Na starym po nowemu 4.
- ewarost
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Na starym po nowemu 4.
Beatko i do mnie zawitała malutka barbula... była jedna u pani na targu za 10zł, ale ma malutki bukiecik kwiatuszków faktycznie w słońcu lekko fioletowe, a rano pięknie błękitne 

Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko, dębnolistną muszę mieć! Zakochałam się....
Wiem, że kolorki z aparatu a rzeczywistość, to co innego, ale w moim lesie rosną dęby i.... no muszę mieć i już!

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Paula no to gratuluję zakupu, faktycznie trafiłaś na świetną hortensję i w świetnej cenie
Będę miała to na uwadze w przyszłym roku, bo jest śliczna.
Marysiu, no i sloneczko dopisało każdego dnia.
Jutro też ma być ładnie. Wreszcie zobaczę mój ogród i pstryknę jakąś aktualną fotkę.
Tak tak, proponuję Ci by ograniczyć szaleństwa ogrodowe ale tylko do ...... wiosny!
Iwonko0042 - och, na pewno dębolistna hortensja nie pozwoli się jesienią przeoczyć, nawet nieco zaniedbana... Na pewno już niebawem zwróci na siebie Twoją uwagę. Mam nadzieję, że wtedy pokażesz ją na zdjęciu.
Aniu / anabuko1 - moja dębolistna się szybciej przebarwiła bo nie miała nic innego do roboty.
Jeszcze nie kwitnie, więc nadrabia to kolorami
Nawet nie wiedziałam, że momentami potrafi być aż tak pięknie czerwona
Chryzantemki też już zaczynają, na razie Pipi solo w pełni kwitnie. Jutro strzelę jej fotkę, bo jest urocza.
A zimowity w tym roku są wszędzie gdzie widzę niesamowicie wielkie, piękne.
Ciekawa jestem czy się skusisz na barbulę...
Ewuniu / evarost, no to jutro zerknę na tę moją barbulę, może i moja rano będzie niebieska. W tygodniu nie mam nawet jak na nią spojrzeć z bliska.
Cieszę się, że też ją masz.
Basiu - no nie dziwię się tej Twojej nowej miłości do dębolistnej hortensji.
Kolorki na fotkach kolorkami, ale nawet nie umiem uchwycić jej ogólnego kształtu i wielkości liści (liście dochodzą do 30 cm długości). Na tych moich zdjęciach jak na razie tego niestety nie widać.
Niech ta Twoja dębolistna miłość będzie odwzajemniona i niech się pięknie prezentuje w Twoim ogrodzie
Uzasadnienie z dębami w lesie
No to faktycznie musisz ją mieć 

Będę miała to na uwadze w przyszłym roku, bo jest śliczna.

Marysiu, no i sloneczko dopisało każdego dnia.

Tak tak, proponuję Ci by ograniczyć szaleństwa ogrodowe ale tylko do ...... wiosny!

Iwonko0042 - och, na pewno dębolistna hortensja nie pozwoli się jesienią przeoczyć, nawet nieco zaniedbana... Na pewno już niebawem zwróci na siebie Twoją uwagę. Mam nadzieję, że wtedy pokażesz ją na zdjęciu.
Aniu / anabuko1 - moja dębolistna się szybciej przebarwiła bo nie miała nic innego do roboty.

Chryzantemki też już zaczynają, na razie Pipi solo w pełni kwitnie. Jutro strzelę jej fotkę, bo jest urocza.
A zimowity w tym roku są wszędzie gdzie widzę niesamowicie wielkie, piękne.
Ciekawa jestem czy się skusisz na barbulę...
Ewuniu / evarost, no to jutro zerknę na tę moją barbulę, może i moja rano będzie niebieska. W tygodniu nie mam nawet jak na nią spojrzeć z bliska.
Cieszę się, że też ją masz.

Basiu - no nie dziwię się tej Twojej nowej miłości do dębolistnej hortensji.

Kolorki na fotkach kolorkami, ale nawet nie umiem uchwycić jej ogólnego kształtu i wielkości liści (liście dochodzą do 30 cm długości). Na tych moich zdjęciach jak na razie tego niestety nie widać.
Niech ta Twoja dębolistna miłość będzie odwzajemniona i niech się pięknie prezentuje w Twoim ogrodzie

Uzasadnienie z dębami w lesie

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Będę miała! Bardzo mi się podoba... i dęby też lubię 

Pozdrawiam, Basia.
- Beaby
Basieńko, no to będziemy ją podziwiać także u Ciebie.
Na razie moja dębolistna się uspokoiła, uff. Ulga
I troszkę dzisiejszego ogrodowego słoneczka:
Smagliczka, ależ ona teraz pięknie pachnie!

Lobelia

Wielkie aksamitki

Pięknie jesiennie przebarwiony rozwar

Róża Elmshorn

Jesienny winobluszcz

Zimowity

Chryzantemy. Na razie kwitnie tylko Pipi

Coraz dostojniejszy jarmuż

Rozplenica

Trójsklepki, bardzo je lubię

Skimmia

Lewizje wciąż kwitną

Ketmia południowa

Róża Queen of Sweden

Na razie moja dębolistna się uspokoiła, uff. Ulga

I troszkę dzisiejszego ogrodowego słoneczka:
Smagliczka, ależ ona teraz pięknie pachnie!

Lobelia

Wielkie aksamitki

Pięknie jesiennie przebarwiony rozwar

Róża Elmshorn

Jesienny winobluszcz

Zimowity

Chryzantemy. Na razie kwitnie tylko Pipi

Coraz dostojniejszy jarmuż

Rozplenica

Trójsklepki, bardzo je lubię

Skimmia

Lewizje wciąż kwitną

Ketmia południowa

Róża Queen of Sweden

- ewarost
- Kontakt:
Beatka bardzo ciekawe roślinki i rzadko pokazywane np Trójsklepka, Skimmia, chryzantema Pipi zachwyca rudym kolorem 

- Beaby
Ewuniu, trójsklepka mi od razu przypadła do gustu i wynika, że i jej się moj ogród także od razu spodobał. Jest bezproblemowa. Mam ją delikatnie wyeksponowaną i może dlatego nie gubi się w tłumie.
W skimmi się zakochałam od pierwszego wejrzenia, jak ją zobaczyłam zimą już taką wysoką dorodną w ogrodzie znajomej. Zjawiskowa jest właśnie zimą.
Pipi zimuje w gruncie. Daje świetny akcencik w ogrodzie, właśnie tym swoim nietuzinkowym kolorem.
Jakie mam pozostałe to sama jestem ciekawa, bo jedna chryzantema mi nie przezimowała i na razie nie wiem która to.
W skimmi się zakochałam od pierwszego wejrzenia, jak ją zobaczyłam zimą już taką wysoką dorodną w ogrodzie znajomej. Zjawiskowa jest właśnie zimą.
Pipi zimuje w gruncie. Daje świetny akcencik w ogrodzie, właśnie tym swoim nietuzinkowym kolorem.
Jakie mam pozostałe to sama jestem ciekawa, bo jedna chryzantema mi nie przezimowała i na razie nie wiem która to.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Beatko
żarówiasta ta Twoja Pipi i na pewno uśmiechnę się o kawalątek w zamian dam Ci część z moich zasobów
Ach ta Smagliczka wciąż czuje jej zapach a i jak widać smakuje kaczuszkom
Ładnie wygląda lobelia puszczona na płotek no i te aksamitki i ciekawe czy uda im sie w przyszłym sezonie wyrosnąć na rabacie wśród róż .Dziękuję za wszystko

- Beaby
Jadziu, to ja dziękuję
Też myślę aby spróbować w przyszłym roku posadzić choć kilka tych wielkich aksamitek wprost do gruntu. Wsadzę już gotowe sadzonki. Te wysiewałam w marcu i dość szybko zakwitły. Ale nie widzę ich jakoś wśród moich róż. Gdzieś indziej je ulokuję.
Bylicę Ludovicę dałam w róże, w większej donicy.
Tylko Pipi? Poczekaj na kolejne moje chryzantemy!
Smagliczka będzie teraz tak wspaniale wyglądać i pachnieć aż do mocniejszych przymrozków. Moja jest po przycięciu taka rozszalała. Drugie kwitnienie zdecydowanie mocniej pachnie, obłędnie wręcz. Zapach ma niesamowity, prawda? Na wiosnę bez problemu można dostać jej nasiona. Sieję wprost do gruntu na nowe miejsca. Na starych sama się już wysiewa.
Budleja też teraz przecudnie pachnie.
A tak sobie zaszalałam z tymi kaczuszkami.
Maleńkie są, więc nie dokuczają wzrokowo i zdobią 

Też myślę aby spróbować w przyszłym roku posadzić choć kilka tych wielkich aksamitek wprost do gruntu. Wsadzę już gotowe sadzonki. Te wysiewałam w marcu i dość szybko zakwitły. Ale nie widzę ich jakoś wśród moich róż. Gdzieś indziej je ulokuję.
Bylicę Ludovicę dałam w róże, w większej donicy.
Tylko Pipi? Poczekaj na kolejne moje chryzantemy!

Smagliczka będzie teraz tak wspaniale wyglądać i pachnieć aż do mocniejszych przymrozków. Moja jest po przycięciu taka rozszalała. Drugie kwitnienie zdecydowanie mocniej pachnie, obłędnie wręcz. Zapach ma niesamowity, prawda? Na wiosnę bez problemu można dostać jej nasiona. Sieję wprost do gruntu na nowe miejsca. Na starych sama się już wysiewa.
Budleja też teraz przecudnie pachnie.
A tak sobie zaszalałam z tymi kaczuszkami.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16

Ależ u Ciebie jeszcze kolorowo!

Mnóstwo kwiatków jeszcze zdobi ogród.

Smagliczki też bardzo lubię za ich nieustające kwitnienie i za ten słodki zapach,

Pięknie wyglądają lobelie na płoteczku.

Ja tylko raz posadziłam lobelie na rabacie i od tej pory co rok rosną samosiewki.

Fajne te Twoje aksamitki.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Bea pokazałaś wszystko co śliczne o tej porze! Moje chryzantemy ociągają się nawet te co już w ubiegłych latach o tej porze kwitły
Twoja Pipi radośnie wygląda
Nie mam smagliczki...kiedyś siałam, ale nie mam i nie miałam. Pewnie zbyt zwięzła gleba? Podobają mi się te duże pomarańczowe rozczochrańce chyba takich nasiona mam dostać od Iwonki, żółte mam ale nasion na pewno nie zawiążą
Jarmuż boski czy masz go jako ozdobny czy też konsumujesz? Lewizja
Pozdrawiam cieplutko 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Beatko dużo pięknego jesiennego kwiecia jeszcze masz
Róze ślicze..Elmshorn to twardzielka i jedna z moich ulubienic.U mnie też kwitnie.
Aksamitki, zimowity ładniutko kwitną.
I oby jeszcze długo i długo.
Chryzantema Pipi jest piękna.I duża.Chyba już ją długo masz ??

Róze ślicze..Elmshorn to twardzielka i jedna z moich ulubienic.U mnie też kwitnie.
Aksamitki, zimowity ładniutko kwitną.
I oby jeszcze długo i długo.
Chryzantema Pipi jest piękna.I duża.Chyba już ją długo masz ??
- Beaby
Lucynko, jak świeci słoneczko to rzeczywiście ten jesienny ogród jest nadal bardzo kolorowy.
Te moje aksamitki to bardziej Iwonkowe
Ja nie zauważyłam aby mi się lobelia wysiewała, fajnie z nią masz, że tak się dzieje u Ciebie, bo super się prezentuje na rabacie.
A nie wiedziałam, że smagliczka to jeden z gołębich przysmaków
Czy fuksję od razu wnosiz do pokoju, czy najpierw gdzieś czeka w chłodniejszym miejscu?
Marysiu, jarmuż ten fioletowy mam pierwszy raz więc go testuję jak będzie się prezentował zimą w celach ozdobnych. Natomiast konsumuję ten zielony.
Tak, ta pomarańczowa aksamitka to ta od Iwonki.
Smagliczkę jednoroczną można nawet teraz wysiać, na zimę - szybko się pokaże późniejszą wiosną. Ale może warto ją oznaczyć gdzie się ją posieje, bo łatwo ją przeoczyć czy niechcący wyrwać. A na wiosnę to wysiewam ją w maju, na jakieś inne miejsca. Jej wszędzie dobrze, więc warto ją ponownie zaprosić, na pewno się tym razem uda. No i na jednym danym miejscu sama się już potem wysiewa rok po roku.
Lewizja to taka wisienka na torcie
Kwitnie i kwitnie.
A jak tam Twoja chryzantema Skandynawska?? Bo ja w tym roku na nią nie narzekam, ładnie trzyma pion.
Aniu / anabuko1 - Elmshorn ma teraz jeszcze bardziej intensywniejszy kolor, jest śliczna. A układ kwiatków nienaganny wręcz.
Te chryzantemy mam dopiero drugi rok. W ubiegłym roku od razu dostały książkowych wymiarów, myślałam, że tak będzie co roku. A teraz mam je jako wielkoludy. Pipi ma mieć w opisach ok. 35 cm a moja ma raz tyle, a patrz o ile są wyższe te pozostałe na zdjęciu (pierwszoplanowych 5 krzaczków). Bo te krzaczorki to właśnie chryzantemy. Piękne są!

I kolejne fotki z 1 października

Te moje aksamitki to bardziej Iwonkowe

Ja nie zauważyłam aby mi się lobelia wysiewała, fajnie z nią masz, że tak się dzieje u Ciebie, bo super się prezentuje na rabacie.
A nie wiedziałam, że smagliczka to jeden z gołębich przysmaków

Czy fuksję od razu wnosiz do pokoju, czy najpierw gdzieś czeka w chłodniejszym miejscu?
Marysiu, jarmuż ten fioletowy mam pierwszy raz więc go testuję jak będzie się prezentował zimą w celach ozdobnych. Natomiast konsumuję ten zielony.

Tak, ta pomarańczowa aksamitka to ta od Iwonki.

Smagliczkę jednoroczną można nawet teraz wysiać, na zimę - szybko się pokaże późniejszą wiosną. Ale może warto ją oznaczyć gdzie się ją posieje, bo łatwo ją przeoczyć czy niechcący wyrwać. A na wiosnę to wysiewam ją w maju, na jakieś inne miejsca. Jej wszędzie dobrze, więc warto ją ponownie zaprosić, na pewno się tym razem uda. No i na jednym danym miejscu sama się już potem wysiewa rok po roku.

Lewizja to taka wisienka na torcie

A jak tam Twoja chryzantema Skandynawska?? Bo ja w tym roku na nią nie narzekam, ładnie trzyma pion.
Aniu / anabuko1 - Elmshorn ma teraz jeszcze bardziej intensywniejszy kolor, jest śliczna. A układ kwiatków nienaganny wręcz.
Te chryzantemy mam dopiero drugi rok. W ubiegłym roku od razu dostały książkowych wymiarów, myślałam, że tak będzie co roku. A teraz mam je jako wielkoludy. Pipi ma mieć w opisach ok. 35 cm a moja ma raz tyle, a patrz o ile są wyższe te pozostałe na zdjęciu (pierwszoplanowych 5 krzaczków). Bo te krzaczorki to właśnie chryzantemy. Piękne są!

I kolejne fotki z 1 października

- drakka
- 500p
- Od: 4 lip 2016, o 23:26
Kochana !
https://www.fotosik.pl/zdjecie/77b533c148687279 co to za roślina i gdzie ją mogę zdobyć ??
Piękne okazy !
i trzmielina oskrzydlona i budleja.. piękności !
https://www.fotosik.pl/zdjecie/77b533c148687279 co to za roślina i gdzie ją mogę zdobyć ??

Piękne okazy !
i trzmielina oskrzydlona i budleja.. piękności !
- ewarost
- Kontakt:
Beatko Marcinek ma taki intensywny kolor, a skimmia to klasa sama w sobie czas zacząć jej szukać
A tawułki są takie wdzięczne i ładnie się przebarwiają ... mam ich kilka ... piękna jesień na Twoich rabatkach