Małe co nieco od Ave ...
ja też nie wałkuję placków...Ave pisze:Superowe te pierożki BogusiDługo robiłam w taki sposób pierogi.
Ale, żeby nie mieć okrawków z ciasta na pierogi (bo potem trzeba zagniatac powtórnie, dodawac mąki i ciasto w rezultacie jest już trochę inne niż to na początku) robię z ciasta kuleczki - zamiast wykrawać krążki z ciasta - potem te kuleczki rozwałkowuję na krążek i nakładam farsz, sklejam i jest pierożek. Tym sposobem wszystkie pierożki są takie same i żaden gram ciasta się nie marnuje.
robię z ciasta wałeczek i odkrawam takie kawałeczki jak na kopytka i w paluszkach formuję kółeczka...
w sekrecie powiem , że nie lubie używać wałka do ciasta...
nie jestem całkiem na bieżąco Ewuś i dopiero będę oglądała co nowego nam serwujesz, ale muszę pochwalić Twój tort jubileuszowy...to jest mistrzostwo świata...
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewuś placki na tort były z gęstej kwaśnej śmietany, jajka, cukru, proszku do pieczenia, i trochę sody
no i mąki oczywiście.
Placki były wałkowane (niestety ewus, wałek konieczny
na cieniutkie placki (wielkości dna tortownicy) i pieczone. Potem stygły, były przekładane masami i... tort leżakował w lodówce przez noc, conajmniej. Placki są po upieczeniu strasznie suche, nawet moga pęknąć, ale to nic nie przeszkadza, podobnie jak z tortem makowym - w całości nic nie widać, a pod wpływem mas - placki wilgotnieją i miękną i cały tort jest mniamniuśnu 
no i mąki oczywiście.
Placki były wałkowane (niestety ewus, wałek konieczny
do takich wypieków to tak, wałek konieczny...Ave pisze:Ewuś placki na tort były z gęstej kwaśnej śmietany, jajka, cukru, proszku do pieczenia, i trochę sody
no i mąki oczywiście.
Placki były wałkowane (niestety ewus, wałek koniecznyna cieniutkie placki (wielkości dna tortownicy) i pieczone. Potem stygły, były przekładane masami i... tort leżakował w lodówce przez noc, conajmniej. Placki są po upieczeniu strasznie suche, nawet moga pęknąć, ale to nic nie przeszkadza, podobnie jak z tortem makowym - w całości nic nie widać, a pod wpływem mas - placki wilgotnieją i miękną i cały tort jest mniamniuśnu
a te makowe placki też wychodzą suche?
to ile wczesniej najlepiej zrobić makowy tort, żeby był dobry na wigilię?
- ada.kj

- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Ewuniu. Zachwycona jestem Twoją książką kulinarną w odcinkach. Mam dwa pytania odnośnie ciasta do tortu jubileuszowego - czy ciasto to jest kruche z tłuszczem, a jeżeli nie to czy można prosić o przepis, może być na priv, a drugie czym pokryte jest to ciasto, czy to marcepan i jeżeli to czy kupny czy też może sama robisz. I jeszcze jedna prośba o metodę wyciagania kości ze skrzydełek. Pozdrawiam słodziutko
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Witajcie Słoneczka 
Ewiku - jeszcze mi placki do tortu makowego niegdy nie wyszły suche - co prawda pieke na termoobiegu, ale to chyba nie jest powód
Tort powinno sie zrobic 1-2 dni przed imprezą - ja uwazam, ze im dłużej leżakuje tym lepszy
niestety u mnie znika bardzo szybko 
Ada, przepis poszedł na PW,
Ciasto było pokryte marcepanem sztucznym barwionym barwnikami w pascie
Kupowałam barwniki tu: http://tortownia.pl/
Można tam też kupić gotową masę (regalice) do pokrywania tortów (też wypróbowałam i jest OK
http://tortownia.pl/produkty.php?kid=36
Do przesłania pliku z kursikiem do wyciągnięcia kostek potrzebuję adresu maila
Agniesiu - pewnie, że mozna zrobic podobnie rybe, ale wtedy do wywaru i żelatyny dobrze byłoby dać przyprawe do ryb , zamiast vegety
Co do wybory rybki - w tym przypadku pangi - zajrzyj na PW 
Ewiku - jeszcze mi placki do tortu makowego niegdy nie wyszły suche - co prawda pieke na termoobiegu, ale to chyba nie jest powód
Ada, przepis poszedł na PW,
Można tam też kupić gotową masę (regalice) do pokrywania tortów (też wypróbowałam i jest OK
Do przesłania pliku z kursikiem do wyciągnięcia kostek potrzebuję adresu maila
Agniesiu - pewnie, że mozna zrobic podobnie rybe, ale wtedy do wywaru i żelatyny dobrze byłoby dać przyprawe do ryb , zamiast vegety
- ada.kj

Ewuniu. Mój adres emailowy jest przy moim profilu. Dzięki serdeczne za tak błyskawiczną odpowiedź. Właśnie jestem w trakcie wycieczki po Twoich cudownych włościach. Liczę, że będę często Cię odwiedzać. Nie dość, że można cuda pooglądać, najeść się to jeszcze dużo się nauczyć. Pozdrawiam serdecznie. 
wyczaiłaś mnie ... trudno hihiAve pisze:[
Serdecznie pozdrawiam równieć "cichych" Gości, którzy tu zaglądają, ale w swej cichości i skromności nie zostawiaja śladów swej obecności
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- ada.kj

Ewciu kochana. Jeszcze raz serdeczne dzięki za błyskawiczną odpowiedź i takie precyzyjne opisanie i dokumentację fotograficzną. Całkowity antytalent kulinarny to chyba potrafi wykonać. Mam nadzieje, że sobie poradzę, gdyż kilkukrotnie już robiłam galantynę z kurczaka wyjmując wszystkie kości bez rozcinania skóry, więc skrzydełka chyba będzie łatwo. Farsz robiłam inaczej ale ten z pieczarkami na pewno jest wyśmienity i wypróbuję właśnie do skrzydełek. ;:12