Kawon ( arbuz ) - część 8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 8
Szczepienia normalnie nakrywa się przez pierwsze kilka dni aby nie smażyło je słońce. Jeżeli będą trzymane w domu to faktycznie nakrycie nie jest potrzebne, byle nie na południowym oknie.
Rolnik90 - widzę że klipsy się dobrze spisują. Podkładki to zwykła dynia?
Rolnik90 - widzę że klipsy się dobrze spisują. Podkładki to zwykła dynia?
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Extra lekcja poglądowa, a inkubator mistrzowski, widać rękę przywykłą do majsterkowania. Trzymam kciuki, żeby się udało.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wokan tak to zwykła dynia, dziś wysiewam dużo więcej arbuzów, trochę trzeba poćwiczyć
A co do podkładek, wysieje kilka sztuk shintozy i tej zwykłej co mam.
elaos majsterkować lubie to fakt, ale z drugiej strony chciałem podejść do sprawy profesjonalnie. Koszt takiego czegos to 8 zł, a dzięki temu wiem, że warunki "klimatyczne" mają dobre.
Z pierwszej próby wywnioskowałem, że nie ma co czekać aż dynia urośnie duża, gdyż różnica w grubości ogonka sie powiększa i łodyga robi sie pusta. wokan miałes rację, następnym razem wczesniej będę szczepił.

A co do podkładek, wysieje kilka sztuk shintozy i tej zwykłej co mam.
elaos majsterkować lubie to fakt, ale z drugiej strony chciałem podejść do sprawy profesjonalnie. Koszt takiego czegos to 8 zł, a dzięki temu wiem, że warunki "klimatyczne" mają dobre.

Z pierwszej próby wywnioskowałem, że nie ma co czekać aż dynia urośnie duża, gdyż różnica w grubości ogonka sie powiększa i łodyga robi sie pusta. wokan miałes rację, następnym razem wczesniej będę szczepił.
Piotr
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Rolnik90 Ćwicz, ćwicz. Mnie też to czeka... na Shintozie
Dynia nie za bardzo się nadaje ze względu na zbyt duża różnicę wielkości. Na Shintozie powinno być lepiej.
Powiedz mi gdzie można kupić te plastikowe rurki za 8 zł i łączniki? Z chęcią zmałpuje od Ciebie pomysł bo mi się bardzo podoba
A i jeszcze jedna uwaga do techniki szczepienia jak patrze na Twoje zdjęcia - nacinaj pod większym kątem podkładkę i zraz (kąt 20-30 st.) - wtedy będzie większa powierzchnia styku.

Dynia nie za bardzo się nadaje ze względu na zbyt duża różnicę wielkości. Na Shintozie powinno być lepiej.
Powiedz mi gdzie można kupić te plastikowe rurki za 8 zł i łączniki? Z chęcią zmałpuje od Ciebie pomysł bo mi się bardzo podoba

A i jeszcze jedna uwaga do techniki szczepienia jak patrze na Twoje zdjęcia - nacinaj pod większym kątem podkładkę i zraz (kąt 20-30 st.) - wtedy będzie większa powierzchnia styku.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Wokan Rurki to w elektrycznym sklepie kupisz jest to osłona na przewód o srednicy 22mm, długość 3m cena około 2.50, musisz kupić dwie.
Łączników nie użyłem tylko kleiłem to klejem na gorąco poszły mi 3 sztuki wkładów. Pistolet z allegro za 25zł, tania rzecz a czasami się przyda, w koszta nie wliczałem bo już miałem.
Jeszcze zrobię przednią ściankę domykaną, ale to pokarze potem......
Jak nie masz pistoletu to możesz użyć tego, będzie szybciej, łatwiej, mocniej tylko troszkę drożej. Musisz zobaczyć, jaką rurke do tego dopasować

cena to 1.20zł, ale nie musisz się z klejem babrać, na pw mogę wysłać link do sklepu, bo znowu posty mogą zniknąć.
Słuszna uwaga co do nacinania, na pewno ją zastosuje
Łączników nie użyłem tylko kleiłem to klejem na gorąco poszły mi 3 sztuki wkładów. Pistolet z allegro za 25zł, tania rzecz a czasami się przyda, w koszta nie wliczałem bo już miałem.
Jeszcze zrobię przednią ściankę domykaną, ale to pokarze potem......
Jak nie masz pistoletu to możesz użyć tego, będzie szybciej, łatwiej, mocniej tylko troszkę drożej. Musisz zobaczyć, jaką rurke do tego dopasować

cena to 1.20zł, ale nie musisz się z klejem babrać, na pw mogę wysłać link do sklepu, bo znowu posty mogą zniknąć.
Słuszna uwaga co do nacinania, na pewno ją zastosuje

Piotr
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 lis 2014, o 15:49
- Kontakt:
sky_1985 - wysłałem Ci pw otwórz, plz 

Dinosaur odpisałam;) PS: postarzyłeś mnie o 4 lata 

Czy ktoś oprócz Seby uprawia w tym roku Cream of Saska lub jakąś inną odmianę której w Polsce się zdobyć raczej nie da?
Seba zjadłam dzisiaj takiego samego
czyt. Cream of saska ...a miał być Ozgonek
I mam pytanie czy Twój Cream of S... był słodki??? bo mój nie szczególnie.

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Wokan, Rolnik przez ile dni szczepiony arbuz ma znajdowac sie pod folią/słoikiem/butelką?
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
Seba, pięknie wybarwione, dziś też zrywam moje Złota. Trzy lub cztery sztuki mają ok. 33 dni. Ile miały Twoje, liczyłeś dokładnie?