Mario-Anito, sadzenie liliowców na miejscu trawnika to dobry pomysł
U mnie lilie przegrały z liliowcami i zostały ich marne resztki. Liliowce lepiej rosną i sprawiają mniej problemów.
Tak jak zapowiadałem - najważniejsza kolekcja zawładnęła teraz ogrodem i pora ją pokazać
Może niektórzy pamiętają, od czego zaczynałem wątek? Właśnie od tego kwiatka i nim zacznę tegoroczny pokaz dalii. Zakwita dość wcześnie, już w czerwcu, choć to dalia wysoka:
Dziękuję
Ewelino 
Niektóre odmiany liliowców są bardziej popularne więc można spróbować identyfikować swoje na podstawie moich zdjęć.
Widoki ogólne nie są moją mocną stroną, bo u nas gęsta zabudowa, a nie lubię jak w kadr wchodzą zabudowania czy nieogrodowe elementy. Więc pokazując dalie, też będą przede wszystkim zdjęcia makro.
Na piękną dalię jeleniorożną też nie trzeba było długo czekać i kwitnie już drugie jej piętro:
Krysiu tak, intensywność wybarwienia jest bardzo szeroka u liliowców. Obok delikatnych pasteli są bardzo jaskrawe czy wręcz neonowe kolory. Niby kolorystyka ograniczona, a ilość kombinacji poszczególnych elementów kwiatu ogromna! To jest niesamowite u liliowców!
Moje liliowce rzeczywiście szczyt kwitnienia mają za sobą ale nadal ładnie kwitną. Jednak od ponad miesiąca kwitną też dalie i najwyższy czas je pokazać
Jedna z moich ulubionych nieprzerwanie dalii!