Ogród Biedronki641 cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Biedronki641 cz.6

Post »

Witam.

Lidziu posadziłam trochę cebulowych coś z trójlistów, krokusów, zimowit wiosenny i irysy.Goryczka to nowy zakup, bo moje stare w tym roku byle jakie. Ja wszystkie niezimujące już wykopałam i suszą się. W doniczkach mam jeszcze krynki, agapanty, amarcrinum. To przeniosę do chłodu.

Halinko jakieś nieporozumienie. Owszem widziałaś u mnie ismeny w doniczkach,ale ja je wsadzam na wiosnę a we wrześniu wywalam z doniczek,suszę i przechowuje na sucho w chłodnym pomieszczeniu z korzonkami. W doniczkach z ziemią mogą zgnić. A na wiosnę ponownie wsadzam. Mam je pod kontrolą, zasilam a w gruncie mi zawsze gniły i jeszcze potem sobie okaleczałam je przy wykopywaniu.

Gieniu moje też miały jeszcze liście ale po prostu je obcinam i zostawiam na 3-4 cm.

Halinko nie jest tak jak napisałaś. my. Chyba nie do końca zrozumiałaś.

Olu pomału poznasz wszystkie cebulowe i byliny. Forum Ci w tym pomoże.

Halinko zauważ ,że Ola dopiero zaczyna przygodę z roślinami. Chryzantemy od Zibiego uprawiam od 2 lat. Sadzę do doniczek, bo mam je pod kontrolą i gotowe na cmentarze. W tym roku posadziłam te same, dobrze,że nie dużo na próbę do ogrodu i są dużo gorsze. Mniej podlewane i mniej zasilane. Mam nadzieję,że zakwitną na Wszystkich Świętych, bo w zeszłym roku były śliczne i zdążyły.

Nie wiem co w ogrodzie. Jutro może będą fotki.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co by nie powiedzieć ismeny pod kontrolą.I tak będę wsadzać każdego roku bo co z tego,że po zimie przeżyły, jak w ziemi albo ślimak obgryzł,albo sieknęłam motyczką i tak co roku nie mogę się dochować dorodnej cebuli.Naturalnie na zimę wyciągnę z doniczki,ale włożę jak zawsze do piasku.
Halina
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko bardzo mi miło ze podobają Ci się moje róże :D Ja w kwestii roślinek jestem "małokumata" ponieważ do tej pory nie miałam czasu i ochoty zajmować się nimi.( mimo, ze byłam nimi otoczona ) Dwa lata temu zaczęłam się interesować tematem ,ale początkowo skupiłam się głównie na doniczkowych. W maju tego roku okazało się, ze Mama nie ma czasu na ogródki, wiec moja przygoda z nim trwa tak naprawdę pięć miesięcy :D

Alu bardzo dziękuje Ci za słowa otuchy :D Z podziwem i zapartym tchem patrzę na te wszystkie nowe, ciekawe i nieznane mi okazy. Na razie jestem na etapie, w którym nawet najbardziej zwyczajny kwiatek wyhodowany samodzielnie mnie cieszy.. Z czasem na pewno rozszerzę swoja wiedzę i kolekcje roślin :D Na razie w zupełności wystarczy mi podziwianie Twojego ogrodu i zaczynanie od "podstawowych roślinek" :D Będę czekać na nową porcje nowinek i fotek. Spokojnego tygodnia .
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Nawet nie wiedziałam, że jest żółty aster ;:218 Czy ten wysoki w rzeczywistości jest taki niebieskawy?
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam.
Mam urlop i nadganiam pracę w domu i w ogrodzie. Wykopujemy jarzyny. Po raz pierwszy zrobiłam buraki na zimę ze swoich, bo sarny się do nich nie dobrały. Jeszcze papryka i przetwory będą zakończone. Byłam też na grzybach. Coś nazbierałam. Parę słoików zamarynowałam. Resztę ususzyłam.Był też sos na obiad.Szału nie było ale może się jeszcze z raz wybiorę.

Obrazek

Obrazek

A w ogrodzie jesień na całego.

Halinko ja przechowuje na sucho.A wiosną sadzę do doniczek, bo u mnie było podobnie albo okaleczyłam albo gniły. To w przyszłym roku na pewno Ci zakwitną.

Olu dobrze,że masz chęci i siły. Nawet się nie oglądniesz jak rabatki szybko zagospodarujesz. Zapraszam,choć już nic ładnego nie zakwitnie.
Dziś było ładnie ale w ogrodzie nic nie pracowałam. Dzień coraz krótszy a pracy na jesieni stanowczo za dużo.

Małgosiu Dziś rozkwitł aster żółty. Bardzo wolno przyrasta. A te wysokie taki mają kolor.

Astry coraz ładniej kwitną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trójsklepka jesienna

Obrazek

Krokusy jesienne
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu masz wyjątkowo pracowity okres. ;:180 Coroczne wykopywanie cebul Twoich wyjątkowych roślin, to ciężka praca na glinie. ;:108 Marcinki pięknie teraz widać w ogrodzie. Fioletowo - niebieski śliczny. ;:oj Biała rabata jeszcze pięknie kwitnie. ;:215
Mało grzybów, ;:124 cały kosz i jeszcze trochę. :) Strasznie żmudne zajęcie z ich czyszczeniem i suszeniem.
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu ja mogłabym w lesie chodzić za grzybkami codziennie. Uwielbiam,tylko nie mam kiedy. Odpoczywam psychicznie w lesie , choć nogi bolą. A czyszczenie to pikuś. Potem suszarka do grzybów i po kłopocie.
Jeszcze jest ciepło i planuje wyjść jutro do ogrodu,bo tam jeszcze sporo do zrobienia. Trawa do skoszenia,liście do grabienia. Wykopuje ,bo potem może już się nie da ,jak znów popada.
Moją glinę rozluźniam a to też pochłania trochę czasu. Jeszcze coś poprzesadzam i dosadzę

Dla Ciebie jeszcze kwitnące niebieskości.

Obrazek

Jednoroczne ale zapomniałam co posiałam.

Obrazek

Lithodora powtarza kwitnienie.

Obrazek

Zmieniające się kolory na zawciągowcu zwyczajnym.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Nowy wątek, a już tyle narobiłam zaległości :oops: Nadrabiam - imponująca ilość grzybów z ostatniego grzybobrania, naprawdę robi wrażenie ;:oj Z ogrodowych najbardziej rzuciły mi się w oczy astry, ładną masz kolekcję ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Olaboga, ile grzybów! W lesie koło mnie więcej ludzi niż grzybów.
Halina
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ale grzybów branie miałaś! wow! :shock: Ja wenę grzybową straciłam zupełnie..Nawet hurtowe ilości i za bezcen na rynku mnie nie wzięły... ;:oj Wizja czyszczenia i suszenia mnie odstraszyła...Taka wygodnicka się zrobiłam... :oops:
A w ogrodzie marcinki zakwitły...Jesienne ogrody też mają urok!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Nie znam tych roślin.
Ale widać , że niebieskie potrafi być piękne. ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam.

Dziś ostatnie nasadzenia. Pracy w ogrodzie dużo . Denerwują mnie lecące liście. Niech opadną jak najszybciej. A jesieni ładnej dalej nie ma.

Natalko witaj. Już za bardzo nie ma co pokazywać. Astrów mam tyle i wystarczy mi.

Halinko przez inne lata zbierałam więcej. Nie nazbierałaś to przyjeżdżaj do mnie.

Maryniu na rynku było sporo do sprzedaży i nawet ceny przyzwowite ale jaka to przyjemność je kupić ;:108 Mam nadzieję,że jeszcze się z raz wybiorę, jak tylko trochę czasu będzie.
Ja nigdy jesieni nie lubię i w ogrodzie też mi się nie podoba.

Aniu lubię niebieskości i dlatego je kupuje i wysiewam. Zawciągowiec to niska krzewinka, która długo kwitnie a jesienią jej liście czerwienieją.

Jeszcze dwie jeżówki nadają się do pokazania

Obrazek

Obrazek

Coś roślinom pomyliła się pora toku. Kolejna prymula kwitnie.

Obrazek

Jesienna odętka. Jedna z odmian co nie jest ekspansywna. Ale mało jeszcze kwitnie.

Obrazek

A to wariegata

Obrazek

A te szaleją

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Świetnie kwitną Ci pelargonie ;:138 . Moje już dawno są przeszłością. Znowu mało dbałam o donicowe ;:223 . Powinnam chyba posadzić tylko kilka donic i dbać o nie a nie ja chcę mnóstwo donic i nie mam czasu o nie dbać ;:222 . W rezultacie mam sporo ale nieciekawych donic :roll: . W ogrodzie jest jeszcze kolor a lecące liście orzecha sąsiadki i mnie drażnią ;:224 . Jeżówki jeszcze Ci kwitną ?? Moje właściwie już przekwitły a ja nawet dzisiaj dwie odmianowe podzieliłam i drżę o ich los ;:218 . Coś mnie podkusiło i nie wiem co ;:223 . Przykryję je dodatkowo na zimę i może przetrwają . Pozdrawiam i spokojnego wieczoru życzę :wit .
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu u mnie własnie do tej pory raczej obok domu niebieskości nie było.. Zdecydowanie jednak zmienię ten fakt, bo niebieskości bardzo ładnie wyglądają.. Dziękuję Ci za podpisywanie swoich fotek, bo dzięki temu uczę się rozpoznawać nowe rośliny..
Pelagronia " daje czadu" :D W tym szaleństwie jest jej jednak bardzo "do twarzy" :D Alu ja tez mam glinę... Po remontach dowieziono nam jednak sporo piaszczystej ziemi i została sterta gruboziarnistego piachu, wiec będę to mieszać z "rdzenna ziemią " :D
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Alu pelargoniom chyba faktycznie sprzyja klimacik, bo dają czadu hehe :tan jeżówki jeszcze widzę ostatnie kwitnienia :) no powoli zbliżamy się do jesieni i ogród zaczyna zasypiać :) ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”