Kiedy siałas ?
Tytoń ozdobny(Nicotiana)
-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- maska2
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 kwie 2015, o 13:33
Re: Tytoń ozdobny(Nicotiana)
Ja wysiałam leśny i ozdobny i jeszcze maleństwa w porównaniu do waszych.
A mój przezimował- po obcięciu wysokich kwiatostanów jesienią popuszczał rozetki nowych liści od korzenia. Wniosłam go na zimę do mieszkania i gdybym go nie skracała celem rozkrzewienia to już miałabym kwiaty 

-
- 100p
- Od: 17 mar 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja się celowo pospieszyłam z sianiem, bo w tym roku mam komunię w ogrodzie, to chcę, żeby już było choć trochę kolorowo. Ale pogoda nie sprzyja, a sadzonki tytoniu w domu już mają dość. W przyszłym roku wysieję go miesiąc później.
Papi
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:

-
- 200p
Mój karłowy ma pąki /później wysiany/ a leśny jeszcze w liście idzie a pączków ni widu....
-
- 200p
Kwitną i obłędnie pachną wieczorem.Z mixu kolorów bordo już teraz ma wysokość 1 m a co będzie dalej pod koniec sezonu?
Samosiejki z ubiegłego roku rozpanoszyły się strasznie i muszę je usuwać.
Samosiejki z ubiegłego roku rozpanoszyły się strasznie i muszę je usuwać.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Moje też kwitną, ale jakieś wybrakowane bo żeby poczuć zapach to nos w kwiatki trzeba włożyć
Czy one się same rozsieją czy na wiosnę trzeba będzie wysiewać od nowa??

Czy one się same rozsieją czy na wiosnę trzeba będzie wysiewać od nowa??
-
- 200p
Robię sadzonki by szybciej zakwitły ale i same się rozsiewają i wschodzą tworząc kożuch wręcz.Mam też te zwykłe niskie
U mnie w tym roku dziwne zjawisko.Tytoń jednoroczny o białych kwiatach miałam ponad 5 lat temu (dostałam od forumki), bardzo zdziczał, więc później tępiłam go i przez kilka lat nie było.W zeszłym roku jednak znów sobie nie wiem skąd wyrósł jeden egzemplarz, ale jakoś listki ładnie się błyszczały i został.Wyrósł do ok.60-70 cm, zakwitł na biało, bardzo ładnie, kwiatki były dłużej otwarte w ciągu dnia.Chciałam zebrać nasionka, bo mi się spodobał, ale... nie było, nie tworzył...
dlaczego? Może jakimś cudem znów wyrośnie 

U mnie mała doniczka balkonowa pełna pięknych, dużych samosiejek
Przeniosłam ją do domu w grudniu kiedy szły pierwsze mrozy i muszę je niebawem przesadzić, bo wychodzą już z doniczki. Cieszę się że nie musiałam siać tej drobnicy, sama się wysiała.

- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
Ja miewałem tytoń klka razy w ogrodzie, głównie klasyczny bladoróżowy, ostatnio wprosił się chyba wraz z kompostem 
W tym roku będę siał jakoś po połowie marca, raczej nie wcześniej, zamówiłem nasiona tego limonkowego bo nie widziałem go w sprzedaży detalicznej u Nas. Pytanie do osób które tenże siały - czy on też intensywnie pachnie?
Fajnie by było gdyby tak, po tym jak przytaszczyłem do ogrodu sadzonkę jaśminowca który po latach okazał się być bezwonny to mam trochę uraz do pachnących-ale-w-sumie-nie roślin

W tym roku będę siał jakoś po połowie marca, raczej nie wcześniej, zamówiłem nasiona tego limonkowego bo nie widziałem go w sprzedaży detalicznej u Nas. Pytanie do osób które tenże siały - czy on też intensywnie pachnie?
Fajnie by było gdyby tak, po tym jak przytaszczyłem do ogrodu sadzonkę jaśminowca który po latach okazał się być bezwonny to mam trochę uraz do pachnących-ale-w-sumie-nie roślin

Kuba
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Niestety ten limonkowy nie pachnie. Można wiedzieć gdzie kupowałeś?
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka