Cudowne kwitnienia
Storczyki dzikiej
Re: Storczyki dzikiej
Aniu - jak to napisały dziewczyny w moim wątku - 'dałaś czadu'
Cudowne kwitnienia
Kolorowy zawrót głowy, no i ta obfitość kwiatów powala. Gratulacje 
Cudowne kwitnienia
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- lexie30
- 100p

- Od: 1 lut 2015, o 14:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jejku jaka ilość kwiatów
co robisz że tak obficie kwitną Twoje storczyki?
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
lexie30 ja stawiam na to że dzika czaruje 
- zabkamarta

Dzika znów po oczach dałaś tymi pięknymi zdjeciami.
Mam pytanie. Czytając Twój wątek widziałam, że używasz nawozów Petersa. Dalej go uzywasz ? Jeśli tak to dajesz tą łyżeczkę na 5l czy inne stężenie? I jak często nawozisz ?
Ja też go używam i widzę że rośliny przeżywają szał lisciowo-korzeniowy, więc na razie sobie go chwale.
Mam pytanie. Czytając Twój wątek widziałam, że używasz nawozów Petersa. Dalej go uzywasz ? Jeśli tak to dajesz tą łyżeczkę na 5l czy inne stężenie? I jak często nawozisz ?
Ja też go używam i widzę że rośliny przeżywają szał lisciowo-korzeniowy, więc na razie sobie go chwale.
Zawsze, ale to zawsze czekam na nową porcję zdjęć z niecierpliwością. Tradycyjnie się NIE zawiodłam. Śliczności Aniu
.A co to za Dtps. szykuje Ci się do kwitnienia ?
- dzika
- 500p

- Od: 17 lut 2012, o 21:43
Dzień dobry!
Jeszcze pomyślicie, że zaniemówiłam. Zdjęcia wklejam, ale nic nie piszę. Nie mam wieczorem już sił.
Wiosną większość moich phalaenopsis wypuściła dużo pędów z dużą ilością pąków, ale czasu mi nie starczyło, żeby je w pełnym rozkwicie uwiecznić. Przekwitły. Obecnie większość kwitnie na przedłużeniach, ale już nie tak obficie jak wiosną.
Zaczynam nawozić w momencie, kiedy pojawiają się pędy i tak do przekwitnięcia, co drugie podlewanie. Potem przestaję nawozić i znowu zaczynam, kiedy pokazują się zaczątki pędów. Zimą nawożę w czasie słonecznych dni, wtedy rośliny lepiej przyswajają składniki.
Znasz, znasz. U Ciebie też zaczyna taki kwitnąć.
*Kasia, aknit13, Agnieszka455, gloff, duju, Art, MirkaS, ajania, zabkamarta, lexie30 bardzo dziękuję za odwiedziny i tak miłe wpisy. Przepraszam, że tak długo nie odpisywałam.
Czarów i zaklęć nie stosuję
Czasami przekleństwa
w stosunku do tych, którym strajkować się zachciewa.
Jeszcze pomyślicie, że zaniemówiłam. Zdjęcia wklejam, ale nic nie piszę. Nie mam wieczorem już sił.
Wiosną większość moich phalaenopsis wypuściła dużo pędów z dużą ilością pąków, ale czasu mi nie starczyło, żeby je w pełnym rozkwicie uwiecznić. Przekwitły. Obecnie większość kwitnie na przedłużeniach, ale już nie tak obficie jak wiosną.
Dalej używam, ale cały czas 1/2 łyżeczki na 5l, od początku tak było. W pierwszym sezonie stosowania nawozu bardzo wzmocniły korzenie i liście, w następnym większość miała dużo więcej kwiatów. Niektóre już co roku mają ich bardzo dużo.zabkamarta pisze: Mam pytanie. Czytając Twój wątek widziałam, że używasz nawozów Petersa. Dalej go uzywasz ? Jeśli tak to dajesz tą łyżeczkę na 5l czy inne stężenie? I jak często nawozisz ?
Zaczynam nawozić w momencie, kiedy pojawiają się pędy i tak do przekwitnięcia, co drugie podlewanie. Potem przestaję nawozić i znowu zaczynam, kiedy pokazują się zaczątki pędów. Zimą nawożę w czasie słonecznych dni, wtedy rośliny lepiej przyswajają składniki.
ajania pisze:A co to za Dtps. szykuje Ci się do kwitnienia ?
Tak. Takie lawendowe. Ta phalaenopsis jest bardzo podobna do Valery, ale na doniczce ma napisane Confussion. Zakwita bardzo obficie i długo utrzymuje ten piękny kolor.MirkaS pisze: Czy to poniżej to jakiś Dtps ? Czy kwiaty faktycznie są takie lawendowe ?
Deszczówki. Jeśli akurat nie mam, przegotowuję wodę na dzień, dwa przed podlewaniem. U mnie woda jest bardzo twarda.ajania pisze:Czy mozesz zdradzic jakiej wody uzywasz do podlewania swoich Phalaenopsis ?
Ja unikam takich, jakoś do mnie nie przemawiają. A tu jedna z moich najulibieńszych phalaenopsis po 6 latach wycina taki numer!!! Mam nadzieję, że to jednorazowy wybryk, bo następnych takich kwiatów u niej nie przeżyjęArt pisze: A ten z pomarańczową warżką to w części forma peloric. Niektórzy na takie właśnie "polują" uznając je za ciekawostki w kolekcjach.
*Kasia, aknit13, Agnieszka455, gloff, duju, Art, MirkaS, ajania, zabkamarta, lexie30 bardzo dziękuję za odwiedziny i tak miłe wpisy. Przepraszam, że tak długo nie odpisywałam.
Czarów i zaklęć nie stosuję
Czasami przekleństwa
- zabkamarta

Właśnie już tego się bałamdzika pisze:Dzień dobry!![]()
Jeszcze pomyślicie, że zaniemówiłam.
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie odnośnie Petersa. Z tej co rozumiem, to używasz tylko ten BB. Ja oprócz BB używam też GM między kwitnieniami. Zaczęłam go używać po przestudiowaniu "od deski do deski" Twojego wątku i jestem nim miło zaskoczona. Stosuje go od wiosny i, tak jak pisałaś, mam szał korzeni i liści. Mam nadzieję że kolejne sezony będą bogatsze w kwitnienie.
- dzika
- 500p

GM też mam i stosuję po zakończeniu BB. Też co 2 tyg, oprócz miesięcy zimowych, kiedy storczyki nie wypuszczają liści. Myślałam, że pytasz tylko o BB.
- zabkamarta

Aha to dzięki za dopowiedzenie. Właśnie już nie pamiętałam, co dokładnie pisałaś w swoim wątku- pamięć nie ta, bo było to już parę miesięcy temu jak to czytałam.
W takim razie zmniejsze ilość i częstotliwość, bo po Twoich szałowych kwitnieniach widzę, że to wystarczy. A tak się właśnie bałam przenawożenia i czekałam, aż się pojawisz na forum, żeby zadać Ci to pytanie
W takim razie zmniejsze ilość i częstotliwość, bo po Twoich szałowych kwitnieniach widzę, że to wystarczy. A tak się właśnie bałam przenawożenia i czekałam, aż się pojawisz na forum, żeby zadać Ci to pytanie
- duju

- Od: 13 paź 2008, o 12:31
No tak sobie pomyślałamdzika pisze:Dzień dobry!![]()
Jeszcze pomyślicie, że zaniemówiłam.
Pozdrawiam - Justyna
- dzika
- 500p

- zabkamarta

Phalaenopsis Sogo Relex piękny woskowy kwiat i
Doritaenopsis Tzu Chiang Sapphire - uwielbiam wszysztkie Dotris więc mnie powala od pierwszego spojrzenia
poza tym reszta też piękna 
Doritaenopsis Tzu Chiang Sapphire - uwielbiam wszysztkie Dotris więc mnie powala od pierwszego spojrzenia
Mam pytanko, po jakim czasie przesadzasz nowo zakupione storczyki? Wydaje mi się, że mają małe doniczki. Czy to te, w których zostały kupione?