Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 7
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 7
Jonzak, moje Indigo Rose ciemniały zaraz po zawiązaniu, od boku i góry, tam gdzie były najbardziej nasłonecznione. Koloru czerwonego zaczęły nabierać dopiero kilka dni temu.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Solaris37 przy IF kluczową rolę odgrywa pH, dlatego tylko woda demineralizowana np ze stacji benzynowej w 5 l kanistrze lub opcjonalnie deszczówka.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Woda demi jest ok, tylko, że jest całkiem jałowa...
-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedyś o tej wodzie czytałem tylko na innym forum (bodajże Oaza). Tam ktoś napisał, że lepsza będzie demineralizowana od deszczówki.whitedame pisze:Solaris37 przy IF kluczową rolę odgrywa pH, dlatego tylko woda demineralizowana np ze stacji benzynowej w 5 l kanistrze lub opcjonalnie deszczówka.
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Jeszcze , szukasz pomidora do suszenia ? Mam taką śliwke , waga około 8 deko . krzak ciągłego
wzrostu , grona gęsto osadzone . Nie wiem jak się nazywa , bo to pomyłka . Miał być Jaune
Flamme . Nasion jeszcze nie zbierałam , ale jak zechcesz to zbiorę i mogę Ci wysłać .

wzrostu , grona gęsto osadzone . Nie wiem jak się nazywa , bo to pomyłka . Miał być Jaune
Flamme . Nasion jeszcze nie zbierałam , ale jak zechcesz to zbiorę i mogę Ci wysłać .

- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
A jakie są od spodu? z tego co widzę na zdjęciach na początku robią się czysto fioletowe, fioletowo-białe potem idą w czerwony rumieniec (czasem jest to połowa owocu od spodu, czasem tylko mały rumieniec z boku).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu, czerwone zrobi się w dolnej części owocu, gdzie teraz są koloru zielonego. To co przybrało kolor fioletowy/czarny już takie pozostanie. Im bardziej owoc wystawiony podczas dorastania na promienie słońca, tym więcej będzie "czarnego" a mniej czerwonego.
Aż poszłam sprawdzić, co one mają od spodu
. Rzeczywiście w najstarszym? pomidorze dół zaczyna się robić różowy. Dzięki dziewczyny, bo obawiam się, że gdyby te wszystkie moje nowości miał wypróbować mój żołądek, to nie wiem, czym by się to skończyło
. To znaczy wiem.

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W Auchan 5 l PET wody do żelazek kosztuje 2,50. Zawsze jeszcze można odlodzić zamrażarkę. 

- whitedame
Dokładnie tak, deszczówka opcjonalnie bo jest tańsza i powszechnie dostępna.solaris37 pisze:Kiedyś o tej wodzie czytałem tylko na innym forum (bodajże Oaza). Tam ktoś napisał, że lepsza będzie demineralizowana od deszczówki.whitedame pisze:Solaris37 przy IF kluczową rolę odgrywa pH, dlatego tylko woda demineralizowana np ze stacji benzynowej w 5 l kanistrze lub opcjonalnie deszczówka.

- whitedame
Ha, o to musiałabyś pytać autora.
Pisał, że: kompleks jodu ze skrobią ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze w środowisku kwaśnym a rozkładany jest przez alkalia oraz związki redukujące ( np związki siarki ). Po to dodajemy do preparatu ocet aby do tego rozkładu nie doszło.
Może gdzieś jest coś o pH wody do oprysku ale ja tego nie doczytałam, musiałabyś poczytać na wiadomym forum, którego nazwy podać nie mogę, jest tam cały wątek o IF.
Nie jestem chemikiem i nie mam zacięcia aby nim zostać, więc to co usłyszałam przyjęłam za pewnik.
Pisał, że: kompleks jodu ze skrobią ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze w środowisku kwaśnym a rozkładany jest przez alkalia oraz związki redukujące ( np związki siarki ). Po to dodajemy do preparatu ocet aby do tego rozkładu nie doszło.
Może gdzieś jest coś o pH wody do oprysku ale ja tego nie doczytałam, musiałabyś poczytać na wiadomym forum, którego nazwy podać nie mogę, jest tam cały wątek o IF.
Nie jestem chemikiem i nie mam zacięcia aby nim zostać, więc to co usłyszałam przyjęłam za pewnik.

-
- 500p
- Od: 10 kwie 2014, o 20:11
Preparat już zrobionywhitedame pisze:Dokładnie tak, deszczówka opcjonalnie bo jest tańsza i powszechnie dostępna.solaris37 pisze:Kiedyś o tej wodzie czytałem tylko na innym forum (bodajże Oaza). Tam ktoś napisał, że lepsza będzie demineralizowana od deszczówki.whitedame pisze:Solaris37 przy IF kluczową rolę odgrywa pH, dlatego tylko woda demineralizowana np ze stacji benzynowej w 5 l kanistrze lub opcjonalnie deszczówka.

Pozdrawiam Krzysiek