Pozdrawiam ciepło
Bukszpany Lemonki
- wiewioreczka
- 500p

- Od: 11 maja 2012, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bukszpany Lemonki
Izuś nie daj sobie zepsuć radości z działki a może hortensje?? Ja kupiłam ostatnio na all i takie olbrzymy przyszły
Jakie plany na wekend? Odliczam, do września i Chorwacji
Pozdrawiam ciepło

Pozdrawiam ciepło
- lemonka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, podagrycznika w pomidorach współczuję. U mnie zaczął się pojawiać. Znów muszę go wyrwać a pewnie kiedyś wylezie i tak. Chyba trzeba to wliczyć w bycie ogrodnikiem. W moim przypadku w uczenie się jak być ogrodnikiem
Folia podobno dobra rzecz na chwasty.
Anetko, w Chorwacji będziesz zanim się obejrzysz bo czas tak szybko leci.
Na miejsce bukszpanów chciałam coś zimozielonego. Nie wiem czy znów na bukszpany nie postawię tylko kupione mniejsze. Myślę też nad berberysem rocket i dereniem białym choć one gubią liście na zimę. Nie wiem czy ścieżka, która była z dwóch stron obsadzona kulami bukszpanu będzie dobrze wyglądać, gdy z jednej strony będą nadal kule bukszpanu a z drugiej inne rośliny o całkiem innym pokroju. Nie potrafię sobie tego wyobrazić, musiałabym zobaczyć i wtedy bym mogła ocenić czy mi się podoba czy nie. No, ale nie zobaczę
Nie wiem jeszcze co w weekend. Może działka
Anetko, w Chorwacji będziesz zanim się obejrzysz bo czas tak szybko leci.
Na miejsce bukszpanów chciałam coś zimozielonego. Nie wiem czy znów na bukszpany nie postawię tylko kupione mniejsze. Myślę też nad berberysem rocket i dereniem białym choć one gubią liście na zimę. Nie wiem czy ścieżka, która była z dwóch stron obsadzona kulami bukszpanu będzie dobrze wyglądać, gdy z jednej strony będą nadal kule bukszpanu a z drugiej inne rośliny o całkiem innym pokroju. Nie potrafię sobie tego wyobrazić, musiałabym zobaczyć i wtedy bym mogła ocenić czy mi się podoba czy nie. No, ale nie zobaczę
Nie wiem jeszcze co w weekend. Może działka
- lemonka

Nie wiem czy pospieszyłam się z informacjami wtedy czy teraz
W każdym razie nieśmiało donoszę ;), że chyba tylko jeden bukszpan usechł. Inne zdaje się wypuszczają odrosty
Mam nadzieję, że tak zostanie. Teraz codziennie trochę pada deszcz więc jest szansa, że system korzeniowy się odbuduje. Bardzo na to liczę
Trzymajcie kciuki!
Mam nadzieję, że tak zostanie. Teraz codziennie trochę pada deszcz więc jest szansa, że system korzeniowy się odbuduje. Bardzo na to liczę
Iza, oczywiście, że będziemy trzymać kciuki! Twoje bukszpany są piękne 
Będzie dobrze
Będzie dobrze
Izuś, trzymam mocno kciuki żeby bukszpanik sobie dał radę. 
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Izo poczytałam o Waszych problemach działkowych, regulaminach, konfliktach, ograniczeniach, krytyce... i dopiero pojęłam, jaka jestem szczęśliwa.
Co prawda mam ze wszystkich stron sąsiadów, ale żyje się nam na ogół dobrze.Oczywiście czasem coś gdzieś trochę przeszkadza, lecz pewnie my też możemy w jakimś szczególe przeszkadzać innym, choć nie zdajemy sobie z tego sprawy.
No cóż, mam tylko nadzieję, że do tej pory Twoje emocje opadły i zdołałaś jakoś przetrawić doznane nieprzyjemności.
Na marginesie: na chwasty b. dobrze sprawdzają się płachty z kartonów. Po pewnym czasie znikają zarówno chwasty, jak i one same. Wypróbowałam.
No cóż, mam tylko nadzieję, że do tej pory Twoje emocje opadły i zdołałaś jakoś przetrawić doznane nieprzyjemności.
Na marginesie: na chwasty b. dobrze sprawdzają się płachty z kartonów. Po pewnym czasie znikają zarówno chwasty, jak i one same. Wypróbowałam.
- lemonka

Wando, masz rację. Swój ogród przydomowy, taki naprawdę własny to jest najlepsza opcja
No, ale póki co nie mam widoków na całkiem swój więc działka jest dla mnie jedynym rozwiązaniem, z ktorego bardzo się cieszę mimo przeciwności. Emocje już opadły, zaczęłam częściej chodzić na działkę bo i czasu mam więcej chwilowo i niechęć przeszła. Dziękuję za radę dotyczącą chwastów 
Dziś kupiłam derenia białego
Jest śliczny
Mam nadzieję, że uda mi się dzisiaj go posadzić.
Maryniu ( marpo ), to Ty mnie zachęciłaś do tego żeby mieć tę roślinę. Dzięki! 
Dziś kupiłam derenia białego
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Ja też trzymam kciuki za bukszpany, szkoda byłaby wielka gdyby trzeba było je wyciąć.
Widzisz ile osób radzi Ci olać innych i robić swoje.
Twoja działka i twoje podwórko, innym nic do tego.
Nie daj się sprowokować to w końcu przerzucą się na kogoś innego, jak zareagujesz będą mieli radochę że Ci zszarpali nerwy.
Śmiej się im prosto w oczy i rób swoje.
Trzymam też kciuki za to, żeby działka zaczęła Ci przynosić radość mimo wszystko i wszystkiego, bo warto mieć swój kawałek ziemi.

Widzisz ile osób radzi Ci olać innych i robić swoje.
Twoja działka i twoje podwórko, innym nic do tego.
Nie daj się sprowokować to w końcu przerzucą się na kogoś innego, jak zareagujesz będą mieli radochę że Ci zszarpali nerwy.
Śmiej się im prosto w oczy i rób swoje.
Trzymam też kciuki za to, żeby działka zaczęła Ci przynosić radość mimo wszystko i wszystkiego, bo warto mieć swój kawałek ziemi.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Izo daj bukszpanom czas.
Duże okazy po przesadzeniu potrafią być marne dwa taka. Jeśli tylko nie zbrązowieją, powinny odbić. Berberysy nie rozchodzą się rozłogami, rosną tylko wszerz. Możesz spokojnie sadzić. Mam trzy zielone, odmiany Erecta, rosną dość kolumnowo, mają około 80 cm szerokości po 6 latach. Jeśli chcesz bordowe lub czerwone, to jest tego naprawdę dużo. Musisz tylko wybrać takie o wyprostowanym pokroju. Spokojnego działkowania. 
- lemonka

Grażynko, za kciuki i dobre słowa dziękuję Ci bardzo
Już mi przeszło prawie całkiem. Masz rację, robię swoje po swojemu a w żadne pyskówki czy przerzucanie się argumentami z zarządem wchodzić nie będę. Ani nie mam takiego charakteru ani nie liczę na zrozumienie z ich strony. Wydaje mi się, że zarząd ma się za najmądrzejszy i mający zawsze rację. Może się mylę, ale póki co to jest moje zdanie na ich temat. Dziękuję za kciuki, działka coraz bardziej znowu sprawia mi radość 
Soniu, dziękuję
Jeden bukszpan niestety umarł. Kilka innych nieco zbrązowiało
Jednak mam nadzieję, że dadzą radę. Wydaje mi się, że wypuszczają zielone gałązki. Będę obserwować. Potem na jakiś czas wyjeżdżam i trochę martwię się co będzie po powrocie. No, ale trudno. Jakoś trzeba ogarnąć.
Berberysy kupię, chyba te o złotych listkach. Koniecznie te prosto rosnące. Chyba odmiana Rocket jest najbardziej wyprostowana. Muszę tylko sprawdzić jak wysoko i jak szybko rośnie.
Dziś byłam na działce cztery godziny i bardzo dużo zrobiłam
Posadziłam derenia, wyszarpałam uschłego bukszpna i na jego miejsce wsadziłam innego. Wyrwałam tony chwastów, przesadziłam żurawki, wyrzuciłam naręcza suchych badyli, wykopałam duży korzeń po starym agreście bo wypuszczał mnóstwo małych odrostów. Wykopałam też przypadkowo kilka kawałków betonu i cegieł
No i jak zawsze wyłapałam trochę ślimaków. Muszę kupić sobie sekator teleskopowy bo widzę, że bez niego ani rusz. Winobluszcz włazi mi na tuje i na wiśnie. Chciałam go wykopac w całości, ale zastanawiam się czy nie puścić go na ogodzenie za tujami i tylko kontrolować przycinaniem żeby nie właził na drzewka. Zawsze w sumie lubiłam winobluszcze. Dziś jeszcze wymyśliłam, że dobrze będzie wyglądała brzoza pendula w jednym miejscu działki. Muszę poczytać jakich warunków potrzebuje zanim się zecyduję na zakup. I jescze chcę perukowca posadzić, niedaleko mojego nowego pięknego derenia 
Soniu, dziękuję
Berberysy kupię, chyba te o złotych listkach. Koniecznie te prosto rosnące. Chyba odmiana Rocket jest najbardziej wyprostowana. Muszę tylko sprawdzić jak wysoko i jak szybko rośnie.
Dziś byłam na działce cztery godziny i bardzo dużo zrobiłam
- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Witaj Izo
Wreszcie znalazłem odrobinę czasu na wpisanie się w Twoim wątku.
Ogród masz piękny, bardzo mi się podoba.
Rośliny dorodne, nasadzenia przemyślane.
Kiedyś do Ciebie często zaglądałem, ale jakoś na wpis zabrakło czasu.
Będę Twoim częstym gościem
Wreszcie znalazłem odrobinę czasu na wpisanie się w Twoim wątku.
Ogród masz piękny, bardzo mi się podoba.
Rośliny dorodne, nasadzenia przemyślane.
Kiedyś do Ciebie często zaglądałem, ale jakoś na wpis zabrakło czasu.
Będę Twoim częstym gościem
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iza a gdzie fotka derenia ? jaką odmianę kupiłaś?
Co do działki to może zbytnio wzięłaś sobie ten ból do głowy i nie potrzebnie uznałaś za szykanę
...W czerwcu/lipcu były na ROD-ach przeglądy działek / urzędowe / i u nas niedociągnięcia i stwierdzone / indywidualne/ usterki zostały wywieszone / jak co roku/ publicznie na tablicy ogłoszeń ...Mamy nowy ambitny, zaangażowany i życzliwy zarząd /rzeczywiście/ i wczoraj słyszałam, że Panie z zarządu odwiedziły w domu !właściciela zaniedbanej działki /bo nie było możliwości kontaktu/, na pisma nie odpowiadał ...Dowiedziały się, że jest samotny i schorowany ale pozbyć się działki nie zamierza... A sąsiedzi narzekają na zachwaszczenie itd... Przypuszczam, że nikt Ci nie zafundował tej przykrości złośliwie ...Nikt nie bierze pod uwagę tego jak było tylko liczy się jak jest...
Dobrze, że już się uporałaś psychicznie z problemem , prace ruszyły jak piszesz i życzę tylko zadowolenia z działkowania Młoda Działkowiczko!
Miłego dnia!

Co do działki to może zbytnio wzięłaś sobie ten ból do głowy i nie potrzebnie uznałaś za szykanę
Dobrze, że już się uporałaś psychicznie z problemem , prace ruszyły jak piszesz i życzę tylko zadowolenia z działkowania Młoda Działkowiczko!
Miłego dnia!
- lemonka

Seba, miło mi bardzo, że podoba Ci się moja działka. Zapraszam do odwiedzin w wątku
Zaskoczyłes mnie stwierdzeniem, że to piękny ogród bo ja myślę o tym kawałku ziemi jeszcze nieco inaczej. Może powinnam spojrzeć mniej krytycznym okiem ;)
Maryniu, dziękuję za życzenia
Może jest racja w tym co napisałaś. Może nikt tego złośliwie nie zrobił. Jednak zabolało mnie to bardzo i na mocno ostudziło mój zapał do tworzenia ogrodu. Na szczęśie póki co wszystkie złe emocje poszły w siną dal
Moja działka do zeszłego roku była podobnym przypadkiem jak ta, o której napisałaś. Właścicielka nie dbala o nią bo nie mogła już wychodzić z domu. Byliśmy u niej podpisać dokumenty i było to dla mnie bardzo smutne przeżycie bo ta pani była zrozpaczona, że sprzedaje działkę, płakała. Chyba ją rozumiałam mimo, że wcześniej sama działki nie miałam. Życzyła mi dużo dobrego i powodzenia na działce. Mój mąż powiedział jej, że ja od zawsze zajmuję się roślinami w domu i na balkonie i że działka idzie w dobre ręce. Ucieszyła się bardzo 
Co do derenia to kupiam jednego z dwóch jakie były w sklepie - jeden był szczepiony a drugi taki zwykły więc wzięłam tego zwykłego. To elegantissima. Zdjęcia nie zrobiłam bo zapomniałam aparatu. Ale dziś chcę też pójść to jeśli nie zacznie padać zrobię kilka zdjęć
Tyle, że dereń jest posadzony na brzydkim tle śmietnika i betonowego muru bo chcę te rzeczy zasłonić jakoś żeby były jak najmniej widoczne z działki.
Zaskoczyłes mnie stwierdzeniem, że to piękny ogród bo ja myślę o tym kawałku ziemi jeszcze nieco inaczej. Może powinnam spojrzeć mniej krytycznym okiem ;)
Maryniu, dziękuję za życzenia
Co do derenia to kupiam jednego z dwóch jakie były w sklepie - jeden był szczepiony a drugi taki zwykły więc wzięłam tego zwykłego. To elegantissima. Zdjęcia nie zrobiłam bo zapomniałam aparatu. Ale dziś chcę też pójść to jeśli nie zacznie padać zrobię kilka zdjęć
- Shire

- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izo to dobrze, że wiesz o tym, że ten kawałek ziemi był dla kogoś ważny. Dobre emocje tej osoby, która kochała działkę wrócą do Ciebie.
Ja gdybym musiała sprzedać moją chyba tak samo bym rozpaczała.
Ja gdybym musiała sprzedać moją chyba tak samo bym rozpaczała.