Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3

Post »

W książeczce "Domowy wyrób win, nalewek i miodów " E i K Adamskich są dwa przepisy na jagodziankę, jednak bez dodatków smakowych, natomiast Siostra Filomena w swojej "Kuchni" do likieru miodowego z jagodami dodaje goździki i cynamon. Proporcje jednak są całkowicie odwrócone bo na 75 dag miodu daje 10 dag jagód. Może dla poprawy smaku tak jak w oryginalnej "Olsztyńskiej" dodać malin, jeżyn, czeremchy albo kaliny? Można też wzmocnić "charakter" nalewki niewielkim dodatkiem aronii i soku z cytryny. Odrobina cierpkości może wzbogacić doznania smakowe. Można też spróbować kardamonu ale ostrożnie, żeby nie przeholować.
Ja bym postawił na aronię , cytrynę z odrobiną kardamonu i cynamonu. Może dlatego, że lubię takie cierpko kwaskowo korzenne aromaty. Zawsze można w małych słoiczkach w 50ce wódki namoczyć różne zioła i dodatki a potem metodą kropelkowa w małych kieliszkach ułożyć własną kompozycję.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kaLo pisze:Ja bym postawił na aronię , cytrynę z odrobiną kardamonu i cynamonu. Może dlatego, że lubię takie cierpko kwaskowo korzenne aromaty. Zawsze można w małych słoiczkach w 50ce wódki namoczyć różne zioła i dodatki a potem metodą kropelkowa w małych kieliszkach ułożyć własną kompozycję.
Czarna jagoda w porównaniu np do borówki amerykańskiej nie jest słodka, do tego ma gorzkawy i kwaskowaty posmak, zobaczę jak to wyjdzie w nalewie. Takich gotowych zaprawek ma trochę to może coś wykorzystam.

Mam suszone daktyle (niechemiczne), mają duuużo cukru, może dorzucić kilka do słoja jeszcze teraz?
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Od późnej jesieni do tej pory w lodówce stało 5 słoików syropu z pigwowca wraz z owocami .
Dosłownie syropek , a jaki kolorek , zapach i smak :roll: to samo tyczy nalewki ...kolorek , zapach i smak wymiatają , nie to co robione na szybko jesienią .
Ale ja po prośbie w innym temacie ;:65
Mam od groma jarzębiny . Wyczytałam , że ją też można na nalewki jest jednak pewne dość istotne ale .... czy może być suszona ? niestety, nie będę miała możliwości przemrożenia :( na przemrożenie w naturze liczyć też nie mogę, ptaszki będą szybsze :(
Proszę o słowo w tym temacie ;:180
x-p-11
---

Post »

Nie będziesz mieć możliwości przemrożenie w zamrażarce?
Owoce dojrzałe/przejrzałe/ i naturalnie przemrożone na drzewie mają b.mało witaminy C. O wiele mniej niż te zerwane w punkt (podobnie jest z owocami róży) ale owoce przemrożone są po prostu smaczniejsze/słodsze.
Warto też wiedzieć, że zawarty w owocach jarzębiny kwas sorbowy /podobno szkodliwy w nadmiarze/ można 'usunąć poprzez suszenie owoców czy zagotowanie - jeśli nie pijasz nalewki szklankami, to można sobie darować zagotowanie.
A jeśli chcesz użyć owoców suszonych, to trzeba by je suszyć zgodnie ze sztuką, żeby całkowicie vit.C nie stracić.
Twój wybór..
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Zamrażarka już załadowana po brzegi a jeszcze tyle do mrożenia :roll: kolejna w planach przyszły rok dopiero .
Możesz słowo , jak suszyć zgodnie "ze sztuką" by tej witaminy nie stracić ?
Ja tej nalewki nie muszę robić a chcę , więc tak czy siak na próbę , a nóż coś znośnego wyjdzie ;:173
x-p-11
---

Post »

Tija zerwij jak będą dobrze dojrzałe, spróbuj po prostu czy smak Ci odpowiada. Umyj i bardzo dokładnie wysusz/wytrzyj ręcznikiem papierowym. Suszy się bez dostępu światła, w przewiewnym miejscu w temp. 30-40C.
Praktycznie powiem Ci jak suszyliśmy śliwki (połówki bez pestek)
na ruszcie w piekarniku papier do pieczenia, na to owoce w jednej warstwie, ustawiona temperatura i góra/dół, piekarnik uchylony na jakieś 10-15 cm, co jakiś czas trzeba poruszyć owocami. Możesz robić na kilku rusztach jednocześnie. Pilnuj, nie wysusz na wiór
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na takie nalewki najlepsza jarzębina morawska, słodka. Można też zwykłą jarzębinę upiec w piekarniku, uważając żeby nie przypalić i wolno podnosząc temp., żeby nie puściła soku. Jarzębinówka dobrze smakuje z dodatkiem ok 10% w stosunku do jarzębiny suszonych, nie dymionych śliwek.
x-p-11
---

Post »

kaLo pisze: Jarzębinówka dobrze smakuje z dodatkiem ok 10% w stosunku do jarzębiny suszonych, nie dymionych śliwek.
Dobrze wiedzieć.
Doprecyzuję suszenie w uchylonym piekarniku - żeby suszyć w 40C trzeba nastawić na ok 50-60C. trzeba pilnować przede wszystkim tych głębiej ułożonych.
x-p-11
---

Post »

Co do odmian nalewkowych już ją pokazywałem- krzyżówka jarzębiny z aronią (o nazwie handlowej 'jarzębina likierowa (słodka)
Obrazek
Link do oferty usunęłam. szarotka66
planuję posadzić jesienią ;:224
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli inaczej jarzębina Burka. Jakoś nie mogę na nią trafić a przez internet to trochę ryzykowne.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-11
---

Post »

To nie 'Burka', to u nas sprzedawana pod nazwą 'Likjornaja' (produkcja Szmit)
W linku plakat jarzębinowych odmian http://szmit.pl/o-szkolce/publikacje/plakaty
x-p-11
---

Post »

kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zależności od źródła to różne drzewka albo jedno i to samo. Opisy są b. podobne. Zdjęcie Burki na plakacie pochodzi z
http://encyklopediadrzew.pl/encyklopedia.php?r=1688 . W innm miejscu wygląda tak http://www.futuregardens.pl/jarzab-posp ... paria.html . Z kolei Szkółki Konieczko mają trzy jarzębiny o identycznym wyglądzie pod trzema nazwami. http://www.drzewa.com.pl/273-jarzeby-jadalne-i-ozdobne
Jarząb Burka otrzymał w 1918 r Miczurin krzyżując jarzębinę z aronią alpejską. Pozostałe odmiany to albo jakieś klony Burki albo jarzębinoaronie otrzymane przez kogoś innego. Albo zwykły "chiński chłyt makertindody" :D
Pierwszą słodką jarzębinę Sorbus aucuparia var. "Edulis" ("Moravica") znaleziono na Morawach na pocz. XX w. Korelacja czasowa pozwala podejrzewać, że albo została posadzona przez Miczurina albo jego Burka to właśnie ta odkryta jarzębina, która może być naturalną krzyżówką jarzębiny i aronii. ;:306
x-p-11
---

Post »

Kalo to inne krzyżówki, już to przerabiałem (i na rosyjskich stronach, uźródła), pytałeś o zakup to podałem ci szkółkę Szmita
poniżej, jeśli trochę znasz rosyjski, pochodzenie 'Likjornaja'
Obrazek
https://www.google.pl/search?rlz=1C1GGR ... tGa0u0235M :

'Burka' to inny mieszaniec, i jest niska
http://xn----7sbmrammihisr.xn--p1ai/kat ... ovyy-tovar
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie jak z borówkami albo pomidorami. Odmian pełno a różnią się głównie nazwą. Nawet z siostrzane siewki z jednego zapylenia mogą się znacznie różnić od siebie . Potem już tylko selekcja ew. następne krzyżówki. Masz coś o tej morawskiej?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”