Pytałeś jak długo skręcałem tą roślinę. Robiłem to przez trzy dni a roślinę nie podlewałem przez prawie miesiąc.

Adenium powinien mieć najlepiej jak najcieńsze pędy (takie jak poniżej na zdjęciu) i nie podlewane mają je bardzo miękkie.

26 kwietnia straciłem tą roślinę, zaczęła psuć się w środkowej części.

Odciąłem górną część rośliny i spróbowałem ją zaszczepić na jednej z gałązek.

Zepsutą część odciąłem i posmarowałem klejem cyjanoakrylowym, aby odbiły nowe pędy.

Przez dwa i pół miesiąca roślina nie wypuściła żadnych pędów.
Postanowiłem coś z nią zrobić, pobudzić do wzrostu, odciąłem jej jeszcze raz kawałek pędu i przygotowałem malucha do przyklejenia.

Skleiłem malucha z pędem klejem gęstym, nadaje się świetnie do sklejania.

Listków nie odcinałem, najwyżej same odpadną zobaczymy, poczekamy czy maluch się przyjmie.

To jest adenium, które wcześniej pokazywałem, teraz ma trochę więcej kwiatów.

Fioletowe zmieniły kolory na czerwone i z paseczkami, drugie z jasno czerwonych, też się rozjaśniły, po prawej strony rozkwitnie trzeci kolor, a niedługo czwarty.

Trzeci kolor robi się żółty, albo będzie z kolorem, zobaczymy.

Razem jest na nim 13 szczepionych nowych roślin 6 pędów większych.

I 6 maluchów między innymi takie, te szczepione w grudniu, no ten troszkę się odkleił ale jednak rośnie.

Na tym zdjęciu widać ile on podrósł i ile podrosły pozostałe maluchy, ostro tyją.

Wszystkie moje rośliny staram się aby zaczęły w końcu kwitnąć i tyć, co zrobić aby tak się stało.... Można kupić za 6 zł z groszami wpisując nazwę: Tytanit 5ml nawóz stymulator wzrostu pomidor. Tytanit znajduje się w skałach wulkanicznych.
Aby rośliny szybciej zwiększały swoją masę, również łatwiej dochodziły do siebie stosują Grevitax zawiera ekstrakt z pestek grejpfruta i witaminę C. Można go dostać wpisując Grevitax - stymuluje wzrost, zwiększa plony oraz masę roślin - Sumin - 10 ml . Wystarczy 1ml na 1 litr opryskiwacza. Kosztuje niedużo bo 6 zł 10 gr.