Kuchenne improwizacje Moni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Haniu, masz na myśli te w sosie z musztardy, czy w sosie kurkowym?
W sosie kurkowym (lub borowikowym) robię plastry polędwiczek i lekko rozbijam drewnianą pałką i wówczas dusze do miękkości.
W sosie musztardowym robię inaczej - polędwiczkę kroję w grubsze plastry (ok.2-3cm) i nie rozbijam, a owijam dookoła każdy kawałek plastrami boczku (kupuje krojone cieniusieńko takie długie plastry pakowane z Morlin). Ciasno układam w naczyniu żaroodpornym, podlewam olejem i w tej postaci duszę pod przykryciem aż będą miękkie. Sos robię osobno i później dopiero przy podaniu na talerz polewam sosem.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7718
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Muszę zaistnieć w tym wątku co by się rodzinie przypodobać.
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1198
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Moniczko wczoraj upiekłem ten chleb. Bajka cały zjedzony. Dzieuję ;:138
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Przemekt23 pisze:Moniczko wczoraj upiekłem ten chleb. Bajka cały zjedzony. Dzieuję ;:138
;:196 cieszę się ;:196
Robi się prosto i jest pyszny :D
Ja dzisiaj robię cynamonki :D Również polecam - proste do zrobienia także dla faceta ;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Tiramisu deser
składniki:
4 jajka
opakowanie długich biszkoptów
2 szk.mocniejszej kawy z ekspresu
1/4szkl.likieru amaretto
3 łyżki cukru
3 x 250g opakowania serka mascarpone
kakao

W pucharkach lub szklankach ułożyć na dnie namoczony w kawie biszkopt.
Ubić białka.
Osobno ubić żółtka z cukrem na kogel - mogel. Dodać mascarpone i ubić na pulchna masę. Dodać do tego likier, wymieszać, a następnie białka i również delikatnie wymiksować.
Nakłada masę na ułożone biszkopty. Na warstwę masy ułożyć kolejna warstwę dobrze namoczonych w kawie biszkoptów. Na biszkopty masa mascarpone, a na wierzchu posypać kakao.
Wstawić na noc do lodówki.

Pychotka ;:215 :tan
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1515
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Ale do tiramisu nie dodaje się białek, tylko same żółtka.
Białka zostają do innego celu.
Ja mam przepis na 500g mascarpone - 5 żółtek, a reszta podobnie.
Wszyscy moi znajomi zachwalają i Włosi (skąd pochodzi tiramisu) też tak robią.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

A ja robię według tego przepisu i jest pysznie ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Babeczki pistacjowe
(z sycylijskim kremem pistacjowym)


kruche ciasto na babeczki:
300g mąki,
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka

Zagnieść, schłodzić 30 min., a następnie upiec babeczki. Po ostygnięciu posmarować gorzką czekoladą roztopioną z odrobiną śmietanki 36% i whisky.

Krem:
oryginalny, włoski krem pistacjowy 190g - ok. 1/2 słoiczka wymieszany z 3 łyżkami mascarpone.

Kilka niesolonych pistacji do dekoracji.


Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 12100
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Moniko w ramach przygotowań świątecznych ponownie przeczytałam cały wątek. ;:173 Popełniłam babeczki z kremem pistacjowym i zamierzam piec chleb pod pokrywką. :) Piekę pszenno -żytni na zakwasie w zwykłej blaszce, ale Twój przepis mnie zaintrygował. ;:108
Dobrych spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. ;:196
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1198
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Soniu ja ten chlebek piekłem i nadal piekę z przepisu Moni. Mówię ci bajka. Jak spróbujesz będziesz chciała więcej. Polecam bardzo!!! ;:113
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Przedwojenny tort czekoladowy
Tort ten należy do najwytworniejszych ciast

Składniki
160 g miękkiego masła masła
160 g mielonych migdałów
130 g cukru (można dodać nieco mniej)
80 g mąki
2 tabliczki czekolady (1 x gorzka, 1 x mleczna)
4 jajka
10 goździków
2 łyżeczki mielonego cynamonu
dowolna konfitura do przełożenia
orzechy do dekoracji

Wykonanie
Oddzielić żółtka od białek, goździki utrzeć w moździerzu na pył. Pół tabliczki gorzkiej i pół tabliczki mlecznej czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
W tym czasie mikserem utrzeć do białości masło z czterema żółtkami i cukrem. Dodać ostudzoną czekoladę, cynamon i goździki i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mielone migdały.
Z pozostałych 4 białek ubić sztywną pianę i wraz 80 g mąki dodać do masy migdałowej.

* Ciasto można upiec w całości w jednej tortownicy lub, jak zaleca oryginalny przepis - podzielić na 3 porcje i każdą wypiec osobno.
Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku w tortownicy o średnicy 21 cm przez ok 35-40 minut (* UWAGA! Jeśli pieczemy pojedynczo trzy blaty ciasta, czas pieczenia skrócić do ok 18-20 minut!)
Po wystudzeniu przełożyć blaty konfiturą oraz oblać lekko przestudzoną czekoladą (pozostałe pół tabliczki czekolady gorzkiej i pół tabliczki czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżeczkami masła). Tort ubrać migdałami lub posiekanymi orzechami.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Soniu, jak Ci smakowały babeczki?
Przemuś - dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Kurczak z szynką parmeńską i selerem naciowym

Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
plaster szynki parmeńskiej
niewielka garść sera mozzarella
sól, pieprz
oliwa

Panierka:
mąka
jajko
płatki migdałów

Sos:
łyżeczka chili
cebula
3 łodygi selera naciowego
puszka krojonych pomidorów
garść parmezanu

Wykonanie:

Przygotuj kurczaka: Pojedynczą pierś z kurczaka rozkrój na pół. Do środka włóż plaster szynki parmeńskiej i starty ser mozzarella. Posyp pieprzem, solą i złóż. Mięso obtocz w mące, a potem w roztrzepanym jajku. Do miski wsyp płatki migdałów, dopraw je chili w proszku i w tej mieszance obtocz pierś z kurczaka. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kurczaka z obu stron.
Obrazek

Przygotuj sos: Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną cebulę wraz z pokrojonym selerem naciowym.
Obrazek

Dodaj pomidory z puszki i podduś.
Obrazek

Przygotuj danie: Do formy wlej przygotowany sos, wyłóż pierś z kurczaka
Obrazek

i przykryj kolejną warstwą sosu. Posól, popieprz i posyp startym parmezanem.
Obrazek

Piecz przez 25 minut w temp. 180°C.
x-ja
---
Posty: 4936
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Wracam do pieczenia chlebka .
Różne przepisy trafiają w łapki , staram się je wypróbować by z nich wybrać te "dla siebie "
Przed świętami pod młotek poszedł polecany przez Ciebie , pieczony w żaroodpornym .
Jedyne co , dodałam czarnuszki , słonecznika i ciut siemienia a i piekłam w podłużnym a nie okrągłym :wink:
Chlebek wyszedł super ;:196 ;:180 ;:180 ;:180 dzisiaj mam zamówienie na kolejny bo bardzo posmakował :D .
Kromki można kroić cieniutko , nie rozwala się co jest też zaletą
Tu akuratnie krojony jeszcze gorący bo domownicy nie mogli się doczekać stąd nie kromka a pajda :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Kuchenne improwizacje Moni

Post »

Bardzo się cieszę, że przepis smakuje. Ja również robię ten chlebek dodając różne nasiona, posypuję też ziarnami sezamu, słonecznika, dodaje żurawinę itp. Zawsze smakuje bardzo dobrze ;:196 :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”