Na moje oko jest to tawuła Billarda 'Triumphans'.Ta odmiana ma bardziej zaokrąglone kwiatostany niż typowa, czy wierzbolistna, której kwiatostany są dłuższe i bardziej ostro zakończone.Wierzbolistna z tego co wiem różni się od Billarda tym, że tworzy rozłogi i zarośla, a tamta to bardziej zwarty krzew.Wierzbolistna rozpoczyna kwitnienie też chyba nieco wcześniej i rozciąga się w czasie w miarę dojrzewania pędów.
selli,
Ta gałązka na fotografii została zerwana z jednego z krzewów tworzących gęste zarośla.Czyli wygląda , że tworzy rozłogi.I bądź tu mądry.Chcę posadzić Billarda bo rekomendowano mi jako tę , która nie rozłazi się specjalnie.
Jeśli tworzy zarośla, to to raczej będzie wierzbolistna, ale okres jej masowego, zasadniczego kwitnienia już minął, więc pewnie dlatego ten kwiatostan taki mniejszy, słabiej wykształcony.Jak chcesz Billarda to szukaj w szkółce z metką i opisem.
W szkółce będą mieli dopiero wiosną.
A za płotem na "dzikim" terenie wykryłam właśnie te niezidentyfikowane tawułowe zarośla - to duża pokusa aby jeszcze coś odsadzić do siebie w tym roku.