Kobieto tak jak napisały dziewczyny jak z czasopisma o ogrodach!
Róże w ogrodzie 2016
- patkaza
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże w ogrodzie 2016
Uwielbiam twoje zestawienia a zdjecia
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Majeczko! Cóż wstyd...
Chyba Cię zgubiłam... Mało ostatnio wchodzę na forum,przynajmniej mniej niż w zeszłym roku, tak jakoś wyszło i przez to nie ogarniam. Będę bardziej pewnie czujna na dniach, kiedy będę ślęczeć w kompie, bo będę się chwalić daliami!
A Ty mnie tyle razy inspirowałaś różanie, że na prawdę mi wstyd...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Maju, dzięki za podpowiedź... ta 100 Idess Jardin prześladuje mnie już od jakiegoś czasu i chyba najwyższa pora ją zaprosić do siebie...
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Dzień dobry
wczoraj po południu lało, a w nocy przeszła burza.
Róże wiszą nadają się w większości do cięcia.
Dzięki takiemu podejściu mam kolejną ślicznotkę, a nawet dwie.
Kupione u Harknessa na jesieni różyczki wreszcie pokazały kwiaty.
To jest LYNDA BELLINGHAM załączę link, http://www.roses.co.uk/bush-roses/537-c ... eauty.html
ja jak zobaczyłam w nim nazwę chandos-beauty to pomyślałam, że mam pomyłkę, bo nie o nią mi chodziło.
Teraz jestem spokojna, to nie jest Chandos Beeauty tylko Lina B.

i kolejna Harknesska CONTINUED FRIENDSHIP
ta właśnie wytworzyła te dwa kwiaty na wysokości kilku cm nad ziemią.
Teraz rośnie i już mnie cieszy, bo kolor jej jest idealnie morelowy.

Mam jeszcze dwie nowe róże, które nie otworzyły jeszcze kwiatów. Dalej czekam na WHITE FOX ROSE
http://www.roses.co.uk/home/569-white-fox-rose.html#
i na FELIDAE
https://www.rosenhof-schultheis.de/Rose ... lidae.html
Jeszcze jedna ślicznota, znana na forum, skusiłam się na nią po rozmowie z Dorotką.
Abraham Derby posadziłam w półcieniu i rzeczywiście świetnie tam sobie radzi.
Wczoraj otworzył pierwszy kwiat, przed deszczem zabezpieczyłam, a dziś widzę już ich kilka.

dziękuję , o ten spokój w ogrodzie mi chodzi, tylko rabaty różane mają pobudzać zmysły zapachem i kolorem.
Gałązki Chantall Thomasa przywiązywałam do patyczków i jakoś tam nieźle się prezentowały.
Ja też do takiego wniosku dochodziłam, jednak jak zaglądam do nich kiedy ich kwiaty są w różnym stadium rozkwitu, to zmieniam zdanie. Różnicy w kolorach nie widzę. Może jest to podyktowane zimną wiosną i Kizuna mi się przeziębiła, stąd jej kwiaty są jaśniejsze.
Xaviera dosadziłam już pod zimnej wiośnie, ten mógł nie ucierpieć.
Poczekajmy do następnego sezonu, bo rzeczywiście Kizuna jest w tym roku dużo jaśniejsza niż w ubiegłym.
Ja ze względu na bardzo duże opóźnienie w pierwszym kwitnieniu nie będę ich w tym roku nawozić po przekwitnięciu.
Mogą się nie wyrobić, a wtedy mi wymarzną.
Róże wiszą nadają się w większości do cięcia.
Dorotka ja do eksmisji zdechlaków i paskud też dojrzewałam jakiś czas. W miarę jak poznawałam możliwości rynku krajowego i zagranicznego eksmisje przychodziły mi znacznie łatwiej. Wystarczy mieć świadomość, że można mieć coś pięknego co cieszy.dorotka350 pisze:Majeczko, z ust mi to wyjęłaśJoasiu ? jonatanka przepis na zdrowe róże. Nie ma chyba takiego, trzeba przede wszystkim szukać zdrowych odmian, ja chore po prostu wywalam.
Zostawiam tylko zdrowe odmiany, stosuję profilaktykę i dbam o porządek na rabatach.
Dostają wodę i jedzonko, chemii jak najmniej. To wszystko.Też od jakiegoś czasu dojrzałam do usuwania z ogrodu chorujących krzaczków. To tylko siedlisko chorób, na które szkoda zdrowia i kasy. A poza tym one zarażają kolejne róże, a potem tak osłabiona chorobami wchodzi w spoczynek zimowy i najczęściej mocno marznie. U mnie na czarnej liście znalazły się Mrs John Laing, Ghita Renaissance i Rhapsody in Blue. A za paskudny pokrój wywędruje z ogrodu najpewniej Chantall Thomas.
Takiego płaskiego czegoś to chyba w życiu nie widziałamChyba specjalnie pstryknę jej fotkę i pokażę jak wygląda róża, która z nazwy miała być parkową. W kolejce do eksmisji czekają jeszcze ze trzy, z których nie jestem zadowolona. Zrobią miejsca na jesienne zakupy
Dzięki takiemu podejściu mam kolejną ślicznotkę, a nawet dwie.
Kupione u Harknessa na jesieni różyczki wreszcie pokazały kwiaty.
To jest LYNDA BELLINGHAM załączę link, http://www.roses.co.uk/bush-roses/537-c ... eauty.html
ja jak zobaczyłam w nim nazwę chandos-beauty to pomyślałam, że mam pomyłkę, bo nie o nią mi chodziło.
Teraz jestem spokojna, to nie jest Chandos Beeauty tylko Lina B.

i kolejna Harknesska CONTINUED FRIENDSHIP
Teraz rośnie i już mnie cieszy, bo kolor jej jest idealnie morelowy.

Mam jeszcze dwie nowe róże, które nie otworzyły jeszcze kwiatów. Dalej czekam na WHITE FOX ROSE
http://www.roses.co.uk/home/569-white-fox-rose.html#
i na FELIDAE
https://www.rosenhof-schultheis.de/Rose ... lidae.html
Jeszcze jedna ślicznota, znana na forum, skusiłam się na nią po rozmowie z Dorotką.
Abraham Derby posadziłam w półcieniu i rzeczywiście świetnie tam sobie radzi.
Wczoraj otworzył pierwszy kwiat, przed deszczem zabezpieczyłam, a dziś widzę już ich kilka.

PatiPashmina pisze:Maju, piękny jest Twój ogród. Patrząc na zdjęcia ma się wrażenie, że panuje u Ciebie spokój. Pełen relaks w otoczeniu cudnych róż.![]()
![]()
![]()
Aniunena08 pisze:Mogę to samo powiedzieć o mojejdorotka350 pisze: A za paskudny pokrój wywędruje z ogrodu najpewniej Chantall Thomas.
Takiego płaskiego czegoś to chyba w życiu nie widziałamChyba specjalnie pstryknę jej fotkę i pokażę jak wygląda róża, która z nazwy miała być parkową
W kolejce do eksmisji czekają jeszcze ze trzy, z których nie jestem zadowolona. Zrobią miejsca na jesienne zakupy
![]()
Może powinna rosnąć w donicy na podwyższeniu, i z niej kaskadami spływać w dół. Tylko do kaskad trzeba mieć więcej niż jedną gałąź![]()
Majeczko, oglądałam Kizunę i Xaviera. Powinny troszkę się różnić kolorem, a może tylko mi się wydaje![]()
Twój Tea Clipper taki wielki![]()
Zaczęłam już letnie cięcie i nawożenie.
Ja też do takiego wniosku dochodziłam, jednak jak zaglądam do nich kiedy ich kwiaty są w różnym stadium rozkwitu, to zmieniam zdanie. Różnicy w kolorach nie widzę. Może jest to podyktowane zimną wiosną i Kizuna mi się przeziębiła, stąd jej kwiaty są jaśniejsze.
Xaviera dosadziłam już pod zimnej wiośnie, ten mógł nie ucierpieć.
Poczekajmy do następnego sezonu, bo rzeczywiście Kizuna jest w tym roku dużo jaśniejsza niż w ubiegłym.
Ja ze względu na bardzo duże opóźnienie w pierwszym kwitnieniu nie będę ich w tym roku nawozić po przekwitnięciu.
Mogą się nie wyrobić, a wtedy mi wymarzną.
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
AgaUwielbiam twoje zestawienia a zdjecia![]()
Miłeczko ja też powinnam się wstydzićMajeczko! Cóż wstyd...Chyba Cię zgubiłam... Mało ostatnio wchodzę na forum,przynajmniej mniej niż w zeszłym roku, tak jakoś wyszło i przez to nie ogarniam. Będę bardziej pewnie czujna na dniach, kiedy będę ślęczeć w kompie, bo będę się chwalić daliami!
Nie wpisuję się tylko dlatego, że ciągle musiałabym pisać to samo, a ja szanuję czas innych.
Twoje Dalie zawsze oglądam i zachwycam się nimi bardzo. Czasami marzę, ą może by tak skusić się i zaprosić którąś do swojego ogrodu.
Gabi nie ma za coMaju, dzięki za podpowiedź... ta 100 Idess Jardin prześladuje mnie już od jakiegoś czasu i chyba najwyższa pora ją zaprosić do siebie...
- bejsonki84
- 200p

- Od: 7 maja 2014, o 11:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te zdjęcie z porośniętą balustradą
- posadzenie w tym miejscu akurat tego powojnika to po prostu mistrzostwo świata
I do tego te przepiękne białe tralki
. Mam nadzieję, że mój Paul Farges (3szt) w przyszłym sezonie też się tak zadomowi jak u Ciebie 
Pozdrawiam Werka
Pocieszam się myślą, że zwierzęta nijakiej świadomości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zrozpaczonych istot na świecie.
Wisława Szymborska
Pocieszam się myślą, że zwierzęta nijakiej świadomości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zrozpaczonych istot na świecie.
Wisława Szymborska
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Maju co to za nowe ślicznotki wyczaiłaś w szkółkach
Idziesz w stronę pomarańczy,ja ostatnio tak samo 
Majeczko, czy to clematis Mary Rose? Nie jesteś rozczarowana jego małymi kwiatami? 
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- Elwi

- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Majeczko, ach, pięknie
Masz CONTINUED FRIENDSHIP
Wyobraź sobie, że tę różę wypatrzyłam sobie w zimie i zapałałam ogromną chęcią posiadania. Nie kupowałam dotąd niczego za granicą więc trochę strach mnie obleciał... Toteż grzecznie napisałam do F..., która ma w ofercie róże Harknessa, że jest taka panna, którą jestem zainteresowana i czy mogliby dla mnie sprowadzić? Owszem, dostałam odpowiedź, z której wynikało, że róże Harknessa słabo się sprzedają i generalnie nie są zainteresowani
Po prawdzie tego nie rozumiem, bo najtrudniej zdobyć klienta, a skoro się go ma, to trzeba korzystać i sprzedać mu jak najwięcej, tak? Przynajmniej moim zdaniem...
Tym sposobem nie mam tej róży
Będę podglądać u Ciebie z ciekawością, na rosebook ma cudowne zdjęcia 
Majeczko, co Ci się tam pnie po pergoli? Na jednym zdjęciu widać białe kwiaty... Powojnik górski?
Masz CONTINUED FRIENDSHIP
Tym sposobem nie mam tej róży
Majeczko, co Ci się tam pnie po pergoli? Na jednym zdjęciu widać białe kwiaty... Powojnik górski?
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Piękne te ostatnie ogólne zdjęcia! Lampy w roli głównej - bardzo ciekawy element. Te ósme przecudne!
Miłka
- jonatanka

- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Majeczko masz piękny i zadbany ogród
Continued Friendship śliczna panienka.Bardzo lubię Twoje zestawienia kolorystyczne.Zaczynam robić porządki z chorującymi krzaczkami a pierwszy był New Dawn.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Majeczko, kwiaty Abrahamka
Taki młody a jaki dorodny krzaczek zbudował
Pilnuj, rozkładaj parasol i chroń go przed deszczem
On źle toleruje nadmierną wilgoć.
Lynda Bellingham bardzo w moim guście
Jak duża u Ciebie urosła?
Lynda Bellingham bardzo w moim guście
-
x-ja-a
Majeczko, melduję, że od dzisiaj zamieszkały u mnie trzy róże Guillota: Paul Bocuse, Prix P.J. Redout i oczywiście Monique Bouygues
Była jeszcze Mme de Stael, ale nie wzięłam. A teraz się zastanawiam czy dobrze...? 
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Śliczne widoczki
Jak to robisz, że takie klematisy Ci rosną? Błękitny Anioł zawsze mi się podobał, ale u mnie nie chcą rosnąć powojniki