Piękne te kołnierzykowe! Uwielbiam takie kontrasty niedużych dalii z wielkimi! Teraz już codziennie coś nowego rozkwita więc sezon daliowy rozkręcił się na całego
Taki - sobie ogród cz.6
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.6
Już się cieszę na Topmix Red
W niektórych katalogach jest pod nazwą 'Rita'
Piękne te kołnierzykowe! Uwielbiam takie kontrasty niedużych dalii z wielkimi! Teraz już codziennie coś nowego rozkwita więc sezon daliowy rozkręcił się na całego
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Florku! Jak zwał, tak zwał! jest piękna i fotogeniczna! Mam nawet 2 kępki więc na pewno będzie dla Ciebie. Ma taka piękną głęboka czerwień a mimo to ładnie na zdjęciach wygląda! Ja nadal czekam aż się rozkręci, bo kwitną pojedynczo, gdzieniegdzie, a ja czekam na ten wybuch kolorów i jestem ciekawa efektu moich nasadzeń
Karola! Hortensja jest dość leciwa. Nawet nie wiem, co to za odmiana. Dała już nawet sama z siebie kilka odrostów, które wydałam. Nie dbam o nią, tylko podlewam jak jest susza i wiosną (jak nie zapomnę) sypnę jej coś w nóżki.
U nas nie było gradu, ale deszcze zrobiły swoje. daliom może zaszkodzić jedynie silny deszcz z wiatrem, jak kwiaty nabiorą wody, a wiatr je poprzewraca. Ja staram się nie dawać tyczek do dalii, bo szpecą widok. Ale jak widzę, ze dalie się chylą - wbijam tyczkę i podwiązuję.
Black Rose! To Eucomis! Zmieniłam mu w tym roku miejsce, więc nawet ładnie zakwitł. Niestety pozostałe dwie sztuki puściły tylko liście
Marta! Dziękuję Ci bardzo! Cieszę się, że Ci się podobają!
I Ty się doczekasz swoich dalii, ale jak pisałam Florkowi, dopiero pojedyncze sztuki zakwitły więc cieszyć się dopiero będę!
Czekaj Kasiu, czekaj! Będę na pewno!
Wczoraj koszenie - kwiatków na trawniku już niema!
Trudno - zakwitną następne!
Po koszeniu przechadzka z nożycami i pielenie gdzieniegdzie. Wieczorem pięknie pachniało w ogrodzie, trochę posiedziałam kiedy lampiony się zapaliły...
Na dziś:

Karola! Hortensja jest dość leciwa. Nawet nie wiem, co to za odmiana. Dała już nawet sama z siebie kilka odrostów, które wydałam. Nie dbam o nią, tylko podlewam jak jest susza i wiosną (jak nie zapomnę) sypnę jej coś w nóżki.
U nas nie było gradu, ale deszcze zrobiły swoje. daliom może zaszkodzić jedynie silny deszcz z wiatrem, jak kwiaty nabiorą wody, a wiatr je poprzewraca. Ja staram się nie dawać tyczek do dalii, bo szpecą widok. Ale jak widzę, ze dalie się chylą - wbijam tyczkę i podwiązuję.
Black Rose! To Eucomis! Zmieniłam mu w tym roku miejsce, więc nawet ładnie zakwitł. Niestety pozostałe dwie sztuki puściły tylko liście
Marta! Dziękuję Ci bardzo! Cieszę się, że Ci się podobają!
Czekaj Kasiu, czekaj! Będę na pewno!
Wczoraj koszenie - kwiatków na trawniku już niema!
Po koszeniu przechadzka z nożycami i pielenie gdzieniegdzie. Wieczorem pięknie pachniało w ogrodzie, trochę posiedziałam kiedy lampiony się zapaliły...
Na dziś:

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miłko- ani jednej dalii na ostatnich zdjęciach? Nie do wiary!
- takasobie

Jak to nie ma???? A Gitty Up na trzecim zdjęciu? Ja wiem, że trochę jak pełna jeżówka wygląda, ale zapewniam Cię, że to dalia! 
Miłka
- LadyK

- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To samo miałam mówić, że ta śliczna dalia wygląda ja pełna jeżówka. I nasturcję masz w bardzo ciekawym kolorze. Kiedyś siałam, ostatnio jakoś nie, może dlatego, że przyciągają mszyce.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Ups, no ja byłam przekonana, że to jeżówka 
- silvarerum
- 1000p

- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Ale piękny ciemny wiatraczek! Dalia-jeżówka też bardzo ładna, fajnie ją sfotografowałaś 
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- ewka36jj

- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Miłko - nawet jeśli nie przepadasz za wpisami: świetne, doskonałe, kapitalne, to ja Ci powiem: świetne, doskonałe, kapitalne! Twoje zdjęcia - pełen profesjonalizm. Trudno- odpowiedz mi, że zarumieniłaś się, wzruszyłaś, a będziesz starać się robić zdjęcia jeszcze ciekawsze i już. No ale jak nie mam zareagować na zdjęcie trawnika ( czyżby też Ci się kosiarka zepsuła
, moja w ubiegłym tygodniu wróciła z naprawy, więc już koniczynki nie ma). Aby je wykonać pewnie musiałaś się na trawniczku położyć! To się nazywa pasja fotograficzna.
Wczoraj podczas pielenia i wykopywania zbyt ekspansywnych bylin, została wykopana jedna z dalii. Po chwili wróciła na miejsce, na szczęście nocny deszcz pomógł jej się przyjąć, stoi sztywno jak żołnierz na warcie. Fajne te Twoje dalie.
Wczoraj podczas pielenia i wykopywania zbyt ekspansywnych bylin, została wykopana jedna z dalii. Po chwili wróciła na miejsce, na szczęście nocny deszcz pomógł jej się przyjąć, stoi sztywno jak żołnierz na warcie. Fajne te Twoje dalie.
- Pulpa222

- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Taaak, pewnie poleżałaś sobie w tej koniczynce
. Pszczoły Cię nie pogoniły?.
Dalie już pokazują swoje piękno, a Obsidian ciekawy
.
Zrób zdjęcia swoim floksom, bo mnie zaintrygowałaś w moim wątku, dobrze?.
Dalie już pokazują swoje piękno, a Obsidian ciekawy
Zrób zdjęcia swoim floksom, bo mnie zaintrygowałaś w moim wątku, dobrze?.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Miłka gdyby nie liście podobne do dalii upierała bym się, że to Jeżówka....u mnie też pomaleńku zaczynają 
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- takasobie

Krysiu! trzeba przyznać, ze dalia jest zaskakująca. Mam ją pierwszy rok. I upatrzyłam ją sobie u Kasi Vimen. Jestem nią zachwycona, pasuje do mojej kolekcji.
Aniu! Ja po tej koniczynie lubię chodzić boso, bo jest przyjemnie chłodna i lekko łaskocze...
Zdjęcia floksów mam, zaraz wstawiam!
Ewka!
Oj bardzo mnie zawsze takie słowa cieszą!
Zwłaszcza, od Ciebie! Tak się trochę w tym roku nakręciłam, pewnie przez Siergieja, on to jest dość surowy i cokolwiek zrobię, to źle. Jemu nie dogodzę, ale cieszę się, że tu na forum zdjęcia się podobają!
Dalię niejedną wyrwałam lub wykopałam niechcąco!
A w tym roku chłopaki mi połamały jedną, jak rąbali drewno. Wsadziłam w ziemię obok i się przyjęła
Łachy nie robi!
Sylwia! Mam w tym roku kilka fajnych nowych wiatraczków
To taka moje ambicja, żeby ich trochę uzbierać. Fajnie wyglądają w łanie...
Dziękuję!
Na dziś:
Verrone's Obsydian

Rosenfaszination

Maleństwa

Ferncliff Tango

Honka Red

Foxy Lady

I floksy:

Aniu! Ja po tej koniczynie lubię chodzić boso, bo jest przyjemnie chłodna i lekko łaskocze...
Ewka!
Dalię niejedną wyrwałam lub wykopałam niechcąco!
Sylwia! Mam w tym roku kilka fajnych nowych wiatraczków
Na dziś:
Verrone's Obsydian

Rosenfaszination

Maleństwa

Ferncliff Tango

Honka Red

Foxy Lady

I floksy:

Miłka
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Dalie , lilie, floksy --cudnie
Ja też nie lubię tyczek przy roślinach , dawałam Anabelce bo ciężkie kwiaty jak nabrały deszczu to leżały, ale to był gruby kołek i brzydko wyglądał. ostatnio u Mai w ogrodzie widziałam jak babeczka zakłada taki specjalne otoczki, ale robiła to z ogrodnikiem i pomyślałam , że pewnie nie są osiągalne normalnie. Ale ostatnio specjalnie w Castoramie się za takim czymś oglądałam i zobaczyłam --są . Ale kosztują większe 30 zł i mniejsze sa. Nie kupiłam bo potrzebuję najlepiej kilka, ale teraz po burzy dużo mi leży to jednak kupię . Będę sprawdzać czy jesienią nie przecenią , to bym kupiła więcej . Można podpierać piwonie itp.
- LadyK

- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Pomimo swoistej niepozorności Verrone's obsydian jak i Honka red mają coś w sobie. Verrone's niesamowicie przyciąga kolorem. Nie bez znaczenia jest też ujęcie, w zbliżeniu pokazałas doskonale jej piękno. Mnie się Twoje zdjęcia podobają i zdania nie zmienię a to, że profesjonalista Cię gani to już inna sprawa. Wiadomo, że jak zęby na tym zjadł to i patrzy bardziej krytycznie i widzi to czego my nie zauważamy. Oby tylko Cię to nie demotywowało a wręcz przeciwnie.
Wracając do kwiatów coś mi się widzi, że róż też masz pokaźną kolekcję bo co rusz to widzę inne piękności. Floksy ładnie się już rozbujały. A maleństwa jak to maleństwa, zawsze urocze. U mnie już coraz więcej rozkwita dalii od Ciebie. Pozostałe także już całkiem fajnie, po trochu pokazuję, nie na raz bo nie zawsze mam czas by nad tym usiąść.
Wracając do kwiatów coś mi się widzi, że róż też masz pokaźną kolekcję bo co rusz to widzę inne piękności. Floksy ładnie się już rozbujały. A maleństwa jak to maleństwa, zawsze urocze. U mnie już coraz więcej rozkwita dalii od Ciebie. Pozostałe także już całkiem fajnie, po trochu pokazuję, nie na raz bo nie zawsze mam czas by nad tym usiąść.
Pozdrawiam Katarzyna
- takasobie

Kasiu! Nie demotywuje mnie to! Wręcz przeciwnie, od razu chce mi się powiedzieć: Ja mu dopiero pokażę!
Ale jeszcze długa droga przede mną.
Róż też mam sporo, ale ubolewam nad tym, że chorują i zawiodły mnie w tym roku przez deszczowa pogodę. Edenka - moja najśliczniejsza, nie miała ani jednego ładnego kwiatka i poobcinałam ją. Louise Odier bardzo szybko zachorowała pomimo oprysków. Tylko 4 słoiczki konfitury zrobiłam.
Dalii kwitnie coraz więcej, pokazuj i ja będę pokazywać!
Karola! Pod hortensje dobre są takie pałąki z drutu półokrągłe. Mój mąż takie robi z nierdzewki. A tyczki to sąsiad mi robi, ale już mu mówiłam, ze niech takie cienkie robi, żeby nie szpeciły. Pewnie będę musiała niebawem potyczkować i tak, zwłaszcza te z ciężkimi kwiatami.
U nas pada i mokro. Niczego w ogrodzie nie robię, a powinnam przekwitnięte dalie ścinać. Może dziś wieczorem się uda.
Wielkopolska stepowieje więc można się tylko cieszyć na deszcze
Na dziś:

Róż też mam sporo, ale ubolewam nad tym, że chorują i zawiodły mnie w tym roku przez deszczowa pogodę. Edenka - moja najśliczniejsza, nie miała ani jednego ładnego kwiatka i poobcinałam ją. Louise Odier bardzo szybko zachorowała pomimo oprysków. Tylko 4 słoiczki konfitury zrobiłam.
Dalii kwitnie coraz więcej, pokazuj i ja będę pokazywać!
Karola! Pod hortensje dobre są takie pałąki z drutu półokrągłe. Mój mąż takie robi z nierdzewki. A tyczki to sąsiad mi robi, ale już mu mówiłam, ze niech takie cienkie robi, żeby nie szpeciły. Pewnie będę musiała niebawem potyczkować i tak, zwłaszcza te z ciężkimi kwiatami.
U nas pada i mokro. Niczego w ogrodzie nie robię, a powinnam przekwitnięte dalie ścinać. Może dziś wieczorem się uda.
Wielkopolska stepowieje więc można się tylko cieszyć na deszcze
Na dziś:

Miłka
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31