Witam Wszystkich bardzo serdecznie.
Stała się rzecz straszna. Odpowiedziałam na wszystkie posty i... wysłałam gdzieś w Kosmos.
Pozwólcie, że teraz odpowiem ogólnie z uzupełnieniem odpowiedziami na zadane mi pytania.
Kochani, sytuacja uległa lekkiej poprawie, ale trudno powiedzieć, na jak długo. Żyję w ciągłym napięciu i na działce tylko bywam, ale na szczęście kwiatki sobie kwitną, a nowo wyrosłego zielska nie widać z daleka.
Gołąbki ciągle jeszcze mieszkają w klatkach i wychodzą wyłącznie na dach pod kratę. z obawy przed zaginięciem.
Asiu, ta puchata rudbekia to 'Cherokee Sunset'.
Wśród chryzantem zasiał się prawdopodobnie jakiś amarantus ,
Danusiu.
Motyle kochają stołować się na heliotropach, ale ponieważ Miśka tam na nie poluje, to uciekając przed nią, siadają na daliach.
Eukomisy podbiły moje serce i od teraz postaram się, by już zawsze gościły na mojej działce.
Czosnki główkowate rozsieję, jako że stanowią doskonałą stołówkę dla trzmieli. Niech się te pożyteczne zapylacze najadają i rozmnażają.
Dziękuję,
Soniu, za info o spóźnialskich różowych przetacznikach.
Pysznogłówka cytrynowa pięknie pachnie cytryną.
Heliotropy samodzielnie wysiane i pielęgnowane zawsze są wyższe, bo od początku rosną w jednakowych warunkach, tzn. nie są podpędzane sztucznie.
Astry, niestety, już zaczynają kwitnąć. Nawet tzw. marcinki. Będzie wczesna jesień?!
Mam różową kleome,
Julio. Spóźniona, ale jest! Natomiast nie mam fioletowej i już nie będę miała.
Pogodę mam bardzo dziwną, ponieważ co drugi dzień słoneczną, co drugi pochmurną i deszczową.
Białe lilie to również w moim ulubionym kolorze, ale de facto to ja lubię wszystkie, a szczególnie te pachnące.
Zakwitła jedna różowa, ale z ubiegłego roku, natomiast wśród zakupionych w tym roku różowych rozwinęła kwiat kolejna żółta, a właściwie pomarańczowa.
Aniu, kwiatki, o które pytasz, to: 1.i 2. tygrysówka, 3. wilec, 4. dzwonek ogrodowy 'Pink Octopus', 5. floks gwiaździsty.
Wszystkim Wam pięknie dziękuję za dobre życzenia płynące z głębi Waszych gorących serduszek.
Życzę Wam dobrej pogody, pięknych kwitnień, smacznych zbiorów i duuużo zdrówka.