Mój ogród na fotografii- cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii- cz. 10

Post »

Aniu! nasz tunel w granicach 8x9 m i wysokość typowa dla profesjonalnych tuneli. Ważne !!! , bo chodzi o dobre wietrzenie. Nasz też stanowi część tego oryginalnego . Zupełnie nam wystarcza . Po jednej stronie rośnie winorośl , gdzie wczesną wiosną siejemy warzywa na nowalijki/ sałata, rzodkiewka , buraczki, koper i oczywiście moje kwiatki jednoroczne . Po wykorzystaniu nowalijek sadzimy tam pomidory/ a najczęściej same rosną z samosiejek kokajlowe. Po drugiej stronie 80 szt pomidorów , kilka ogórków foliowych/ na mizerię / i ze 3-4 szt wcześnie sadzonych gruntowych na małosolne. Pod samą ścianą sadzę także kilka sadzonek bakłażanów , z własnego wysiewu . Zimą nasz tunel służy jako przechowalnia wszelakiego sprzętu ogrodowego i moja pracownia artystyczna ;:306 ;:306 ;:306 Chętnie udzielę rad praktycznych / sprawdzonych / na temat uprawy warzyw w tunelu. Pozdrawiam serdecznie ! ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, jeśli ktoś tu zaglądnie to zostawiam nową porcyjkę zdjęć .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu kwiecia u Ciebie dostatek ;:215 , widzę nowe kółeczko czyżby nowa rabatka powstanie? Mój ogród nigdy nie dogoni Twojego pod względem kolorowego kwitnienia , ale zawsze będę się gdzieś czołgać za Tobą w tyle ;:108
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Bogusiu jak zwykle działka pięknie się prezentuje, piękne kwitnienia liliowców ;:63 moje dopiero zaczynają :) a pomidorkom już trochę liści oberwałem :)
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, dziękuję za odwiedzinki i słowa pochwały pod adresem ogrodu i kwitnień. Rabatki nowe powstaną , ale w innym miejscu...tuż obok kółeczka otoczonego kamyczkami. To kółeczko to miejscówka dla basenu , którego celowo nie rozkładaliśmy w tym roku.
Po pierwsze , ze względu na 1,5 roczną wnusię ,którą trudno byłoby odwieść od zamiaru kąpieli; po drugie : ogrom komarów w tym roku nie zachęca do dłuższego przebywania w ogrodzie, a po trzecie: tegoroczne lato nie sprzyja kąpielom- noce stosunkowo chłodne, bywają dni gorące ale z nadmiarem opadów . U mnie od trzech tygodni niemal codziennie pada; mniej lub bardziej intensywnie. Kasiu, nie obejrzysz się i Twój ogród też stanie się kolorowym rajem ;:108
Mariuszu! ;:180 Sama jestem mile zaskoczona pięknymi kwitnieniami liliowców .W tym roku wzbogaciłam swoją kolekcję o 10 nowych odmian. Mam już plan nowych nasadzeń....są bezproblemowe i pięknie prezentują się.
Bardzo dobrze ,ze dałeś trochę więcej światła pomidorkom ;:108 :tan
1Kasia1
100p
100p
Od: 1 lut 2016, o 17:23

Post »

Bogusiu piękny masz ogród ;:138
A pomidory - zaniemówiłam z wrażenia!
Powiedz proszę, czy pomidorkom koktajlowym też uszczykuje się liście i boczne pędy???
Z moich pomidorów zrobił się właśnie busz, ale są tylko koktajlowe, mają sporo owoców, kwitną i dojrzewają.

Bogusiu bardzo się cieszę, że mogę korzystać z rad doświadczonych ogrodniczek na FO :tan
Jesteś ucieleśnieniem moich myśli, co do mojej emerytury: dom, ogród, wnuki. No, ale to za jakieś dwadzieścia kilka lat :D
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam - Kasia :)
Dom w Lukrecji z ogrodem
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Bogusiu, zagląda, zagląda, tylko czasu ostatnio brakuje na wpisy. Dziś pada to nadrabiam zaległości forumowe.
Wypatrzyłam na trzecim zdjęciu niebieskie kwiaty, nie wiem czy zdjęcie nie przekłamało koloru kwiatów, czy jest to przetacznik.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, mój ogród tworzony jest etapami od ponad 30 lat. Powstawał na likwidowanej sukcesywnie plantacji porzeczek. Ileż to tam spłynęło mojego potu ? oczywiście synowie i mąż pomagali i pomagają w cięższych pracach . Kamienne ścieżki, wyrywanie darni pod rabatki , wykonywanie obrzeży, sadzenie, przesadzanie ...to moje dzieło. Ogród powstawał w czasach , gdy nie było takiego wyboru roślin jak teraz ,zatem głównie dominuje u mnie z tamtych czasów okazały drzewostan iglasty. Stopniowo dosadzałam krzewy i liściaste drzewa / głównie brzozy/ a bylinowe kolorowe rabatki to najmłodsze dzieło. Teraz gdzie jest możliwe dosadzam kolorowe kępy . Niektóre rabatki wymagałyby radykalnej zmiany aranżacji ale szkoda mi przesadzania roślinek. Mój ogród powstaje w sposób spontaniczny bez sztywnych zasad Co wysieje się samo ...tam rośnie tworząc artystyczny nieład ;:306
Zamierzam stworzyć jeszcze rabatkę z głębszymi przemyśleniami nasadzeń .Zacznę chyba jesienią :tan Inne rabatki otrzymają dodatkowe towarzystwo . Pomidory w tunelu z takim efektem uprawiamy od kilkudziesięciu lat . Dopracowaliśmy się już swoich sprawdzonych zasad .U pomidorków koktajlowych w ogrodzie też redukuję i skracam pędy i dolne liście ;:108 Kasiu,bałam się niesamowicie przejścia na emeryturę/ przeszłam na wcześniejszą / Teraz wiem ,ze żyję/ choć swoją pracę kochałam/ mam czas na realizowanie pasji , dla rodziny , na podróże / często ze starszą 14 letnią - wnuczką / , zabawy z półtoraroczną Michasią a także od czasu do czasu zwykle leniuchowanie. ;:306 Pozdrawiam cieplutko i zapraszam w każdej wolnej chwili ;:168
Dorotko wiem jak to jest . Ja też w biegu zasiadam , przeglądnę , poczytam i biegnę do innych obowiązków. Czasami jednak dopadają mnie wyrzuty sumienia więc wpisuję się ;:108
Dobrze dojrzałaś ,ze to przetacznik w towarzystwie lawendy a kolor faktycznie przekłamany ..muszę sprawdzić ustawienia w smartfonie. Wolę jednak robić zdjęcia aparatem fotograficznym. Niebawem wyślę sadzonkę porzeczki. Pozdrawiam serdecznie ;:168
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Bogusiu kochana, jak tylko jestem tu, to zaglądam do Ciebie, tylko, że mnie ostatnio mało przed komputerem, czasu brak, ogród Twój zawsze mi sie podobał, wiem, tworzony z sercem, to widać, jest piekny. Uwage zwróciły te niebieskie niebieskości, co tak pieknie Ci kwitnie na cudny niebieski kolorek?
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko :wit wiem jak to jest z tym czasem . U mnie od dwóch tygodni niemal codziennie pada, z różną intensywnością . W wolnej chwili , między deszczem wkraczam na forum, odwiedzić zaprzyjaźnione ogrody. Niestety nie zawsze wpisuję się .Roślinki solidnie napojone ., ale trawa rośnie jak szalona . Gdy tylko zaświeci słońce i przestaje padać , po osuszeniu ruszamy z koszeniem . Chwasty też mają raj a na dodatek rozpoczął się sezon ogórkowy. Kiszenie ogórków na zimę rozpoczęte. Wczoraj przeżyliśmy horror. Michasi przypałętał się kleszcz do główki . Szczęście ,ze nie był mocno zagnieżdżony , w porę synowa zauważyła i pędem do Przychodni . Usunęli , a dzisiaj ponowna wizyta w celu oględzin tego miejsca. Michasia spłakała się niesamowicie , nasza kruszynka . Iwonko, ten niebieski kolor trochę przekłamany ....to przetaczniki i lawenda. ;:108
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Z daleka śliczny, taki mi sie podoba, to nic że przekłamany ;:306, a z kleszczami to teraz tak bardzo uważać trzeba, ja też mam wielkie obawy o dzieciaczki nasze ;:108
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Bogusiu , myślę ,że do tej pory Michasia już zapomniała o kleszczu , mojemu M. się to przydarzyło w tym roku też była przychodnia na szczęście już po kłopocie.A co nowego u Ciebie w ogrodzie ? pozdrawiam ;:168 ;:3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bogusiu! jasne że tu się zagląda do tak pięknego ogrodu, nie zawsze dokumentując swoją obecność.
Piękne łany kwiatów oko cieszy a wsród nich figurki przez Ciebie wykonane.
Mój wnusio też w zeszłym roku i to w głowkę złapał kleszcza i to w czapeczce był. :(
Pozdrawiam.
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam cieplutko, niedzielnie ;:168
Kochani wczoraj przeszła w moich rejonach okropna nawałnica. Na szczęście większych strat nie ma , oprócz połamanych i przytłoczonych do ziemi kwiatów.
Iwonko! przetaczniki doskonale zdobią ogród. Lubię je bardzo, moje to nabytki od Martusi/ koziorożec/. ;:168
Tereniu! Michasia wojażuje od tygodnia po Mazurach . Bardzo za nią tęsknię ;:108 Mam nadzieję ,ze faktycznie zapomniała już o nieprzyjemnej sprawie z kleszczem. Takie małe paskudztwo , ile może narobić problemów. ;:168
Misiu!wiem kochana jak to jest z tym czasem i wpisami. Ja też wpadam do zaprzyjaźnionych ogrodów , nie zawsze pozostawiając ślad. Nasza Michasia też była w czapeczce ...a mimo wszystko wtargnął . Dobrze,ze szybko synowa go dojrzała ;:168

Zostawiam zdjęcia sprzed wczorajszej nawałnicy.
Deszczu u mnie w tym roku pod dostatkiem. Ani razu nie podlewałam ogrodu, a roślinki napojone solidnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Kolorowo, pięknie ;:215 Na ostatnim zdjęciu są palety, proszę pokaż z bliska ich wykorzystanie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”