Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2015, o 20:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
Witam ,
mam dwa pytania :
1)Mam malutką zawiązkę dyni około 1,5 - 2 m, czy może tam zostać czy czekać dalej?
2) Czy od krystanolu pomarańczowego nie była by lepsza saletra amonowa pod względem azotu i czy się do dyni w ogóle nadaje?
mam dwa pytania :
1)Mam malutką zawiązkę dyni około 1,5 - 2 m, czy może tam zostać czy czekać dalej?
2) Czy od krystanolu pomarańczowego nie była by lepsza saletra amonowa pod względem azotu i czy się do dyni w ogóle nadaje?
- mdabr
- 200p
- Od: 12 paź 2014, o 17:06
- Kontakt:
Saletra amonowa to zasadzie sam azot a Kristalon pomarańczowy to nawóz potasowy (6-12-36) więc są to dwa różne nawozy. Jeżeli już miałbym stosować saletrę amonową do dyni to chyba tylko w początkowej fazie i nie samą tylko z dodatkiem np. fosforu. Zaletą saletry amonowej jest to, że zawiera azot zarówno w postaci azotanowej jak i amonowej więc część nawozu działa od razu a druga część ma wydłużone działanie.
Pozdrawiam, Mateusz
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jakub12
1. Te zostaw ale zapyl kolejną na pędzie głównym. Po jakimś czasie oceń, którą warto zostawić. Jeśli żeńskiego długonie będzie, to ta pierwsza będzie tą docelową.
2. W nawożeniu po zawiązaniu dyni, ważny jest potas, którego w saletrze amonowej nie ma. Jednak możnaby jej użyć w chłodniejszych i bardziej mokrych okresach, ze względu na sporą zawartość azotu i dodatek wapnia i magnezu.
1. Te zostaw ale zapyl kolejną na pędzie głównym. Po jakimś czasie oceń, którą warto zostawić. Jeśli żeńskiego długonie będzie, to ta pierwsza będzie tą docelową.
2. W nawożeniu po zawiązaniu dyni, ważny jest potas, którego w saletrze amonowej nie ma. Jednak możnaby jej użyć w chłodniejszych i bardziej mokrych okresach, ze względu na sporą zawartość azotu i dodatek wapnia i magnezu.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 sie 2015, o 20:07
Dobrze ,dziękuję bardzo za odpowiedzi ,czyli jak mam rozumieć saletry amonowej teraz nie stosować ,czy saletra potasowa z kolei się nada ,czy po prostu stosować nawozy wieloskładnikowe ?
- Skrzyp
- 100p
- Od: 17 maja 2016, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może pochwalicie się swoimi wymiarami OTT ?
Bo jestem ciekaw na jakim jesteście etapie

Bo jestem ciekaw na jakim jesteście etapie
Pozdrawiam Krzysiek
- BobejGS
- Kontakt:
Jak wrócę z wyjazdu to zmierze. Sam jestem ciekaw czy dynie rosną. 

- Sky12
- 200p
- Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Dap 17 261 OTT. Na razie słabo.
Tak mokro że w lesie grzyby się pojawiają
Czy ktoś z was prowadził notatki ze wzrostu swoich dyń gigantów, z obojętnie jakiego nasiona? Jak ktoś takimi notatkami dysponuje niech wyśle mi na priv.
Z góry dziękuję!

Tak mokro że w lesie grzyby się pojawiają

Czy ktoś z was prowadził notatki ze wzrostu swoich dyń gigantów, z obojętnie jakiego nasiona? Jak ktoś takimi notatkami dysponuje niech wyśle mi na priv.
Z góry dziękuję!
- BobejGS
- Kontakt:
Proszę.
Może komuś jeszcze się przyda.
Mam nadzieje, że inni też wstawią albo przekażesz mi te, które zdobyłeś drogą prywatną.

Mam nadzieje, że inni też wstawią albo przekażesz mi te, które zdobyłeś drogą prywatną.

- Sky12
- 200p
- Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Błażej dzięki! Nie ma sprawy. Jak ktoś wyśle od razu wstawię.
- mdabr
- 200p
- Kontakt:
U mnie w końcu ruszyła jedna dynia i powoli zaczyna doganiać squashe: DAP22 OTT486cm (a dwa dni temu było 422cm) - szare w DAP22 miały 487cm i 495cm.
Druga jest dopiero DAP13 i CC83cm (OTT mierzę dopiero od 15 dnia).
Ja mam notatki ale tylko w wersji papierowej - może przez weekend znajdę trochę czasu to wpiszę do jakiegoś arkusza i wstawię.
Jakiś czas temu zrobiłem zestawienie OTT, które podawał na swoim FB Mathias Willemijns za lata 2016 i 2015. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to niech wyśle mi swój adres email to prześlę plik. Jak ktos ma jakieś zestawienie z krajowego podwórka to również chętnie zobaczę.
Druga jest dopiero DAP13 i CC83cm (OTT mierzę dopiero od 15 dnia).
Ja mam notatki ale tylko w wersji papierowej - może przez weekend znajdę trochę czasu to wpiszę do jakiegoś arkusza i wstawię.
Jakiś czas temu zrobiłem zestawienie OTT, które podawał na swoim FB Mathias Willemijns za lata 2016 i 2015. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to niech wyśle mi swój adres email to prześlę plik. Jak ktos ma jakieś zestawienie z krajowego podwórka to również chętnie zobaczę.
Pozdrawiam, Mateusz
- BobejGS
- Kontakt:
Ja poproszę te zestawienie. Maila powinienem mieć podpiętego pod postem. Notatek zrob fotke i wstaw tutaj. 

- mdabr
- 200p
- Kontakt:
Wysłałem. Wstawiam także tu w wersji obrazkowej. Na górze jest oznaczenie nasiona (tylko waga, jak ktoś będzie chciał to znajdzie dokładne oznaczenie na FB Mathiasa), w kolumnach kolejno DAP, OTT oraz szacowana waga a na końcu pogrubioną czcionką ostateczna waga dyni:

Pozdrawiam, Mateusz
- BobejGS
- Kontakt:
Dzięki! Super takie ciekawostki wyłapywać.
Jak masz coś jeszcze ciekawego to zapodaj. Ja wszystkie linki straciłem wraz z starym telefonem.

Jak masz coś jeszcze ciekawego to zapodaj. Ja wszystkie linki straciłem wraz z starym telefonem.

- mdabr
- 200p
- Kontakt:
Pozdrawiam, Mateusz
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
Mam dylemat, czekać czy nie.
Dnia 4 lipca wieczorem zapyliłem otwarty kwiat. Nie wiem ile był otwarty, bo byłem na urlopie. Zapyliłem od niechcenia jak go zobaczyłem, nie robiąc sobie większych nadziei. No ale zapylił się i rośnie na głównym pędzie, którego końcówkę ułamałem przez przypadek, z ostatniego gniazda własnie wypuszcza pęd boczny.
Jednocześnie na bocznych pędach zobaczyłem dwie małe dyńki i pomyślałem, że na tych przeprowadzę kontrolowane zapylanie, a tę z głównego pędu usunę. Niestety jedna z małych uschła przed otwarciem, a druga jak dziś zobaczyłem również zaczyna usychanie.
Co robić, czekać na następne? Z tym że już połowa lipca, a przez dwa tygodnie na pewno żaden nowy kwiat się nie otworzy. Czy obrać jako główną tę która rośnie i dać sobie spokój z czekaniem na kontrolowane zapylenie? Oprócz giganta mam hokkaido i jest prawdopodobieństwo, że mogła się od niej zapylić. Czy 100-150 kg jestem w stanie uzyskać ze skundlonej z hokkaido? Miał ktoś podobne doświadczenie? Czy przy podawaniu DAP-ów określa się inaczej niekontrolowane zapylenie?
Dylematy ogrodnika kuźwa...

A taka była 4 dni temu, widać, że rośnie.

Dnia 4 lipca wieczorem zapyliłem otwarty kwiat. Nie wiem ile był otwarty, bo byłem na urlopie. Zapyliłem od niechcenia jak go zobaczyłem, nie robiąc sobie większych nadziei. No ale zapylił się i rośnie na głównym pędzie, którego końcówkę ułamałem przez przypadek, z ostatniego gniazda własnie wypuszcza pęd boczny.
Jednocześnie na bocznych pędach zobaczyłem dwie małe dyńki i pomyślałem, że na tych przeprowadzę kontrolowane zapylanie, a tę z głównego pędu usunę. Niestety jedna z małych uschła przed otwarciem, a druga jak dziś zobaczyłem również zaczyna usychanie.
Co robić, czekać na następne? Z tym że już połowa lipca, a przez dwa tygodnie na pewno żaden nowy kwiat się nie otworzy. Czy obrać jako główną tę która rośnie i dać sobie spokój z czekaniem na kontrolowane zapylenie? Oprócz giganta mam hokkaido i jest prawdopodobieństwo, że mogła się od niej zapylić. Czy 100-150 kg jestem w stanie uzyskać ze skundlonej z hokkaido? Miał ktoś podobne doświadczenie? Czy przy podawaniu DAP-ów określa się inaczej niekontrolowane zapylenie?
Dylematy ogrodnika kuźwa...

A taka była 4 dni temu, widać, że rośnie.