Jeśli świeża (tegoroczna) to tak jak się zawsze rozcieńcza 1/10 (ja mam zeszłoroczną także dostają więcej).
Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
kaLo schabowy z ogórkiem kiszonym
.
Jeśli świeża (tegoroczna) to tak jak się zawsze rozcieńcza 1/10 (ja mam zeszłoroczną także dostają więcej).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zanim krówka "da mleko" to cukinia może zejść śmiercią głodową. Potrzeba czasu żeby gowienko zadziałało.
-
kacona
- 200p

- Od: 4 maja 2016, o 18:28
Kalo, to co proponujesz?
-
kaLo

To co powstaje z goowienka po co najmniej kilku- kilkunastu tygodniach, czyli jego spiritus movens a mianowicie azotan. Wcześniej pokazywałaś gnijące zawiązki cukini. Może to być spowodowane brakiem wapnia. Proponuję zastosować oprysk 0,5% saletry wapniowej i jednoczesne 2-3 krotne podlanie roztworem 1% . Zrób jeszcze teraz analizę ziemi, bo może będzie potrzebne wapnowanie, które wykonasz jesienią.
-
docentandrzej
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Moje też na jakiś czas przyhamowały z owocowaniem. Podlałem rozcieńczonym pomiotem gołębim, przerabianym od początku lata.
Owoce znów rosną.
Na gnijące zawiązki saletra pomoże
Owoce znów rosną.
Na gnijące zawiązki saletra pomoże
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
kacona
- 200p

w jakich proporcjach używać saletrę?
-
docentandrzej

5 gram na litr wody do oprysku. 10 gram do podlewania, wedle proporcji jakie podał kalo
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
-
kaLo

Czytasz czasem posty z odpowiedzią na zadane pytanie? 
-
kacona
- 200p

KaLo, posty czytam, ty pisałeś o saletrze wapniowej, z niej oprysk juz stosowałam, ale nie widzę poprawy. A Andrzej ( tak zrozumialam) pisze o saletrze amoniowej. Wiec i oprocentowanie może różnic się. Często piszą o zasileniu gleby i boję się przedobrzyć. Spróbuje jeszcze podlać wapniową i dzięki za rade. Analizę powinnam zrobić dawno, tylko nie wiem gdzie to sie robie.
-
docentandrzej

-
kaLo

Dla pewności 2x przeczytałem post Andrzeja i nie ma nawet pół słowa o saletrze amonowej
.Daleko masz do Olsztyna? https://www.google.pl/search?q=warmi%C5 ... e&ie=UTF-8 . Próbkę ziemi można wysłać pocztą a wyniki przyślą na maila. Analiza metodą ogrodniczą.
Moje cukinie też przegłodziłem. Liście zrobiły jasno zielone a kwitnienie niemal ustało. Po dwukrotnym zasileniu najmłodsze liście zaczynają wyrastać w odpowiednim kolorze.
.Daleko masz do Olsztyna? https://www.google.pl/search?q=warmi%C5 ... e&ie=UTF-8 . Próbkę ziemi można wysłać pocztą a wyniki przyślą na maila. Analiza metodą ogrodniczą.Moje cukinie też przegłodziłem. Liście zrobiły jasno zielone a kwitnienie niemal ustało. Po dwukrotnym zasileniu najmłodsze liście zaczynają wyrastać w odpowiednim kolorze.
Kacona, ja cukini nie głodzę
, wiosną przekopuję grządkę z obornikiem i mam nawiezione odpowiednio na cały sezon. Jak masz dostęp do obornika, to korzystaj, bo przy nawożeniu sztucznymi nawozami zawsze będziesz mieć jakieś niedobory, dołożysz jedno, zabraknie innego składnika.
Poza tym, po co samemu uprawiać warzywa napakowane chemią, kiedy takie same można kupić w każdym sklepie.
Poza tym, po co samemu uprawiać warzywa napakowane chemią, kiedy takie same można kupić w każdym sklepie.
-
kaLo

Kacona nawożąc "prawdziwym" dajesz wszystko razem i możesz przedobrzyć z jednym, przez co przestanie być pobierane drugie. Odnośnik personalny usunięto. bab... zrób analizę. 
- Marconi_exe
- 1000p

- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kocana daj tego prawdziwego. Chyba nie masz 100ha i podpisane kontrakty z wielkimi firmami to lepiej zrób analizę.
Też daję tylko obornik, a liście ciemna zieleń i bardzo dużo owoców. Niektórzy do końca życia nie zrozumieją, że cukinię lub kabaczka nakarmionego chemią mogą kupić w sklepie za niecałą złotówkę.
Też daję tylko obornik, a liście ciemna zieleń i bardzo dużo owoców. Niektórzy do końca życia nie zrozumieją, że cukinię lub kabaczka nakarmionego chemią mogą kupić w sklepie za niecałą złotówkę.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek