Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Marysiu piękna okolica, a lasek masz mniej więcej w takiej odległości od domu jak ja ;:333 M jak rasowy grzybiarz , wysokie buty, kurtka, czapka i koszyk, a w kieszeni pewnie kozik :lol: Niejadalne grzybki bardzo atrakcyjne kolorystycznie i fotogeniczne ;:215 Na szaliczku jeszcze całkiem sporo wzorków, a ta jasno różowa różyczka jak moja New Down ... Miłego dnia ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczniutki ten niebieski grzybek pewnie tak samo trujący,chociaż muchomorki też ładne ,u mnie dziasiaj pada, wieje i zimno.Marysiu dzieci mam rzeczywiście dobre ,ale jak to nieraz bywa dobrymi chęciami...,jak zobaczyłam jak ten chłopak skopał to musiałam zżyć tabletkę szczęścia ;:223 ,no ale już musi zostać ,przy córce nic nie mówię ,chciała dobrze.Twój ogród wcale nie jesienny,jeszcze jest na czym oko zawiesić ;:215.Ja też nie lubię siedzieć przez co uchodzę za osobę co nie umie odpoczywać a to nieprawda ,uwielbiam spacery i ruch ogólnie i wtedy najlepiej odpoczywam.Pozdrawiam serdecznie ,zdróweczka :wit
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Piękne fotki z lasu Marysiu :D
Leśny ludek w kadrze, mało kto ma szczęście go spotkać :wink:
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Och jakie artystyczne w wymowie zdjęcie nieba ! Ale mi się trafiło, witaj Maryś ;:196
U Ciebie też meksykan w kwiatach wystaje ;:oj Chciałam uzbierać nasiona ale oczywiście wystrzeliły bez mojej wiedzy i znikły w trawsku. Będę musiała wysępić od Beatki-Juni jeżeli pozbierała.
Całuski Maryś
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Jesienny ogród masz przepiękny ale ten niebieski grzyb mnie rozwalił ;:oj . Natura potrafi stworzyć cuda ;:108 . Okolicę masz bardzo urokliwą Marysiu ;:108 . Pogoda dzisiaj do bani ale trzeba to przeżyć . Pozdrawiam i udanego wieczoru życzę :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Maryś! ;:196
To widzę, że do lasu się wypuściłaś ;:63 No i zamiast zbierać grzyby jadalne, to Ty szukałaś obiektów pozujących do zdjęć. Fakt: ciekawe te obiekty wypatrzyłaś, zwłaszcza te błękitne. ;:333 W moim lesie takich nigdy nie widziałam. ;:185
A ogród ciągle jeszcze bardzo kolorowy ;:303 i zanim zamieni się w bielutki szal, będzie jeszcze cieszył Ogrodniczkę! ;:138
Twoje - moje chryzantemy w takim samym stadium rozwojowym. ;:108 Ciekawa jestem, czy zdążą w pełni rozwinąć swoje kwiatuszki. ;:218
Zdjęcia nieba zarówno z Twojego, jak też z Lisicy albumu, piękne i tajemnicze, ;:63 choć nieco groźne. ;:204
Ciepełka życzę ;:196 na przekór przerażającym prognozom IMGW. Niech Ci ;:3 zaświeci.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Marysiu Twoje miejsce zamieszkania bije moje na głowę . Ja lasy i górki z fotek mam tak naprawdę kilka kilometrów od domu , a blisko mam tylko rzekę .i ...wiadomo co :D A Ty zaraz za domem. Oczarowały mnie niebieskie grzyby i muchomorki . Tym bardziej, ze od dziecka na grzyby nie chodziłam i muchomor jest jedynym jaki potrafię rozpoznać :D Jesień już coraz bardziej widoczna, ale w Twoim ogródku nie do końca. Ciągle mocno zielony i kolorkami przetykany . Róża i siekierka..hm.. ciekawa metoda. :D Moje jeszcze za małe na typu narzędzia operacyjne :) Kuzynka uszczęśliwiła mnie również jeżyną , która nie mam gdzie wsadzić . Na razie deszcz , wiec stosuje metodę Scarlett O'Hary (pomyśle o tym później) ..ale coś trzeba będzie wykombinować. :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam pięknie! za oknem jakby listopad...siąpi, wieje, ciemno ;:oj

Dzisiaj dokończyłam wczorajsze dzieło połowa Violacei poszła do gruntu, a połowa do wiadra ...i tu powstał problem, bo w największe plastikowe wiadro nie mieści się cały zdrewniały korzeń ;:oj

Agnieszko widzisz jaka ja jestem mało biodynamiczna ;:223 Pracuję wtedy kiedy mam siłę i wenę a zupełnie nie zwracam uwagi na kalendarz! i w związku z tym będąc dzisiaj w Polanie nie kupiłam Kalendarza Czuksanowa, bo po co? :oops: Za to kupiłam trochę małych cebulek (szafirki, ranniki) Obrazek papu dla myszek, bo są tak bezczelne że muszę zmniejszyć populację.
Szałwia ma specyficzny zapach, ale widać każdemu inaczej śmierdzą skarpetki, bo mnie się też tak nie kojarzy Obrazek
Grzybki zostały w lesie za to pana z koszykiem zabrałam do domu. Koszyk jest dość stary, bo ma jednak wady. Przykrywki są dwie (połowy) i zakończone tak, że raniły mi ręce podczas wkładania zakupów (ścięta ostro cała wiklina) i poszedł w odstawkę. Wozimy, a raczej woziliśmy w nim koty do weta i teraz służy na grzyby Obrazek Koszyków u mnie moc!
Pogoda u nas nie tyle pozwala na wyczyny co nie jest aż taką przeszkodą, ale człowiek rozsądny siedziałby w domu...tylko czy ja jestem rozsądna Obrazek
Zdjęcia Lisicy to majstersztyk ;:215

Ewuniu koro dzisiaj myślałam o Tobie i przyciągnęłam Cię myślami ;:168 Faktycznie o takiej porze mogłam Was gościć, to było dla mnie wielkie szczęście, bo zrobiliście niezły kawałek drogi a K. na pewno wolałby odpocząć w ogrodzie po tygodniu pracy! Już kaczuszki poszły do innych ogrodów? Nie wiem jak to będzie u mnie, bo ostatnio widzę niefajny trawnik gdzie chodzą a jakby ich miało być więcej? no ale mam czas się martwić i odbiorców na pewno też będę miała. Przepióreczki fajna rzecz, ale one chyba zimę muszę spędzić w ogrzewanym pomieszczeniu? ale jajusia zdrowe i pyszne, był czas że kupowałam.
Ogród Twój w jesieni ma na pewno szczególny urok, a mogę poprosić o zdjęcia ;:180 wklej u mnie niech inni tez popatrzą!
Ściskam serdecznie Was oboje i mocno całuję ObrazekObrazek

Julciu masz rację mieszane lasy są urokliwe od wiosny do jesieni. To mnie urzekło w tej okolicy, bo przyjechałam w listopadzie i jak zobaczyłam kolorowe górki to powiedziałam to jest to miejsce! Najpierw była działka, a potem dom. Jeszcze bardzo żałuję, bo niedługo po zakupie działki była jeszcze jedna ze skałką, co prawda nie miała dojazdu, ale kosztowała na owe czasy grosze. A ja zawsze nie umiem wykorzystać sytuacji :oops:
Posprzątasz i tunel i działkę, a wcześniej musisz zebrać pomidory i paprykę, bo nie wiem kiedy ale przymrozek dotknie je i w tunelu.
Lasy okoliczne oblegane przez miejscowych i Kraków, to i tak że coś znaleźliśmy Obrazek

Mariolko nie lubię takiej pory, bo na każde wyjście muszę się ubierać, nie ryzykuję zaziębienia bo mam problematyczną krtań :oops: Już teraz nawet jak idę w pole na otwartą przestrzeń, a wiatr wieje to idę oczapkowana Obrazek, a rękawiczki już parę razy się przydały! na razie ogrodowe!

Ewciu ewarost ten las jest dalej, ale mam lasy prywatne dosłownie po drugiej stronie ulicy i też nie raz go pokazywałam. Tu wyskakuję na krótko na grzyby czy na spacer. Do tamtego lasu odkąd M ma felerny kręgosłup jedziemy samochodem, tym bardziej że zrobili bitą drogę.
Grzybiarz był czas że na bieżąco czyścił grzybki, bo ja to ze szczęścia rwałam jakby mi ktoś miał podbiec i podebrać Obrazek
Teraz kolorki to michałki i chryzantemy, a różyczki to punkciki! tak to ND! Trzymaj się cieplutko Obrazek

Tereniu kochana! mnie raz wnuk skopał grządkę warzywną i jakoś nie mam chęci na powtórkę Obrazek I to jest nasza wada, bo trzeba pochwalić udzielić informacji i powtórnie dać się wykazać, a nie rwać się samej ;:222 Ja też najlepiej odpoczywam plewiąc czy nawet męcząc się przesadzając rośliny, bo potem błogostan Obrazek A jeszcze odpoczywam błądząc wśród roślin z aparatem Obrazek Tereniu widać jesień, ale to ja wiem jak mój ogród się zmienia! Utulam Cię i życzę wszystkiego co najlepsze Obrazek

Aguś z leśnymi ludkami bywa różnie, ale po tylu latach obrastamy mchem :;230
Kocham las, pagórki ale kocham też morze i piaski! ;:168

Ewciu w jeżeli meksykaninem nazywasz Leonotis nepetifolia czyli Klip Daggę to do meksyku chyba zawędrowała tak jak do nas z Afryki. Kiedyś napisała do mnie jakaś pani na emaila i to była światowa kobieta mieszkająca lata w Afryce, a teraz osiadła gdzieś na Mazurach, napisała właśnie o KD jako o afrykańskim chwaście porastającym ogromne połacie. Jakby co mam nasiona! a właśnie przeczytałam że można roślinę sadzonkować jak pelargonię i wtedy wcześniej kwitnie. Nie wiem czy się nie skuszę :D Ściskam Ewciu Obrazek

Ewelinko moja miła, Ty zawsze napiszesz coś miłego ;:168 Oj napatrzyłam się w lesie na cuda natury! była taka różnorodność tych niejadalnych, że mocno musiałam wytężać wzrok żeby jadalnego dojrzeć Obrazek Wszystkie są prześliczne. Pogoda to już taka w kratkę pewnie będzie aż do momentu kiedy śnieg utuli ogród...żeby tylko utulił przed mrozami! Dziękuję i pozdrawiam Cię życząc słoneczka na jutro ;:3

Lucynko z braku laku....wiesz jak to szło. Ci co koszami dźwigają prawdziwki nie patrzą na muchomory, a ja musiałam ostro wybałuszać oczy żeby coś znaleźć...to widziałam wszystko Obrazek
Chryzantemy zakwitną bo one nawet niewielkiego mrozu się nie boją. Mam tylko takie jedne co strasznie późno kwitną i rok temu w pączkach pościnałam to miałam długo we flakonie ;:224
Niebo dzisiejsze to do fotografowania się nie nadawało bo jednolita szarość...bleee!
U mnie wieje i siąpi ale podobno coś ma się zmienić na weekend, zobaczymy! jutro jeszcze bez zmian.
Tobie również ciepłego złota jesiennego ObrazekObrazek

Oleńko pokazałaś swoje tereny i byłam nimi zachwycona, a że nie ma lasu i grzybów to za to są może rybki i można coś złowić, usmażyć czy uwędzić! pycha! grzyby kupisz na targu albo w sklepie ;:215
Ogród teraz zyskał na kolorach właśnie jesiennych kwiatów marcinków i chryzantem, a gdzieniegdzie różyczka się wdzięczy! i tak będzie do śniegu, a potem zetnę ostatnie kwiaty i ich widok musi wystarczyć na długo! Och, jakoś nawet nie chce mi się myśleć o tym że będę musiała przesiadywać w domu ;:131
Siekierka to była ostateczność, a zaczęłam od piłki ale nie szło to musiałam w inny sposób podzielić Obrazek
Metoda na Scarlett bardzo mądra po co się martwić ...myśleć, jak wyjdziesz do ogrodu i posadzisz zupełnie w innym miejscu. Jeżynę koniecznie na słońcu, ja mam parę odmian i wszyscy bardzo lubimy wielkie dojrzałe owoce! Niestety w tym roku nie było ich dużo ;:222

Miłego wieczoru i dziękuję za odwiedziny!
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu, piękną swoją okolice pokazałaś, cudnie , wiesz jak mi sie tam podoba ;:108 , niebo natomiast takie jakieś złowrogie ;:202 , mam nadzieję że Xsavier nie narozrabia zbyt, bo u nas trochę nabałaganił ;:185 Szaliczek jeszcze kolorowy i oby jak najdłużej, pozdrawiam i spokojnej nocki zyczę ;:196
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś już kilka razy oglądałam Twoje piekne grzybki niesamowite.
Las jest piękny a grzybiasz to znajomy :)
Lubię Twoje widoczki ;:196
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu widoczki piekne pokazujesz ,grzybki ;:333
I jeszcze dużo kwitnie u Ciebie .
U mnie ciagle leje nic nie idzie zrobić w ogrodzie ,a miałam jeden dzień słoneczny ,ale inne sprawy do załatwienia byly i tak to wlaśnie u mnie jest jak nie urok to s........ :wink:
Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu jak u ciebie ... był Xawery ? Bo u mnie trochę narozrabiał, urwał rynnę, potargał folie na foliaku, połamał słoneczniki i trochę rozebrał mi drewniany kompostownik ;:222 ... ale inni mieli gorzej :oops: Pozdrawiam ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Marysiu widzę, że u Ciebie przymrozki już były, niedobrze, ;:174 nie chcemy jeszcze zimy...
Te turkusowe grzyby śliczne, nigdy takich nie widziałam ;:oj
Zazdroszczę grzybobrania, przeszłabym się po lesie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witajcie! wiatr ucichł, ale deszcz siąpi co jakiś czas! Od wieczora do rana wiatr za oknem huczał i wywijał ogromnymi drzewami. Pełna obaw wyszłam rano i niestety wiatr poczynił trochę zniszczeń. Wywrócił ciężki płot, który oddzielał część gospodarczą od kącika towarzyskiego i bardzo trudno będzie to naprawić. Za tym odgrodzeniem młoda postawiła sobie namiot pawilonowy, w którym bawiła się w restauratora mebli. Namiot rano był kupką rurek i brezentu. Wiatr zwiał sporą blachę z woliery kochinów, którą nakryłam siatkę bo brodziły po ostatnich deszczach, a ich nożne upierzenie nie do takich wyczynów dostosowane :wink: Wszędzie porozwiewane różne przedmioty, częściowo folia stargana na tunelu i kilka kruchych roślin połamanych. Na szczęście dom cały i my też, a resztę można jakoś naprawić i uprzątnąć. Nad ranem wiatr ucichł, ale pozostały kłębiące się chmury, które co jakiś czas zalewały ogród deszczem. Wszędzie znowu stoi woda, bo ziemia już nie chce pić!

Iwonko niestety szaliczek zasmarkany ;:306 pod nogami chlipie woda, a wszędzie leży mnóstwo mokrych liści i trzeba bardzo uważać pokonują ścieżkę. Okolica ma wielu amatorów, co czujemy szczególnie w ładne dni, to sznur aut nadciąga z Krakowa! Co narozrabiał Xavier to poczytasz wyżej, a co jeszcze kwitnie to pokażę niżej ;:306 Dziękuję i pozdrawiam :wit

Misiu każdy lasek ma swój urok, a nasze lasy to dość potężne! niestety mnóstwo ostatnio drzew wycięli robiąc obwód łowiecki, może dlatego że zwierzęta niszczyły okoliczne pola, a to gmina czysto rolnicza. W wielu miejscach elektryczne pastuchy. Grzybiarz to mój osobisty stary mąż ;:306
Dzięki że jesteś ;:196

Alu doskonale Cię rozumiem, też muszę po Krakowie się włóczyć jak słonko świeci, a potem w mokrym ogrodzie pracować, cóż począć! Chciało się mieć kwiatki to trzeba o nie dbać, a ja nie mam ogrodu minimalistycznego ;:306 Las i właśnie bywające w nim grzyby są atrakcją naszych terenów! Dobrej nocy i zdrówka ;:196

Ewciu oj był, chociaż go nie zapraszałam! u mnie też narozrabiał, ale na to co słyszałam to dziękuję Bogu że tylko tyle! No właśnie inni mieli gorzej, a ja zawsze drżę najbardziej o dom, resztę się naprawi :D Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196

Kasiu niestety w takim miejscu mieszkam że przymrozki późne i wczesne bywają, ale dalie w zacisznym miejscu jeszcze kwitną. Grzyby w lesie rosną takie jakich i ja dotąd nie spotykałam....co za rok!
Kasieńko teraz grzybki sobie odpuść i wyściskaj słodkiego Filipka bo on droższy od tony najprawdziwszych prawdziwków ;:196

a teraz obiecane co w ogrodzie, niebo przewalało się chmurami, błękitem, i nawet słońcem...no chyba że lało ;:306

Obrazek

Obrazek

i takie rzuciki!
morwa ścięta na jeżyka rozrosła się aż za bardzo!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy wszystkim odwiedzającym!
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Marysiu czy morwa Ci owocuje? I co roku ją tak mocno tniesz?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”