Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej
Jeden dzień słoneczny i ciepły, jak u mnie dzisiaj, daje dużo więcej niż opryski nawozem, bo powinno go być pod dostatkiem w glebie już od początku uprawy.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Amen.ekopom pisze:Jeden dzień słoneczny i ciepły, jak u mnie dzisiaj, daje dużo więcej niż opryski nawozem, bo powinno go być pod dostatkiem w glebie już od początku uprawy.
Znajomy mi mówił, że ostatni miesiąc produkcji chryzantemy, podlewa je dopiero jak widzi, że przesychają, mówi że wtedy szybciej roślina zakwita bo chce się rozmnożyć ponieważ myśli że umiera poprzez niekorzystne warunki, nie wiem ile w tym prawdy, ale spróbuje.
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Lepiej nie, bo handlarz któremu je sprzedaż, przeklnie Cię z kościami
Dzień już jest krótki i chryzantema wie, że ma zakwitnąć, a w czasie generatywnym potrzebuje intensywnego nawożenia i podlewania, by zbudować silne i dobrze wybarwione kwiaty
Ograniczanie podlewania ma sens w trochę wcześniejszym etapie.

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 200p
- Od: 9 mar 2017, o 21:49
Przesuszenie pobudza kwitnienie ale Łukaszu na litość Boską w stosunku do tego co mówią i piszą trzeba zachować dystans ususzona chryzantema zrobi "chudy " i brzydki kwiatek podciecie wystarcza żeby zestresować roślinę.
- drakka
- 500p
- Od: 4 lip 2016, o 23:26
Forestit, pochwal się resztą ogrodnictwa 
Chętnie się czego nauczę jako laik.

Chętnie się czego nauczę jako laik.
- drakka
- 500p
Super 
powiedz mi lepiej na stołach się pracuje czy bez stołów tam np. jak masz bratka?

powiedz mi lepiej na stołach się pracuje czy bez stołów tam np. jak masz bratka?
Nie rozumiem pytania.. Jak sadzimy czy przy stole czy na ziemi? Sadzimy przy stole w pomieszczeniu w którym rozdrabniana jest ziemia.
- drakka
- 500p
Chodzi o to, czy lepiej się pracuje bez konstrukcji pdowyższonych, gdzie doniczki z materiałem roślinnym stoją na ziemi, ew. matach szkółkarskich, czy lepiej jak są stoły ? w ogrodnictwie ( przynajmniej w moich stronach) czasem nazywa się je "zalewowymi".
Aaa teraz rozumiem.. Każda metoda ma swoje plusy i minusy.. Na stołach jest cieplej wygodniej się pakuje ale nie ma w tedy szans przynajmniej u mnie na ample wiszące a są u mnie jednym z filarem produkcji. Wszystko stoi u mnie na matach podsiąkowych a potem mata przeciw chwastowa. Na ziemi o wiele lepiej bratki/prymule/stokrotki i byliny zimują bo od ziemi jest cieplej a latem przy ziemi znowu jest chłodniej. Do rozmnażania roślin i wysiewów stoły są lepsze. Tak jak teraz mam wydaje mi się że najbardziej mi to odpowiada.
- drakka
- 500p
Dzięki 
u nas ample schodzą różnie, w zależności jaki rok. Póki co jest tendencja rosnąca na nowości, byliny i trawy.

u nas ample schodzą różnie, w zależności jaki rok. Póki co jest tendencja rosnąca na nowości, byliny i trawy.
Z bylin robię tylko łubin,saxifraga, Margaretki, prymule,szałwie,floksy, lobelie i Lavende.
-
- 200p
- Od: 25 lis 2011, o 08:29
Wow ile chryzantem, Super 
Dodałeś tam jedno zdjęcie chryzantem wielkokwiatowych, nie za duże mają pąki jak na ten czas? bo u mnie też takie są a na jednej odmianie jeszcze większe? I żeby nie przekwitły do listopada...

Dodałeś tam jedno zdjęcie chryzantem wielkokwiatowych, nie za duże mają pąki jak na ten czas? bo u mnie też takie są a na jednej odmianie jeszcze większe? I żeby nie przekwitły do listopada...
Pozdrawiam-Dawid
To jest odmiana comodo...One tak mają, że bardzo wolno rozkwitają więc spokojnie nie wiem jakie TY masz ale bym się na zapas nie martwił. W zeszłym roku jedna doniczka co została, bo klient nie zabrał, stała mi w szklarni do połowy grudnia.