Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
- marcin10312
- 500p 
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
U mnie Dap 11 31 i 32 CC. Ma ktos dynie Shenoha i Parton? 

Pozdrawiam Marcin

Marcin Ja mam Shenoha i moja dynia DAP 10 26CC jak na razie nie ma szału ale nadzieja jest bo się ociepliło to może ruszy. 

Pozdrawiam Mateusz

(1 i 2) zdjęcie 2095 Willemijns DAP 17 obwód 97.Kabaczek.(3) zdjęcie Squash 1511,5 Haist DAP 19 obwód 114.(4 i 5) zdjęcie Squash 1403,5 Haist DAP 16 obwód 85.(6) zdjęcie Squash 1397 Haist.(7) zdjęcie 1964,5 Haist DAP 8.(8) zdjęcie 1969 Haist DAP 6. Field i kabaczek na dziko , bez dapów pomiarów, Krzaki bardzo liche po 1m2 powierzchni, do genów dojdę po zdjęciach z kiełkowania (może kiedyś hehe). 

- 
				Musashi
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 21 lip 2017, o 15:32
Witam 
jestem nowym forumowiczem więc zacznę może od początku .A mianowicie mój 3 letni synek oglądając bajkę na koniec zimy zobaczył tam dynie i oznajmił,,tatuś chcę dynie na działce"i tak zaczęła się moja przygoda z dyniami.odrobiłem lekcje (czyli poczytałem o dyniach)i kupiłem na początku wiosny nasiona w jednym z marketów budowlanych a czytając dowiedziałem się że największe rosną AG wiec takie kupiłem.w połowie kwietnia wysiałem nasiona w domu w doniczkach a w połowie maja przesadziłem do gruntu na mojej działce.wcześniej przygotowałem miejsce nie znając zbytnio szczegółów przygotowania gleby.posadziłem 2 sztuki w odległości ok 4 m od siebie jedna była dosiana i posadzona ok 1,5 tyg później. w tym momencie na jednym krzaku mam dynie jest w 14 dniu od zapylenia na ok 4 metrze od korzenia na głównym pędzie 2 dni temu miała ott 222 wczoraj 244 a dzisiaj 269.rośnie jak szalona nawożę dynie guano i biohumusem wcześniej przed posadzeniem wykopałem dołek ok 40-50 cm gł. i 30-40 szer. dałem kompost dobrą ziemie ogrodniczą i wymieszałem z tym wszystkim worek 2 kg obornika kurzego suszonego.Wiem że nie dopełniłem wszystkiego ale jak waszym zdaniem,czy dynia rośnie dobrze??

jestem nowym forumowiczem więc zacznę może od początku .A mianowicie mój 3 letni synek oglądając bajkę na koniec zimy zobaczył tam dynie i oznajmił,,tatuś chcę dynie na działce"i tak zaczęła się moja przygoda z dyniami.odrobiłem lekcje (czyli poczytałem o dyniach)i kupiłem na początku wiosny nasiona w jednym z marketów budowlanych a czytając dowiedziałem się że największe rosną AG wiec takie kupiłem.w połowie kwietnia wysiałem nasiona w domu w doniczkach a w połowie maja przesadziłem do gruntu na mojej działce.wcześniej przygotowałem miejsce nie znając zbytnio szczegółów przygotowania gleby.posadziłem 2 sztuki w odległości ok 4 m od siebie jedna była dosiana i posadzona ok 1,5 tyg później. w tym momencie na jednym krzaku mam dynie jest w 14 dniu od zapylenia na ok 4 metrze od korzenia na głównym pędzie 2 dni temu miała ott 222 wczoraj 244 a dzisiaj 269.rośnie jak szalona nawożę dynie guano i biohumusem wcześniej przed posadzeniem wykopałem dołek ok 40-50 cm gł. i 30-40 szer. dałem kompost dobrą ziemie ogrodniczą i wymieszałem z tym wszystkim worek 2 kg obornika kurzego suszonego.Wiem że nie dopełniłem wszystkiego ale jak waszym zdaniem,czy dynia rośnie dobrze??
- mdabr
- 200p 
- Od: 12 paź 2014, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jeżeli w 14 dniu ma OTT 269cm a nasiona są z marketu to rośnie rewelacyjnie! Kilka stron wcześniej w tym wątku były wstawiane pomiary OTT więc możesz porównać.
Dziś pozytywnie mnie zaskoczyła 2095 Willemijns - przyrost dobowy ponad 13kg - DAP23 OTT491cm. Pogoda w sierpniu ma być lepsza więc może nie będzie tak źle.

Dziś pozytywnie mnie zaskoczyła 2095 Willemijns - przyrost dobowy ponad 13kg - DAP23 OTT491cm. Pogoda w sierpniu ma być lepsza więc może nie będzie tak źle.
Pozdrawiam, Mateusz
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Mateusz wstaw aktualne zdjęcie swojej dyńki(Willemijns) jak możesz. 
Pokażcie też dyńki:
2004Wandervielen
1824Schenoha

Pokażcie też dyńki:
2004Wandervielen
1824Schenoha
- 
				Musashi
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 21 lip 2017, o 15:32
Dynia miała słaby start z powodu zimnych nocy w zeszłym tygodniu były noce z temp. 6 st.C masakra jak na lipiec.
dodam że mieszkam w Jeleniej Górze (dolnośląskie)

dodam że mieszkam w Jeleniej Górze (dolnośląskie)
- BobejGS
- Kontakt:
Wróciła nadzieja z dynią.   Liderka rośnie porównywalnie jak rok temu moja największa. Jutro porównam, przy 20DAPie.
 Liderka rośnie porównywalnie jak rok temu moja największa. Jutro porównam, przy 20DAPie. 

Liderka rośnie porównywalnie jak rok temu moja największa. Jutro porównam, przy 20DAPie.
- mdabr
- 200p 
- Kontakt:
Zdjęcia wykonane kilka minut temu:BobejGS pisze:Mateusz wstaw aktualne zdjęcie swojej dyńki(Willemijns) jak możesz.

Willemijns jest najmniejsza, dziś waży około 75kg, ale rośnie na największym krzaku i chyba się nie poddaje bo ostatnie dwa przyrosty dobowe to niecałe 10kg i ponad 13kg. Największa jest 1445 Jutras (squash), jakieś 215kg, ale za kilka dni powinna zostać wyprzedzona przez 1567 Lyons, która jest o 6 dni młodsza ale rośnie o 4kg dziennie więcej.
1567 Lyons (zdjęcie z DAP30, dwa dni temu):

1445 Jutras (zdjęcie z DAP30, osiem dni temu):

1052 Jutras (zdjęcie z DAP 30, pięć dni temu):

Wszystkie trzy powyższe jutro powinny mieć ponad 200kg.
Pozdrawiam, Mateusz

- marcin10312
- 500p 
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Kontakt:
U mnie Dap 13 D1 138 OTT i D2 144 OTT. Dopiero się rozkręcają bo zimno było. Można liczyć na dobry wynik? 

Pozdrawiam Marcin

- BobejGS
- Kontakt:
Dobra Mateusz przemieszałsś mi wszystko. Jestem daleko w tyle.

- mdabr
- 200p 
- Kontakt:
Z dyniami nigdy nie wiadomo jak będą rosły więc wszystko jest do nadrobienia.
Właśnie przeglądałem informacje na FB oraz BP i rywalizacja w tym sezonie zapowiada się bardzo ciekawie. Zarówno bracia Patton jak i Willemijns maja ogromne dynie:
- 2624 hodowana w Belgii ma w DAP40 waży około 1016lb;
- a 2624 Pattonów w DAP38 ważyła 1027lb, w DAP45 1357lb.
Dla porównania 2624 w ubiegłym roku w DAP40 ważyła około 853lb.
A wracając do "przyziemnych" spraw to moja 2096 dziś znowu miała rekordowy przyrost +14kg, także goni pozostałe.

Właśnie przeglądałem informacje na FB oraz BP i rywalizacja w tym sezonie zapowiada się bardzo ciekawie. Zarówno bracia Patton jak i Willemijns maja ogromne dynie:
- 2624 hodowana w Belgii ma w DAP40 waży około 1016lb;
- a 2624 Pattonów w DAP38 ważyła 1027lb, w DAP45 1357lb.
Dla porównania 2624 w ubiegłym roku w DAP40 ważyła około 853lb.
A wracając do "przyziemnych" spraw to moja 2096 dziś znowu miała rekordowy przyrost +14kg, także goni pozostałe.
Pozdrawiam, Mateusz