Kropelka zaprasza cz.4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.4.

Post »

Twój wątek rozpoznaję po pięknym mostku Mariolko! Już pisałam, że mam słabość do takich mostków i to moje nie spełnione ogrodowe chciejstwo... ;:173
Z powojnikami tak bywa, że jednym spasuje albo może mają to jednak w genach bo te same odmiany pięknie kwitną wszędzie a inne niekoniecznie... ;:131
Ja za chwilę się biorę za ciasto z wiśniami a leczo z cukinii będzie jutro, cukinie już w domu bo na działkę chyba raczej w najbliższym czasie się nie zanosi...
Fasola u mnie też była 2 krotnie sadzona i lada dzień będzie do konsumpcji... Ot, jakie podobieństwa mamy... :D
Kolorowe lato i u Ciebie w pełni... ;:138
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Biegać z wiadrami tam i z powrotem to wielkie obciążenie dla kręgosłupa. Może teraz nic nie czuć, ale z upływem lat zaczyna się coś odzywać w krzyżu, tak więc nie lekceważ tego. Ja noszę tylko po pół wiadra lub pół konewki. Wolę przejść się więcej razy, ale za to z mniejszym ciężarem.
Roboty z chwastami gratuluję, mnie to jeszcze czeka, bo po deszczu wyszło z ziemi mnóstwo niepożądanych łebków.

Koteczka na razie chyba chudzinka?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Okazało się, że strasznie dawno mnie u Ciebie nie było :oops: Nie nadążam...
Narzekasz na suszę, a u mnie wody w nadmiarze. Ostatnio co chwilę leje. Co pojadę na działkę, to albo mnie deszcz przegoni, albo pada zaraz po powrocie. Poza tym temperatury wcale nie letnie. Żebym w lipcu miała się cieszyć z 18 stopni ;:222 ? Ale zawsze to lepiej, niż 9, bo i tyle było. Niby wszystko rośnie, ale opóźnione strasznie. Hortensje dopiero nieśmiało pokazują pączki, a gdzie im do pełni kwitnienia? Ale dosyć narzekań.
Uwielbiam Twój mostek i nawet jak masz z nim kłopoty, to mi i tak się podoba ;:63 Zmiany w ogrodzie widoczne są gołym okiem, niezłą rewolucję przeszedł ogród w tym czasie. Zanim objęłaś nad nim władzę, spokojnie zarastał sobie chwastami i wiódł hulaszcze życie. Na szczęście skończyłaś z tym i stworzyłaś fajne miejsce nie tylko do odpoczynku, ale i do pracy. Makówki fajnie teraz wyglądają, jakbyś im dała się rozsiać, to rzeczywiście zagłuszyłyby podagrycznik. Przemyśl to ;:215
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Mariolko,bardzo podoba mi się biała wijąca się rzeka z kamyków i rośliny kwitnące przy brzegu,a po drugiej stronie iglaczki w różnych odcieniach zieleni,powojnik też taki wypasiony ,piękny po prostu,pozdrawiam :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, robię sobie właśnie przerwę na herbatkę, no przy okazji pobytu w domu zalałam słoiczek porzeczek na kompocik, właśnie się pasteryzuje ;:224 Tak sobie zbieram "grosz do grosza" z tych letnich przetworów, każdego dnia po słoiczku, czasem kilka i potem nagle cała spiżarka :tan
Pielę właśnie te moje włości... Fajnie chwasty wychodzą po deszczu- aż miło, efekty pracy szybko widać.
Powsadzałam w końcu moje róże doniczkowe. Uznałam, że popadało dostatecznie żeby zaryzykować. Jesienią może nie być już tak wesoło.
Zatem wykopałam wielkie dołki,wlałam do każdego po wiadrze deszczówki, potem położyłam rozłożony obornik, przysypałam ziemią, dodałam troszkę wiórów rogowych (wiem, wiem, nie dokarmiam roślin, ale zawzięłam się na posiadanie pięknie kwitnących róż, chociaż stanowisko przy sadzeniu im odpowiednio zaprawię...) AAA jeszcze skórki od banana... podłoże dla róż i gotowe! Spodziewam się oszałamiających efektów. :;230 :;230 :;230

Martuś, wszystko fajnie, ale jednak za ciasno mam to wszystko posadzone. Problem tam przejechać z taczkami.

Iwonko, dzięki Bogu popadało, przyjemniej się pieli w ogrodzie, można coś poprzesadzać... Na brak czasu każdy narzeka-takie czasy.
Nie żebym narzekała, ale dla mnie temperatura w ok.20 stopni jest w sam raz. Upały mnie meczą niesamowicie. Nic wtedy zrobić nie można, a tak to jestem trochę w domu, resztę w ogrodzie i wszystko ogarnięte jak należy. Wystarczy mi samosiejek naparstnic i orlików ;:306

Wandziu, niestety mam strasznie głupi charakter i rzadko myślę o sobie. Każdy kamień w ogrodzie przerzuciłam kilkakrotnie własnymi rękami. Nierzadko w ciąży i z małymi dziećmi u boku. Wielokrotnie szarpałam się z czymś, bo "ja sama". Niestety problem z kręgosłupem mam od 16 roku życia, i myślę o nim tylko wtedy, gdy połamie mnie definitywnie i nie mogę się wyprostować...
Muszę kupić gruby wąż i podłączać do pojemników z deszczówką, będzie dużo lżej!

Marysiu, no najwidoczniej jakieś nasiona feralne... Czasem myślę, żeby zasypać to oczko, bo wkurza mnie nieprzeciętnie. Jednak sporo z nim roboty. Mostek i na rabatach sam w sobie tworzył by udaną aranżację- tak myślę.
Faktycznie powojniki raz rosną, raz wcale, nie ma reguły. No cóż, jak to ja- daję im czas na zaklimatyzowanie się, a jak nie dadzą rady to wywalę i po sprawie!

Pashmina
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chopin
Obrazek

Obrazek

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Mariolko, piękne te Twoje róże ;:173
Mam nadzieję że wszystko się uda i nowe również wspaniale zakwitną ;:3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Diablo znalezione w kościele...nieźle :;230 Śliczna twoja Paschmina, moja przesadzana dopiero odżywa! Ten rok jest korzystny dla Chopina, u mnie też ładnie kwitnie, mimo że cięty do ziemi po zimie.
katalpy nie poznałam ;:223
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Mariolko Chopin jednak pięknie zakwitł. ;:215 Begonie cudne. ;:oj Czasem wolne od wszelkiej aktywności potrzebne, potem można z większą chęcią pracować. Chyba już powinnaś dojrzeć do szanowania kręgosłupa. ;:108 Daję dobre rady, a sama czasem się przepracowuję. ;:306
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Mariola dmuchałam ten deszczyk. ;:7 ;:7 To dobrze ,że Ci popadało. A fasolka i mi wszystka nie powschodziła.W żadnym roku tak nie było. Piękne róże i jeszcze nowe posadziłaś. ;:215 Już wyplewiłaś wszystko? A o kręgosłup dbaj, bo jak nas połamie to kto zadba o te ogrody. Ja usłyszałam nie dźwigać i nie pracować w ogrodzie. Łatwo powiedzieć. ;:108 Też mam problem. Choć teraz jest ciut lepiej. :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, dziękuję. Też mam nadzieję, że w końcu moje róże będą kwitły jak należy. Póki co te nowe nabytki wyglądają nawet nieźle :)

Obrazek

Marysiu, wiem, że to śmiesznie brzmi... ale Diablo dostał takie imię, ze względu na szaleńcze zachowanie. To młody kociak, biega jak szalony, skacze po roślinach; do tego jest cały czarny, no i został Diablo.
Mój Chopin też startował od zera, bo zimą wszystko przemarzło. myślałam, ze nic z niego nie będzie, a tu ładnie odbił i kwitnie.
Katalpa też ładne ma "kwiaty storczykowe"

Soniu, Chopin raduje moje ;:167 to taka bezproblemowa róża ;:167 Begonie nabrały kwiatów, bo z początku marne były.
Często słyszę, że mam pomysły jak nastolatka :;230 to raczej jeszcze do mnie nie dotarło. Pewnie dlatego, że ja przystopowuję tylko w naprawdę kryzysowych sytuacjach i to tylko na chwilkę :) No ale teoretycznie wszystko wiem :)

Alu, bardzo przyjemnie pieli się po deszczu. Nie wypieliłam jeszcze wszystkiego, bo jednak to kawał ogrodu, ale jestem na prostej.
Teraz więcej wiem na temat róż :;230 mądrzej do nich podchodzę. Czytałaś moją instrukcję sadzenia?
Z tymi kręgosłupami ogólnie słabo. A ja taki "latawiec" jestem, bardzo ruchliwy... I nawet za długo siedzieć na forum nie umiem... Z pieleniem też skakam po ogrodzie to tu, to tam... Nie słucham lekarzy :;230 Musiałabym położyć się w trumnie i czekać na śmierć ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Pięknie, Mariolko! ;:63
Śliczne liliowce, jeżóweczka, różyczka i lilie! ;:215
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne te białe lilie.Chyba muszę sobie więcej białych dokupić.Ładnie wyglądają. ;:333
I do tego śliczne liliowce. ;:167
No i zaczynają jeżówki. ;:173
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Mariolka widzę, że rodzinka się o kociaka powiększyła!!! U mnie też i też czarny... no i mam problem, bo pies jest zazdrosny, skołowany i w szoku. A to czarne miauczy i puszy się na nie moją sunię... I jak ten duet pogodzić? :roll:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, Aniu, Basiu dobrze, że jesteście!

U mnie z cebulowymi jest o tyle problem, że coś wcina je pod ziemią. I ile bym nie sadziła i tak ostatecznie zostaje mało co :(
Teraz jak kopałam na tyłach ogrodu to wszystko dosłownie wisi w powietrzu, a cały teren zbombardowany korytarzami nornic? karczowników? Myślę, że to dlatego, że stosunkowo rzadko przekopuje tam teren, to szkodniki znalazły sobie spokojne lokum. Tam też są posadzone róże, ale pod korzeniami też mają labirynty z korytarzy gryzoni... Pewnie dlatego tak słabo tam rosną...

Wczoraj wymieniliśmy w końcu pergolę pod różą Flammentanz... nie było tak źle jak myślałam. Przy okazji wyciachaliśmy mocno rozrośniętą trzmielinę i zwolniło się trochę miejsca. Jeszcze tylko powybierać te kilometry korzeni ;:219

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak to w przysłowiu "żyją jak pies z kotem"...
Basiu... no nie wiem!

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Jakie śliczne maleństwo w koszyczku, rozgląda się czyli ciekawe świata.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”