Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Post »

:wit Witajcie!
Nie mam dobrego zdania o tegorocznej pogodzie. Nijak nie mogę wyczuć, kiedy jechać na działkę. Ponieważ nie mogę na dłużej zostawić M samego, więc jeździmy razem. Wczoraj dzień zaczął się pochmurnie, ale bezdeszczowo i tak było do południa. Zdecydowaliśmy pojechać po obiedzie. Oczywiście zmokliśmy i zmarzliśmy.
Dzisiaj dzień zaczął się podobnie, więc na działkę pojechaliśmy rano, by znowu nie zmoknąć. Wróciliśmy po czternastej i od tej pory pogoda znacznie się poprawiła. Świeci słońce, jest cieplutko, a my w czterech ścianach.
I jak tu nie marudzić....

Kasiu [100780] - 'wiśta wio', łatwo powiedzieć. Jak tu się nie przejmować, skoro godzinę się pisało, a w niewiadome poszło w sekundę. ;:7
A żeby było jeszcze ciekawiej, w pewnym momencie internet mi zwiał i musiałam zamknąć komputer. Jakiś pechowy dzień mi się napatoczył. ;:306

Iwonko1 - 'cytrynówka' nie tylko kwitnie ładnie, ale też pachnie, zresztą na pewno już to wiesz, bo najmocniej pachną jej listki. ;:333
Astry kwitną, a żółwik jeszcze zapączkowany, zaś zawilec japoński nawet pąków nie ma. Jakoś tak się ten rok dziwnie plecie...
Tygrysówki mają ciekawe kwiaty, tylko podobnie do liliowców jednodniowe i jeśli się nie jest na działce każdego dnia, to można część kwiatków zwyczajnie przegapić.
Kochana jesteś. ;:167 Dziękuję. ;:196

Beatko - tak jakoś mi się uzbierało rozmaitych roślin, które wszystkie razem tworzą niesamowity miszmasz trudny do pokonania podczas przedzierania się między rabatkami. ;:306
A ja zapomniałam popodglądać swoje trojsklepki. Jeszcze nie zakwitły, to pewne, bo kwiatki bym zauważyła.
Pięknie dziękuję za dobre życzenie. ;:196

Irenko [adamiec] - witaj, kochana. ;:196
Dziękuję , ale trochę mnie przeceniasz.
Współczuję Ci problemów, jakie Ci się skumulowały i odbierają radość życia. ;:168
Twój ogródek wcale nie jest taki opuszczony. Byłam, widziałam i podziwiałam. ;:303
My kobiety silne baby i wszystkiemu damy rady!
Dziękuję ślicznie za ciepłe słowa i wzajemnie życzę Ci tego samego. ;:167

Iwciu - ;:196
Widziałam i czytałam, jaki kataklizm nawiedził Twoje okolice i nawet działeczce nie odpuścił. ;:174
Żal każdej roślinki, ale to tylko rośliny i za rok znowu mogą pokazać swoją urodę. Ważne jest to, że Wam nic się nie stało i trzeba się z tego cieszyć!

Marysiu [Maska] - dziękuję kochana ;:196 , staram się w miarę swoich sił, ale jest mi coraz trudniej.
Marysiu, to nie złocień, tylko aster o pełnym dużym kwiatku.
Lilie cieszą oczy i zmysł powonienia, mimo że nie wszystkie są takie, jakie miały być.
Pięknie dziękuję za dobre życzenia i z całego serca odwzajemniam. ;:167

Alicjo - dziękuję, kochana i tego samego życzę Tobie. ;:196
Ogród w większości radzi sobie sam, a że to już środek lata, to i chwasty nie są widoczne wśród wysokich kwiatów. ;:108

Basiu [apus] - tak, to rudbekie 'Cherokee Sunset'. ;:108

Iwonko [00..] - pięknie dziękuję, kochana. ;:196
Teraz to już rośliny sobie same poradzą, wystarczy im tylko nie przeszkadzać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko dwa kolory lilii pięknie pokazałaś. ;:138 U Ciebie przynajmniej działka podlana. Marzy się nam jednak ciepłe, słoneczne lato. ;:108 U mnie deszczu nadal niewiele, dziś kopałam dołki przy przesadzaniu roślin, na 30 centymetrach sucho. ;:222 Ochłodziło się bardzo. ;:222 Dobrych dni dla M i spokojnych dla Ciebie. ;:168
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, witam Cię serdecznie. Z powodu totalnego braku czasu rzadko zaglądam na forum, jeszcze rzadziej piszę, ale do Ciebie zawsze kieruję pierwsze kroki. I jak zawsze jestem pod urokiem Twojego miejsca na Ziemi. To u Ciebie spotykam niespotykane dla mnie kwiaty, od Ciebie słyszę czytając serdeczne, dobre słowa. Pozdrawiam Cię i czekam na kolejne pi.ekności.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Czy to czerwony floks?

Życzę zdrówka.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Poranne słoneczko zachęciło do opuszczenia czterech ścian i do wypadu na działkę. Z nadzieją na całodzienny pobyt zabrałam odpowiedni prowiant i dobrze zrobiłam, bo do 18-tej było cieplutko i słonecznie. Potem napłynęły ciemne chmury i spadł deszcz. Na szczęście przelotny i wystarczyło godzinkę poczekać, by nie zmoknąć.
Najlepsze jest to, że pomimo codziennych opadów, ziemia wcale nie jest mokra.
Robiłam małe przetasowania na dwóch rabatach i oboje z M nadziwić się nie mogliśmy, że ziemia sucha i sypka jak popiół.
A'propos M. Stadko gołębie powiększyło mu się o kolejną parkę podarowaną przez jednego z sąsiadów. Widziałam autentyczną radość w jego oczach. Zresztą mnie też ogromnie miło się zrobiło, bo ofiarodawcą jest ktoś, kogo nigdy bym o taki gest nie podejrzewała. Po raz kolejny przekonałam się więc, że każdy człowiek ma w sobie dużo dobroci, tylko nie zawsze ma szansę to uzewnętrznić.

Soniu - jak już zapewne przeczytałaś, wcale nie jest tak słodko w związku z częstymi deszczami, jakby się wydawało. ;:185 Ziemia sucha i to nie tylko pod drzewami. ;:222
Dziękuję, Soniu, ;:196 w imieniu własnym i M. ;:180 ;:180
Tobie również samego dobra życzymy. ;:167

Izuniu kochana - wiem, że jesteś zawalona pracą, ;:108 więc tym bardziej jest mi przyjemnie, że od czasu do czasu zaglądasz do mnie. ;:168
Pięknie dziękuję za ciepłe słowa. ;:196 Aż się zarumieniłam po same końcówki uszu. ;:131
Pozdrawiam Cię wzajemnie i równie cieplutko. ;:167 ;:196

Danusiu [danuta z] - ten floks ma kolor malinowy. ;:63 Zdjęcie nie oddaje prawdziwego odcienia czerwieni. :oops:
Dziękuję, kochana ;:180 i wzajemnie samego dobra Ci życzę. ;:167 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jagusia111

Post »

Witaj Lucynko. Dawno nie pisałam, ale byłam cały czas na bieżąco. Fajnie, że masz dla nas dobre wieści. Widzę, że M w jako takiej formie, a gołąbki będą tylko pomagać w procesie zdrowienia ;:215 . Tak to już jest, że w ciężkich chwilach często ludzie na których liczymy i uważamy za bliskich się na nas wypinają, a pomoc przychodzi z tej najmniej oczekiwanej strony. Wszystko u Ciebie pięknie kwitnie i owoców sporo ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Lucynko ogród i kwiaty dadzą sobie radę , w sierpniu raczej wielkich upałów już nie ma więc nawet bez podlewania dożyją do końca sezonu.
Ważne abyś Ty dała sobie radę i była wsparciem dla męża.
Co do pogody - nieprzewidywalna i szalona - inaczej tego nie da się nazwać i nic nie można zaplanować a ja takiego stanu nie znoszę.
Eukomis to chyba odmiana z tych niższych ?
Pozdrawiam i życzę dużo sił a także pozytywnej energii ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko fajnie , że M może powiększać kolekcję pierzastych przyjaciół. Roślinki w bardzo dobrej kondycji, pięknie kwitną i nawet nie widać, że cierpią suszę ;:333 Za mało słońca, źle ... za dużo słońca też niedobrze, mało deszczu źle, za dużo deszczu też nie dobrze... U mnie w tym roku deszczu jak na lekarstwo ;:223
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko u mnie też właśnie kończy się porządna ulewa z burzą ,za pewne przybyła od Ciebie ;:47
Czasami nasi w cudzysłowie wrogowie potrafią mile nas zaskoczy ;:oj
Widzę radość na twarzy Twojego M .
Kwiaty cieszą z Twojej działeczki ,pęknie kwitną .
I ładnie zaowocowała brzoskwinka ;:333
Lucynko dużo radosnych chwil Wam życzę ;:4 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167

Ulewa właśnie wraca ;:145
Pozdrawiam Alicja
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Bardzo ładny ten pełny liliowiec,taki delikatny.

U nas leje.

Serdecznie pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Bardzo ładny Lucynko ten liliowiec, delikatny taki, a i inne roślinki pięknie kwitną, radują serducho ;:215 pogoda oj chyba wściekła się już do reszty, no ale przetrzymamy to , w sierpniu będzie lepiej :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Przyszłam nadrobić moje forumowe zaległości a u Ciebie tak pięknie i kolorowo ;:63 . Przepiękne masz te pomarańczowe lilie ;:138 . Liliowce o tej porze roku zachwycają ;:333 . Rośliny wspaniale Ci rosną i cieszą oczy ;:333 . U mnie właśnie darmowe podlewanie z nieba :heja . Zdrowia życzę i udanego weekendu :wit .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

To też jest ładnie skomponowane https://images83.fotosik.pl/717/688b76706f23c208med.jpg ;:215
Widzę u Ciebie nasturcję, to pierwszy rok kiedy jej nie mam, choć wysiałam kilka odmian. Ale coś jest na rzeczy bo nie mam nawet tej, która wysiewała się z roku na rok sama. Na pewno w przyszłym sezonie też jej nie odpuszczę.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Właśnie przeszła burza, jednak jak zwykle centrum miasta ominęła, zahaczając skrzydełkiem i spuszczając strugi deszczu przez jakieś 5 minut. Zaraz potem wyszło słoneczko i od razu zrobiło się weselej.
Dzień był ładny, z przewagą słonecznych chwil, więc działka cieszyła się moją obecnością. Roślinki może już niekoniecznie, bo gdy zajrzałam im pod sukienki, widziałam to, czego one nie lubią: chwasty i ślimaczyska. Czeka mnie robota, tylko jakoś ciężko mi się zabrać. Najchętniej siadłabym gdzieś na uboczu z dobrą książką i zapomniała o Bożym świecie.

Pokażę Wam, jak wygląda wjazd na naszą alejkę. M w każdej chwili może potrzebować pomocy, a karetka pogotowia musiałaby pokonać dwie bariery: 1. zamkniętą na kłódkę bramę, do której klucz ma tylko gospodarz, a jego często trzeba długo szukać, 2. barierkę blokującą wjazd na alejkę też zabezpieczoną kłódką.

Obrazek

Obrazek

I jak tu spokojnie wypoczywać?

Aguniu [jagusia111] - witaj! :wit Dziękuję za dobre serduszko. ;:196
Kwiatki owszem, kwitną, ale z owoców są tylko brzoskwinie, a i tych niezbyt dużo. ;:222

Krysiu [christinkrysia] - jakoś sobie radzę, choć łatwo nie jest, ale nieustannie jestem dobrej myśli.
Bardzo trafnie określiłaś pogodę: "szalona", bo w istocie taka właśnie jest. Jedyna nadzieja na ładniejszy sierpień. Prognozy obiecujące. Oby się sprawdziły. ;:7
Mam dwie odmiany eukomisów. Biały dość wysoki, a ten ciemny niski.
Pięknie dziękuję za dobre życzenia i Tobie również zdrówka życzę. ;:196 I dobrej pogody oczywiście też.

Ewuniu [ewarost] - dziękuję, kochana, za dobre słowa ;:196
W sprawie pogody to rzeczywiście człowiekowi nigdy nic nie dogodzi, bo albo za zimno, albo za gorąco; albo za sucho, albo za mokro...
Skoro łakniesz deszczu, to życzę Ci długotrwałych opadów, ale tylko nocami, a dni niech pozwolą kąpać się w słoneczku. ;:167

Alicjo - prawdopodobnie masz rację. To moja burza znalazła drogę do Ciebie. W tamtym kierunku poszła.
Kwiatki cieszą oczy, ale brzoskwinia ma mało owoców. ;:174 Jest nadzieja, że będą wyjątkowo duże. Natomiast pozostałe drzewa owocowe mają tylko liście. ;:145
Ślicznie dziękuję za ciepłe słowa i życzenia odwzajemniam. ;:196

Danusiu [danuta z] - wszystkie liliowce są śliczne, a ten różowy rzeczywiście zwraca uwagę.
Jutro ma być poprawa pogody, to jest nadzieja, że u Ciebie przestanie lać, czego z całego serca Ci życzę.
Pozdrawiam wzajemnie i także zdrówka życzę. ;:196

Iwonko [00..] - dziękuję, kochana za pochwały dla moich roślinek. ;:180
Wiem, jak bardzo Tobie dokuczają ulewne i ciągłe deszcze, toteż nadzieja na lepszy sierpień to jest to, na co aktualnie można liczyć. W każdym razie pięknego ;:3 Ci życzę. ;:196

Ewelinko witaj zapracowana dziewczynko. ;:196
Powiadasz, że to pomarańczowe Ci się podobają... Mnie nieszczególnie, ale to lilie, więc jest im wybaczone. ;:303
U mnie co dzień po trosze podlewa, ale wcale mokro nie jest.
Pięknie dziękuję za dobre życzenia, które odwzajemniam w całości. ;:167

Beatko - samo się tak skomponowało. Przez przypadek, bo pomarańczowe lilie miały być różowe. ;:306
Mam tylko takie nasturcje, które same się wysiewają, ale w tym roku jakoś ich malutko, a w dodatku dopiero zaczynają kwitnąć. Śpiochy. ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdaje się, że wyhodowałam jakąś nową odmianę jeżówki.....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Liliowce podziwiam codziennie...
Obrazek

Obrazek

Lilie też.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejne floksy otwierają pąki.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Hej Lucynko!
Powiedz ślimakom, żeby wyjadały chwasty i pod sukienkami rośliny będą miały to co lubisz :D
Z tymi barierkami to jakaś paranoja, bo pewnie i tak nikt by nie stał w alejce samochodem, ale podjechać po coś czy z czymś to co innego. Nie martw się pogotowie radzi sobie z przeszkodami, nie myśl o tym bo odpoczynek bierze w łeb.
Śliczne jeżówki, a to jest floks https://www.fotosik.pl/zdjecie/2b20266a65f8468a ;:oj
Odpoczywaj, czytaj i relaksuj się póki możesz ;:196 Natura Ci sprzyja i chociaż podlewać nie musisz ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”