Ogród Biedronki641 cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Biedronki641 cz.5

Post »

Alu,dalej mówię,że judaszowiec coś żre od korzenia.U mnie tak zaczęła ginąć cenna magnolia-wcześniej widać było po wierzchu rude mrówki,odgrzebałam ziemię a tu pełno jaj jak ziaren pszenicy.Polałam jakimś owadobójczym,ale dziś znów pod ziemią pełno drobniutkich,białych jajeczek.Więc znów polałam,ale czy magnolia to wytrzyma?
Halina
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu pięknie to zestawiłaś, ;:138 wspaniały widok. ;:oj Pozbyłam się wielkich host, mam tylko cztery, więc kwiatów mniej do wycinania. U mnie tez zakwitły zawilce jesienne od Ciebie i jeszcze na dodatek astry chińskie. Jesień na całego. ;:174 Judaszowiec od korzeni musi chorować, bo całe pędy zamierają.

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witam.

Lidziu czułam,że do mnie zaglądasz. Ja też nie zawsze zostawiam ślad,bo przecież nie o ilość postów nam chodzi. ;:108 Ogród duży i rabatki mam wokół całego domu i nie da się zrobić fotek z całości na jednej fotce. Portery jest mi wygodniej zrobić. Na brak pracy nie narzekam.
Teraz doszły jeszcze przetwory. Codziennie zrywam ogórki. Kiszę i z małych robię korniszony. Wczoraj kupiłam wiśnie i drelowałam. Przetworzyłam też szparagówkę. A wieczorami podlewam.

Liliowce już kończą kwitnienie. To stare odmiany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halinko wróci mąż z pracy to zaglądnę ale tam pod nim rosną byliny i jak w ten upał grzebać.

Obrazek

Obrazek

Soniu rabatka była po przeróbkach i sama tak wyszla. A teraz wchodzę w maluchy host.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Ale piękna rabata z hostami
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu,spróbuj jakimś preparatem na owady polać po wierzchu wokól pnia.Może to schnięcie jest po tym pierwszym gryzieniu,może ta szmata z ropą pomogła?Ale to co sie zniszczyło na początku już nie wróci tej części życia.Oby reszta się zachowała to sie pomału odbuduje.
Halina
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Alu :wit . No nie doczytałam, że to z zeszłego roku hortensja :oops: . Białą pysznogłówkę masz bardzo ładną i takie ładne listki ma a moja jakaś taka przyschnięta i dziwna. Coś ją chyba łapie ;:222 . Niebieski i biały to ładne kolory ;:333 . Właśnie sobie uświadomiła, że niebieskiego mam bardzo mało :roll: . U mnie więcej różu i fioletu :lol: . Kurczę, szkoda Twojego judaszowca :( . Mam nadzieję, że da sobie radę. Pozdrawiam :wit .
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu, czasem tak jest, że nasze wychuchane okazy nagle zamierają...
U mnie była już całkiem ładna catalpa i 2/3 drzewka po zimie nie odbiło-trzeba było wyciąć.
Nowa rabata hostowa obiecująca!
Liliowce i u mnie kwitną jak na wyścigi.
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
grafi26
200p
200p
Od: 25 mar 2016, o 14:54

Post »

Wszystko pięknie kwitnie. Podobają mi się hosty ale niestety nie mogę ich mieć gdyż moja działeczka jest słoneczna, koło domu również słońce a one najbardziej lubią cień lub półcień.
Teraz faktycznie czas na przetwory a z tym najwięcej pracy. Zainteresowałaś mnie przerabianiem fasolki szparagowej. Mnie nie chce się trzymać a dałam sobie z nią spokój.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witam.

Tak mi smutno,że Sławek slanka flora już do mnie nie napisze. Jutro jest jego pogrzeb. Tak szybko i niespodziewanie odszedł. Kochał kwiaty i każdą wizytę u niego w wątku nagradzał pięknymi fotkami.

Gieniu tam w zeszłym roku jeszcze rosły płomyki. Aleja przekopana i powstały różne rabatki. Płomyki kwitły tylko na wiosnę. Teraz tam rośnie dużo cebulowych, byliny , epimedia i maluchy host. Myślę ,że to dobry pomysł i zmiany. ;:108

Halinko wzięłam chore liście i stwierdzono w sklepie,że to grzyb. Osunęłam wszystkie liście chore i zrobiłam oprysk. To nie może być z ropy, bo tam jest posadzone dużo roślin i wszystkie się mają dobrze. Jak padnie to posadzę nowego w innym miejscu. Przecież nie pierwsza i ostatnia roślina mi padła.

Ewelina pysznogłówki i lubią łapać mącznika. Jeśli coś Ci nie pasuje to już rób oprysk. Coś z niebieskiego mam, gdybyś miała ochotę. A i biały kolorek też się znajdzie. Judaszowiec czy przeżyje będzie wiadomo wiosną. Szkoda mi bo już miał kilka lat.

Mariola mi każdej rośliny jak wypadnie bardzo szkoda. Katalpę mam. Zyje ale mi w tym roku nie zakwitła. A liliowce to starocie i prawie wszystkie nn, bo to pomyłki od jednego sprzedawcy.

Grażynko moje hosty nie wszystkie mają cień. Niektóre mają słonce i sobie dobrze radzą a te w zupełnym cieniu nawet nie zakwitły. Ja fasolkę zamrażam po blanszowaniu. Mam na zup i do obiadu.

Dziś przeszła nad moim miastem burza .Było ciemno ok 15. Pioruny biły. Potem padało już spokojnie. Czy ogród dostał wody tyle co potrzebował. Pewnie nie bo było sucho i to bardzo.

Lato to czas jeżówek. Moich ulubienic.

Parę z nich.

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/URL

[url=https://imageshack.com/i/pnpp5aigj]Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/URL

[url=https://imageshack.com/i/pm7r8alNj]Obrazek

Jeszcze nie wszystkie kwitną.

Obrazek

Obrazek

Zawilce jesienne

Obrazek

Tojad Bicolor
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu, śliczne te jeżówki. Mam tez kilka, ale najbardziej sieją się te zwykłe, purpurowe. Lubię ta chmarę motyli nad nimi.
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Przepiękne liliowce.
I te kępy jeżówek,Imponujące ;:215
Śliczny Tojad Bicolor.Kiedyś go sadziłam,ale niestety mi przepadł :(
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Dzięki za opinię o powojniku, kwiaty może i małe, ale nadrabia ilością i urokliwością :D
Oj cudnie masz, na widok niebieściutkiej hortensji oniemiałam, szkoda że w tym roku nie powtórzyła tak spektakularnego efektu. Jeżówki masz absolutnie piękne, ja przestałam je kupować, bo jakoś nie chcą się za bardzo rozrastać ;:185 Masz na nie jakiś sposób?
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Alu jeżówki prezentują się super ;:63 śliczne kolorki masz i sporo ich :)
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Gdzieś zgubiłam Twoj wątek dawno temu. Muszę sobie znowu zaznaczyć. Będę zaglądać.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z ropą miałam na myśli tego karczownika,bo z takiej odległości jak ona była to się korzeniom nic nie działo.No ale jeżeli grzyb, to może się uratuje ten judaszowiec,bo przecież tylko część liści była uschnięta.
Ala ma cudowne jeżówki,posadzone koło siebie,tworzące kolorową,mocną barwę.Zresztą nie tylko jeżówki - a siewki lawendy wyrastają między szparkami kostki,więc mogłam gospodyni podebrać bez uszczerbku zasobów.Zresztą co ja tu bzdury piszę - gdybym nie mówiła stanowczo nie-przywiozłabym sporo nowych roślin do domu po wizycie u Ali.
Halina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”