Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Post »

wanda7 pisze: AGNESS, zrobiłaś mi wielką niespodziankę swoją wizytą. Jakże miło wita się dawnych znajomych. Mało teraz piszesz, a pewnie więcej oglądasz z doskoku. Może tak jest łatwiej? Ja chyba także zaczynam się udzielać coraz mniej. Taka jest kolej rzeczy. Ciebie zawsze kojarzę z liliami, liliowcami i niezwykle sympatycznymi komentarzami. Pozdrawiam serdecznie i bądźmy w kontakcie ;:196
Wandziu, zaglądam, zaglądam od czasu do czasu, bardzo ciągnie mnie do forumowych przyjaciół, przeważnie przemykam bez śladu, bo chcę zajrzeć do wielu osób, a żeby wszędzie coś napisać, to już zbyt dużo czasu pochłania. Ale wpadam, czytam co słychać i oglądam co się pozmieniało :D
W moim ogrodzie ogromne rewolucje, wiele miejsc przewróconych do góry korzeniami, w zeszłym roku awaria kanalizacji i wykopy, w tym remont podjazdu i przenoszenie ogrodzenia, przez co jest zwężona co najmniej o połowę moja najpiękniejsza rabata ;:185 ;:145 To zniechęca i zasmuca w ogrodowym kontekście i nawet się pisać, ani zdjęć robić nie chce . Mnóstwo roślin wykopanych, część gdzieś poupycham, część musi wylecieć na stałe, bo nie zmieszczę :cry:
Ale zaglądać do Was będę wciąż i nieustannie ;:196
Ściskam serdecznie ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu obydwa widoki cudne. ;:oj

Obrazek

Obrazek

Zazdroszczę możliwości zimowania donic, ;:108 nie martwisz się o kwitnienie. Żurawki się rozmnażają w cieniu donic. :?: Nasze ogrody cierpią w upały, ale ja czuję się wtedy dobrze. :) Miłych chwil w ogrodzie. ;:168
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Masz Wandziu rację... gdyby nie dalie, hortensje, jeżówki i pospolite aksamitki to tylko zieleń i w dodatku zgaszona by królowała w moim ogrodzie, pewnie nie tylko moim... Chociaż i daliom te upały mocno dały w kość. Pewnie dokupię kilka na wiosnę, bo jednak warto je mieć :) A wyobraź sobie, że mam jedną, która jeszcze nie zakwitła ;:oj
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
x-ja-a

Post »

Dziękuję bardzo za opinię o Sophii R. Mam Ghitę i Clair i obie odmiany bardzo lubię z wzajemnością, bo bardzo dobrze sobie u mnie radzą, więc mam nadzieję, że i Sophia dołączy do tego grona zadowolonych z moich warunków sióstr Renaissance.
Rozumiem brak weny, chociaż ta dopada mnie jak nadchodzi jesień i ogród oglądam tylko zza szyby. Z drugiej strony Twój ogród wenę ma i aż trudno uwierzyć, że Ci się nie udzieliło. Cudowna jest ta różnorakość roślin, tyle kształtów i kolorów... ;:oj Patrząc na to zastanawiam się czy nie strzeliłam sobie w kolano mając ogród typowo różany, przez co ilość barw jest uzależniona niemal wyłącznie od róż, a u Ciebie cały czas jest pełnia sezonu. Jestem absolutnie zauroczona Twoim tarasem z luksferami i donicami. To nie tylko nie wygląda jesiennie, ale kojarzy mi się z jakimś krajem południowym, wakacyjnym... ;:167 Rozumiem też Twoje ciągoty do września. Mnie też męczą upały, zdecydowanie wolę deszczową, spokojną aurę.
Co do dzieci idące do szkoły to u mnie było odwrotnie. Serdecznie nienawidziłam kupowania wyprawki szkolnej, czy plecak taki czy inny, buty z określonym kolorem podeszwy, strój do wf-u a potem dokupowania papieru kolorowego, bibułek, naklejek, farb i innych tkanin w kratkę, bo akurat coś mieli ciąć, lepić czy sklejać i często dowiadywałam się wieczorem, że na jutro rano trzeba przynieść sześć guzików, motek wełny, osiem patyków i różową koronkę ;:202 ;:223 Jak to dobrze, że mam to za sobą. A jak pojawią się kiedyś wnuki to będę je miała tylko do przyjemności ;:170
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu patrząc na Twoje zdjęcia i czytając wypowiedzi dojrzałam do tego aby kilka hortensji uprawiać w doniczkach, szczególnie te niskie jak Bobo, Little Lime 'Jane'.
Po raz kolejny zmieniłam im miejscówki i znów ich nie widać ... nawet karłowe dalie zasłoniły je bo w tym sezonie jakieś wyższe niz zwykle.
Piszesz, że bukietówki zostawiasz bez dołowania na zimę - czy dobrze zrozumiałam?
Na wielu zdjęciach jest mnóstwo roślin w pojemnikach, są świetnym przenośnym uzupełnieniem rabat ale utrzymanie wilgotności podłoża wymaga od nas sporego nakładu pracy.
Jak sobie z tym radzisz ?
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, pięknie u Ciebie, już tak widać, że lekko jesiennie się robi, jakby światło już nie to samo co na początku lata.

Hosty wyglądają u Ciebie bardzo ładnie, mają takie lśniące, skórzane liście, jakbyś je polerowała wczesniej do zdjęcia :D
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Halo, halo, gdzie żeś zniknęła Wandziu? :wit .
Ogród z trawami cudny. Że też u Ciebie tak pięknie kwitną hortensje, a moje dwie wyglądają, jakby głodowały. Muszę je w przyszłym sezonie 'utuczyć' ;:173 .
Dalie masz śliczne i 'superzasto' się wpasowały w Twój ogród. Tyle mają barw, że oczy aż bolą. Uwielbiam kolory, ale jednak na razie pozostanę przy cyniach. Narozmnażałam też żurawek i zatkam nimi wszystkie wolne miejsca, co by nie było nic do pielenia :;230 . Wyjdzie ogród patchworkowy, jakby co ;:65 .
Rozchodników też masz sporo, jak widzę, a to są wygodne rośliny i mają ciekawe kwiatki.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Pashmina, też się boję tego wykopywania jesiennego, ale mam nadzieję, że jeśli rozłożę sobie prace na tydzień, to dam radę. Na szczęście nie trzeba tego robić jednego dnia.

kasia100780, bardzo miły jest Twój wpis, dziękuję Ci ogromnie. :)

anida, chyba chciałaś napisać 250m2??? Zresztą u mnie pod uprawę jest niewiele więcej, bo około 300m2. A może masz do dyspozycji tylko balkon?

kropelko, nastał mój ulubiony miesiąc wrzesień. Tylko żeby pogoda była słoneczna. Wtedy złociste widoki są dla mnie bezcenne. Do tej pory jesią podziwiałam tylko trawy, teraz dalie nadają koloru.

ewka36jj, ja do szkółek różanych w ogóle nie wchodzę. Więcej powiem: bacznie przyglądam się różom i gdy tylko któraś mi podpadnie, idzie na kompost. No i wyobraź sobie, jaką już dzisiaj czuję ulgę, gdy pomyślę, że nie będę ich zabezpieczać na zimę. Do tej pory było tak, że niezależnie od tego czy róże miały kopczyki, czy nie, to i tak te, które miały wymarznąć, wymarzały. Po tej zimie powiedziałam: dość, nie mam zamiaru dokładać sobie zmartwień.

Agness, wyobrażam sobie, jak się czujesz, widząc te swoje rewolucje. Płakać się chce, jak się widzi marnowane owoce swojej pracy, ukochane rośliny, uporządkowane już rabaty... Okropne. Bardzo Ci współczuję i mocno przytulam. ;:168 Mam nadzieję, że w nowym sezonie znów nabierzesz energii i chęci do działania.

cyma, mam możliwość przechowywania donic, ale za dużo też nie mogę zmieścić, bo małżonek ma tam mnóstwo gratów i narzędzi i zawsze powstaje jakiś konflikt na tym tle. Jednak lepiej jest tak niż gdybym w ogóle nie miała takiego pomieszczenia.

apus, kochana, u mnie jest jeszcze kilka dalii, które nie zakwitły, a niektóre na pewno nie zdążą. No cóż, poźno je sadziłam i muszę się z tym liczyć. Mam jednak nadzieję, że dzięki temu urosną karpy i w przyszłym sezonie krzewy będą większe.

jajagna, usmialam się, czytając o różowej wstążeczce koniecznie na jutro! No cóż, tak to czasem bywało. Dzięki za pochwały pod adresem mojego tarasu. Jest to moje ulubione miejsce na Ziemi. Siadam tam sobie z kawą i książką i czuję, że żyję. Dlatego tak się wokół obstawiłam donicami. Szkoda tylko, że taras zimą jest nieczynny. Chociaż zdarza się, że wkładamy z małżonkiem kurtki i czapki i idziemy na kawkę także w styczniu czy lutym.

christinkrysia, ja mam niestety tak słabą ziemię, że aby mieć naprawdę porządne rośliny, uprawiam niektóre w donicach. Hortensje nadają się do tego wyśmienicie. Krysiu, zrozumiałaś bardzo dobrze. Bukietowe zostawiam na zimę na tarasie, niczym nie okrywając. Oczywiście donica musi być duża, od 20l wzwyż. Mniejsze dołuję lub zabiram do garażu. Uprawa w donicach wymaga oczywiście regularnego podlewania. Da się to przejść. Najgorszy problem to wyjazdy w okresach suszy. Po czterech dniach hortensje już obwisają mimo podlania tuż przed wyjazdem. Dlatego staram się po prostu... nie wyjeżdżać, gdy zapowiadają wysoką temperaturę.

Amanita, ja wręcz kocham to wrześniowe światło. Tak łagodne, nienatrętne, melancholijne. Czekam na jesień każdego roku. A na tę złotą polską w szczególności. ;:173 Hosty w tym roku są u mnie bardzo ładne. Gdy tylko pojawiły się w ogrodzie dalie, ślimaki w ogóle nie zwracają uwagi na hosty, tylko robią wycieczki ku daliom. Swoją drogą, jaki węch mają te obślizgłe paskudztwa. ;:202

Pulpa, ostatnio Aniu czułam tę forumową niemoc. Wiesz, o co chodzi. Wiele z nas to ma. Chwile zwątpienia i oklapnięcia. No ale po pewnym czasie znów jest dobrze.
Wspominasz o cyniach i widziałam je u Ciebie w dużych ilościach. A u mnie one nie chcą. Sama się dziwię, bo przecież są łatwe w uprawie. A ja je bardzo, ale to bardzo lubię. Natomiast żurawki u mnie rosną bardzo dobrze, podczas gdy u innych szwankują. Rozmnażam je co roku i powstaje właśnie taki - jak to świetnie ujęłaś - patchwork. Zresztą i tak je trzeba odmładzać, żeby ładnie wyglądały. To bardzo wdzięczna czynność.

A tutaj jest dalia Arabian Night. O ile w pierwszej odsłonie miała kwiaty purpurowe, to teraz są one niemal czarne. Jest świetna. Nie mam drugiej tak ciemnej dalii. A to przecież taka zwykła, pospolita odmiana i w dodatku kupiona w Lidlu.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Wandziu, ja nie wiem jak Ty to robisz ale piszesz, że ziemia słaba, że pogoda nie zawsze idealna, że ślimaki, a Twój ogród po prostu jak bombonierka. Cudny, zdrowy, różnorodny! ;:63 Przecież ja takiego poziomu na swojej działce nie osiągnę nigdy, choćby nie wiem co! Przyznaj się, trzymasz gdzieś tam gdzieś w szopie sztab pracowitych ogrodników albo jakąś czarodziejską różdżkę :lol: . No bo jak na przykład wytłumaczyć choćby to, że przy brzozie masz rośliny w świetnej kondycji. U mnie tylko wrzosy i tuje dają radę w takim towarzystwie.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Widać, że dalie zawładnęły Twoim sercem ;:63 Niektóre są przecudne, jak chociażby te w paski, czy też
Colorado Classic ;:oj Jak zamierzasz je oznaczyć na zimę? Bo moje oznaczenia się nie sprawdziły i na wiosnę większość się nie zgadzała ;:223
Donice na tarasie masz niezwykłe, piękne. Nie mówiąc o tym, co w donicach, bo też zasługuje na pochwały ;:138 Gdyby nie to, że nie mam gdzie takich postawić, to już bym sobie kupiła :;230
Już nie pamiętam, że coś takiego jak Polska Złota Jesień istnieje. W ubiegłym roku ciągle deszcz i przenikliwe zimno, ten zaczyna się podobnie. Chociaż ubiegłoroczny wrzesień nie był taki zły, dopiero październik dopiekł mi do żywego.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Wandziu, zauroczyły Cię dalie, mnie w tych zdjęciach Colorado Classic skradła serce. Kiedyś miałam bardzo dużo dalii, bo zaraziła mnie nimi moja Ciocia. Najgorzej z przechowaniem, ale myślę, że wszystko wymaga opieki. Co do róż również mam takie myśli i u mnie będzie rosło ich trochę, ale nic na siłę. Zima przede mną,to będę tworzyć swój nowy ogród na papierze ;) Pozdrawiam.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Wandziu,
Z niezmiennym zachwytem zaglądam do Twojego ogrodu. Jest niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju.
Czasem lubię coś skopiować, wprowadzić do siebie jakąś cząstkę czyjegoś pomysłu. Ale Ciebie nie da się skopiować! Twoje pomysły są lekkie, nieuchwytne, wprowadzane jakby od niechcenia, ręką artysty...

Dalie są cudowne. "Rozproszyłaś" je po ogrodzie bardzo umiejętnie, nigdzie nie dominują, a wnoszą dużo koloru i uroku. Ja też wiosną rozejrzę się za kilkoma nowymi daliami. Może uda mi się przełamać swoją fascynację purpurami. Znasz może jakąś blado-różową godną polecenia?
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu piękny rozchodnik. Wiesz jaka to odmiana?

Obrazek

Arabian Night cudna. ;:oj Gdybym miała gdzie przechowywać karpy. ;:223 Już widzę ją przy hortensjach.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wandziu :wit . Hortensje, trawy i dalie - bosko ;:138 . Wcale nie trzeba mieć ogrodu różanego żeby było pięknie ;:138 . Masz rację , mniej róż to mniej kłopotu ;:108 . Gdyby tak wszystkie chciały być zdrowe i zimować jak należy ;:224 . Wrzesień w Twoim wydaniu jest bardzo ładny . Pozdrawiam i udanej niedzieli życzę :wit .
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Wandziu, umiejętnie wkomponowałaś dalie między inne rośliny... Obrazek bardzo mi się podoba...
A zresztą co ja piszę... przecież u Ciebie wszystko jest tak dopracowane, że nic tylko patrzeć i podziwiać...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”