x 250g opakowania serka mascarpone
kakao
W pucharkach lub szklankach ułożyć na dnie namoczony w kawie biszkopt.
Ubić białka.
Osobno ubić żółtka z cukrem na kogel - mogel. Dodać mascarpone i ubić na pulchna masę. Dodać do tego likier, wymieszać, a następnie białka i również delikatnie wymiksować.
Nakłada masę na ułożone biszkopty. Na warstwę masy ułożyć kolejna warstwę dobrze namoczonych w kawie biszkoptów. Na biszkopty masa mascarpone, a na wierzchu posypać kakao.
Wstawić na noc do lodówki.
Pychotka


- ewa2204
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1515
- Od: 2 kwie 2009, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ale do tiramisu nie dodaje się białek, tylko same żółtka.
Białka zostają do innego celu.
Ja mam przepis na 500g mascarpone - 5 żółtek, a reszta podobnie.
Wszyscy moi znajomi zachwalają i Włosi (skąd pochodzi tiramisu) też tak robią.
Pozdrawiam
Białka zostają do innego celu.
Ja mam przepis na 500g mascarpone - 5 żółtek, a reszta podobnie.
Wszyscy moi znajomi zachwalają i Włosi (skąd pochodzi tiramisu) też tak robią.
Pozdrawiam
Ewa
Coś Wam opowiem
Coś Wam opowiem
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
A ja robię według tego przepisu i jest pysznie 

- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Babeczki pistacjowe
(z sycylijskim kremem pistacjowym)
kruche ciasto na babeczki:
300g mąki,
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
Zagnieść, schłodzić 30 min., a następnie upiec babeczki. Po ostygnięciu posmarować gorzką czekoladą roztopioną z odrobiną śmietanki 36% i whisky.
Krem:
oryginalny, włoski krem pistacjowy 190g - ok. 1/2 słoiczka wymieszany z 3 łyżkami mascarpone.
Kilka niesolonych pistacji do dekoracji.

(z sycylijskim kremem pistacjowym)
kruche ciasto na babeczki:
300g mąki,
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
Zagnieść, schłodzić 30 min., a następnie upiec babeczki. Po ostygnięciu posmarować gorzką czekoladą roztopioną z odrobiną śmietanki 36% i whisky.
Krem:
oryginalny, włoski krem pistacjowy 190g - ok. 1/2 słoiczka wymieszany z 3 łyżkami mascarpone.
Kilka niesolonych pistacji do dekoracji.

- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 12100
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Moniko w ramach przygotowań świątecznych ponownie przeczytałam cały wątek.
Popełniłam babeczki z kremem pistacjowym i zamierzam piec chleb pod pokrywką.
Piekę pszenno -żytni na zakwasie w zwykłej blaszce, ale Twój przepis mnie zaintrygował.
Dobrych spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.



Dobrych spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.

- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1198
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Soniu ja ten chlebek piekłem i nadal piekę z przepisu Moni. Mówię ci bajka. Jak spróbujesz będziesz chciała więcej. Polecam bardzo!!! 

- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Przedwojenny tort czekoladowy
Tort ten należy do najwytworniejszych ciast
Składniki
160 g miękkiego masła masła
160 g mielonych migdałów
130 g cukru (można dodać nieco mniej)
80 g mąki
2 tabliczki czekolady (1 x gorzka, 1 x mleczna)
4 jajka
10 goździków
2 łyżeczki mielonego cynamonu
dowolna konfitura do przełożenia
orzechy do dekoracji
Wykonanie
Oddzielić żółtka od białek, goździki utrzeć w moździerzu na pył. Pół tabliczki gorzkiej i pół tabliczki mlecznej czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
W tym czasie mikserem utrzeć do białości masło z czterema żółtkami i cukrem. Dodać ostudzoną czekoladę, cynamon i goździki i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mielone migdały.
Z pozostałych 4 białek ubić sztywną pianę i wraz 80 g mąki dodać do masy migdałowej.
* Ciasto można upiec w całości w jednej tortownicy lub, jak zaleca oryginalny przepis - podzielić na 3 porcje i każdą wypiec osobno.
Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku w tortownicy o średnicy 21 cm przez ok 35-40 minut (* UWAGA! Jeśli pieczemy pojedynczo trzy blaty ciasta, czas pieczenia skrócić do ok 18-20 minut!)
Po wystudzeniu przełożyć blaty konfiturą oraz oblać lekko przestudzoną czekoladą (pozostałe pół tabliczki czekolady gorzkiej i pół tabliczki czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżeczkami masła). Tort ubrać migdałami lub posiekanymi orzechami.
Tort ten należy do najwytworniejszych ciast
Składniki
160 g miękkiego masła masła
160 g mielonych migdałów
130 g cukru (można dodać nieco mniej)
80 g mąki
2 tabliczki czekolady (1 x gorzka, 1 x mleczna)
4 jajka
10 goździków
2 łyżeczki mielonego cynamonu
dowolna konfitura do przełożenia
orzechy do dekoracji
Wykonanie
Oddzielić żółtka od białek, goździki utrzeć w moździerzu na pył. Pół tabliczki gorzkiej i pół tabliczki mlecznej czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
W tym czasie mikserem utrzeć do białości masło z czterema żółtkami i cukrem. Dodać ostudzoną czekoladę, cynamon i goździki i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mielone migdały.
Z pozostałych 4 białek ubić sztywną pianę i wraz 80 g mąki dodać do masy migdałowej.
* Ciasto można upiec w całości w jednej tortownicy lub, jak zaleca oryginalny przepis - podzielić na 3 porcje i każdą wypiec osobno.
Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku w tortownicy o średnicy 21 cm przez ok 35-40 minut (* UWAGA! Jeśli pieczemy pojedynczo trzy blaty ciasta, czas pieczenia skrócić do ok 18-20 minut!)
Po wystudzeniu przełożyć blaty konfiturą oraz oblać lekko przestudzoną czekoladą (pozostałe pół tabliczki czekolady gorzkiej i pół tabliczki czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżeczkami masła). Tort ubrać migdałami lub posiekanymi orzechami.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Soniu, jak Ci smakowały babeczki?
Przemuś - dziękuję
Przemuś - dziękuję

- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Kurczak z szynką parmeńską i selerem naciowym
Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
plaster szynki parmeńskiej
niewielka garść sera mozzarella
sól, pieprz
oliwa
Panierka:
mąka
jajko
płatki migdałów
Sos:
łyżeczka chili
cebula
3 łodygi selera naciowego
puszka krojonych pomidorów
garść parmezanu
Wykonanie:
Przygotuj kurczaka: Pojedynczą pierś z kurczaka rozkrój na pół. Do środka włóż plaster szynki parmeńskiej i starty ser mozzarella. Posyp pieprzem, solą i złóż. Mięso obtocz w mące, a potem w roztrzepanym jajku. Do miski wsyp płatki migdałów, dopraw je chili w proszku i w tej mieszance obtocz pierś z kurczaka. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kurczaka z obu stron.

Przygotuj sos: Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulę wraz z pokrojonym selerem naciowym.

Dodaj pomidory z puszki i podduś.

Przygotuj danie: Do formy wlej przygotowany sos, wyłóż pierś z kurczaka

i przykryj kolejną warstwą sosu. Posól, popieprz i posyp startym parmezanem.

Piecz przez 25 minut w temp. 180°C.
Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
plaster szynki parmeńskiej
niewielka garść sera mozzarella
sól, pieprz
oliwa
Panierka:
mąka
jajko
płatki migdałów
Sos:
łyżeczka chili
cebula
3 łodygi selera naciowego
puszka krojonych pomidorów
garść parmezanu
Wykonanie:
Przygotuj kurczaka: Pojedynczą pierś z kurczaka rozkrój na pół. Do środka włóż plaster szynki parmeńskiej i starty ser mozzarella. Posyp pieprzem, solą i złóż. Mięso obtocz w mące, a potem w roztrzepanym jajku. Do miski wsyp płatki migdałów, dopraw je chili w proszku i w tej mieszance obtocz pierś z kurczaka. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kurczaka z obu stron.

Przygotuj sos: Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulę wraz z pokrojonym selerem naciowym.

Dodaj pomidory z puszki i podduś.

Przygotuj danie: Do formy wlej przygotowany sos, wyłóż pierś z kurczaka

i przykryj kolejną warstwą sosu. Posól, popieprz i posyp startym parmezanem.

Piecz przez 25 minut w temp. 180°C.
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Wracam do pieczenia chlebka .
Różne przepisy trafiają w łapki , staram się je wypróbować by z nich wybrać te "dla siebie "
Przed świętami pod młotek poszedł polecany przez Ciebie , pieczony w żaroodpornym .
Jedyne co , dodałam czarnuszki , słonecznika i ciut siemienia a i piekłam w podłużnym a nie okrągłym
Chlebek wyszedł super
dzisiaj mam zamówienie na kolejny bo bardzo posmakował
.
Kromki można kroić cieniutko , nie rozwala się co jest też zaletą
Tu akuratnie krojony jeszcze gorący bo domownicy nie mogli się doczekać stąd nie kromka a pajda

Różne przepisy trafiają w łapki , staram się je wypróbować by z nich wybrać te "dla siebie "
Przed świętami pod młotek poszedł polecany przez Ciebie , pieczony w żaroodpornym .
Jedyne co , dodałam czarnuszki , słonecznika i ciut siemienia a i piekłam w podłużnym a nie okrągłym

Chlebek wyszedł super





Kromki można kroić cieniutko , nie rozwala się co jest też zaletą
Tu akuratnie krojony jeszcze gorący bo domownicy nie mogli się doczekać stąd nie kromka a pajda


- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Bardzo się cieszę, że przepis smakuje. Ja również robię ten chlebek dodając różne nasiona, posypuję też ziarnami sezamu, słonecznika, dodaje żurawinę itp. Zawsze smakuje bardzo dobrze


