Ja znam przepisy na potrawki z okrą. Po prostu kroi sie ją na grubsze plastry i dusi , ona uwalnia do potrawy swoje soki, które są takie hmm śluzowate xd i to zagęszcza. Ten śluz się miesza i nie wyczuwasz go a jest np bardzo fajny bo działa osłonowo np przy schorzeniach żołądka.
Wiem, że można ją też faszerować i chyba zapiekać albo surową do sałatek.
Niestety ja się swoją ni nacieszę. Ostatnie jakie mi przeżyły wciornastki ogołociły. (Ktoś ma jakieś sprawdzone sposoby na nie? Lub czym opryskiwać okrę aby nie zaszkodzić roślinie?? Czosnek akurat na nie nie działał)
W tym roku okra mi nie wypaliła z powodów technicznych - po siewie do gruntu nie była podlewana bo tu coś było posiane?. Potem jak już wylazły w dwóch miejscach, zarosły je krwiożercze Sweet Pea Currant z samosiewu. Mimo ściółki z kurnika pełnej smakołyków nie dały rady się podnieść. Wniosek - dużo wody i ciepła. Nasion mam dosyć, z aledrogo z zagranicznej firmy już przy moczeniu zaczynały kiełkować.
Moja okra urosła nieco, wydała kilka stroczków. Ale.. No własnie.
Postanowiłam ja spożytkować spożywczo. Pokroiłam w kosteczkę i dodałam do sosu. Makabra. Musiałom potem poszukiwać i wyławiać te kawałeczki, ponieważ nie dało się ich zjeść. Miały ostre krawędzie, były twarde - nie dało się tego zjeść. Czy za późno zrywałam? Czy nie umiem przyrządzać?
Apetyt na okrę wzrósł mi po skosztowaniu jej w pieczonej (chyba) postaci, do zielonej odmiany dołączyła czerwona Burgundy. Przynajmniej mam w tym roku motywację. :p
Mam kilka nasion pory i zamierzam ją posłać w tym roku. Wyczytałam że trzeba ją przed spaniem namoczyć całą noc, wysiadamy na przełomie kwietnia i maja. Na miejsce stałe należy ją wysadzić w czerwcu. Lubi ubogą, piaszczystą ziemię i dużo ciepła . Rośnie do 2 metrów, owoce zrywamy 6 dni po kwitnieniu.