Moje Arboretum cz.7
Re: Moje Arboretum cz.7
Dobra, cicho siedź, moje były białe
Nic nie pisałem
W końcu to są odmiany z Japonii, to jak miałyby być brzydkie 
- karolacha
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powojnik Beautiful Bride, grupa wielkokwiatowe, wcześnie kwitnące 
-- 9 lip 2017, o 20:37 --
Tulap cudnie , nie ?
ale czy w naszych ogrodach nadal zachowałyby takie kolory ? Oni mają swoje metody a mnie z żaden sposób nawet niebieskiej nie udaje się utrzymać, nic nie pomaga--nawozy, kwaśna ziemia, drut miedziany, ałun....wiec czy te nadal byłyby takie piękne ?
Idę oglądać film , na razie
-- 9 lip 2017, o 20:37 --
Tulap cudnie , nie ?
Idę oglądać film , na razie
- witch
- 1000p

- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Karolino, cudowną miałaś wycieczkę. Zdjęcia przepięknych roślin, tyle odmian w jednym miejscu
Wytłumacz mi proszę jak chłopu w sądzie co to znaczy że hortensja była piłkowana.
Obejrzałam program z Twoim udziałem
Zupełnie inaczej prezentuje się ogród na zdjęciach a inaczej na filmie.
Film pokazuje szerszą perspektywę i prawdę mówiąc ogród masz cudowny
Jako gospodyni tego ogrodu sprawiasz bardzo miłe wrażenie, myślę że to nie tylko wrażenie
Wytłumacz mi proszę jak chłopu w sądzie co to znaczy że hortensja była piłkowana.
Obejrzałam program z Twoim udziałem
Zupełnie inaczej prezentuje się ogród na zdjęciach a inaczej na filmie.
Film pokazuje szerszą perspektywę i prawdę mówiąc ogród masz cudowny
Jako gospodyni tego ogrodu sprawiasz bardzo miłe wrażenie, myślę że to nie tylko wrażenie
Karolino, dzisiaj zobaczyłem program i muszę powiedzieć, że jestem pod ogromnym wrażeniem
Cały ogród piękny, najbardziej jednak podobała mi się Gizelka, choć Pani Domu w niczym jej nie odbiega
Powiem Ci, że tak mi się spodobała ta róża, ze zastanawiam się, czy dobrym pomysłem jest wycięcie obu brzóz w moim ogrodzie, może jedna byłaby dobrą podporą dla takiego pnącza? 
Tak naprawdę one mają wstrzyknięty barwnik, tak jak storczyki 
- karolacha

Tulap mówisz o hortensjach ? też się zastanawiałam , ale w takim arboretum bawili by się w to ? poobserwuję kilka laty to będzie wiadomo, bo potem odrastają w swoim naturalnym kolorze 
A mój storczyk nie jest barwiony, maiłam na karteczce tak napisane i cena 60 zł wskazywała na to
-- 10 lip 2017, o 09:21 --
PIotrek w żadnym razie nie wycinaj brzóz . Oczywiscie ,że byłaby dobrą podporą dla rózy, zresztą podobnie jak dla milina, który też mocno rośnie lub glicynii. Nie wycinaj , tylko obsadź pnączami . jak się nie powiedzie to wyciąć zawsze można , właśnie najtrudniej znaleźć wolne , duże drzewo do obsadzenia w formie podpory
ja już takich drzew nie mam , ale każda uschnięta brzoskwinia czy wiśnia ( one często marnieją) jest zachowana i służy za podporę mniejszym pnączom

A mój storczyk nie jest barwiony, maiłam na karteczce tak napisane i cena 60 zł wskazywała na to
-- 10 lip 2017, o 09:21 --
PIotrek w żadnym razie nie wycinaj brzóz . Oczywiscie ,że byłaby dobrą podporą dla rózy, zresztą podobnie jak dla milina, który też mocno rośnie lub glicynii. Nie wycinaj , tylko obsadź pnączami . jak się nie powiedzie to wyciąć zawsze można , właśnie najtrudniej znaleźć wolne , duże drzewo do obsadzenia w formie podpory
- karolacha

Aga dzięki za miłe słowa pod moim i ogrodu adresem, miło takie coś czytać
Hortensja piłkowana to jest
http://budujesz.info/artykul/hortensja- ... ,1058.html
Podgatunek ogrodowej , są śliczne , zakochałam sie w nich właśnie w Wojsławicach gdzie rosną w grupach o róznych kolorach
Hortensja piłkowana to jest
http://budujesz.info/artykul/hortensja- ... ,1058.html
Podgatunek ogrodowej , są śliczne , zakochałam sie w nich właśnie w Wojsławicach gdzie rosną w grupach o róznych kolorach
- karolacha

Stasiu no nie wiedziałam ,że sadzi sie 10 cm głębiej , widać jak czytam przywieszki
Ale już zapamiętam , nowy , cudny posadzę jak należy , którego nazwę bezbłędnie zgadł Jurek
A ja kupiłam też Twoje Jurek ulubione floksy, pomarańczowy i rózowy, ładne . To cudne rośliny, rozweselają teraz ogród , kiedy już inne przekwitły ( w tym róze) 
Ale już zapamiętam , nowy , cudny posadzę jak należy , którego nazwę bezbłędnie zgadł Jurek
- karolacha

Felu oczywiście ,że karteczki są , super podpisane i nic nie spełzło, jakiś dobry pisak:) Myślałam ,ze to obie piłkowane, a to ogrodowe, super . Już sobie rosną w gruncie i dobrze się mają
Dzięki Zobaczę jak wyglądają w Googlach , po nazwie 
-- 10 lip 2017, o 09:43 --
Miłko jak tam kotlety, zjadliwe ?
Wszędzie są linki , można zobaczyć ten króciutki odcinek jeszcze raz, na spokojnie tak żeby nic nie spalić 
-- 10 lip 2017, o 09:43 --
Miłko jak tam kotlety, zjadliwe ?
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja sobie to nagrałam, ale przez spóźnienie obcięło mi kawałek. Przezornie nagrałam poprzedni program więc tam był początek, potem miałam koniec i kawałek środka mi ucięło. I właśnie to mnie wkurzyło, a kotlety się prawie paliły! Ale uratowane! Zjadliwe!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- karolacha

http://tvnmeteo.tvn24.pl/wideo/magazyny,46,1.html
Miłko tutaj masz srodek, koniec....nawet Maję na początku, ale ją można przyspieszyć
Miłko tutaj masz srodek, koniec....nawet Maję na początku, ale ją można przyspieszyć
- witch
- 1000p

- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Dzięki za informacje Karolino. 
Tak, o hortensjach mówię
A cena 60zł to nie mówi, że wyhodowany, bo malowane to i po 100-120zł chodzą
A cena 60zł to nie mówi, że wyhodowany, bo malowane to i po 100-120zł chodzą
Dzisiaj ponownie zrobiłam przegląd sadzonek, tak jak wcześniej pisałam wszystkie pozyskane z długich, grubych tegorocznych pędów padły, część z krótkopędów półzdrewniałych też uschła, zostały cztery z czego trzy już rosnąkarolacha pisze:Ciekawe Felu jak sie mają Twoje Gizelki ? Ja dopoero teraz ide utnę i zrobię jak Ty![]()
Pozdrawiam, Feliksa
- karolacha

Dobra, dobraTulap już nie wymądrzaj się , była przywieszka ,że naturalnie wyhodowane 
-- 11 lip 2017, o 16:04 --
Widzisz Felu nie tak łatwo wyhodować. Ja dopiero nie dawno powtykałam to tylko listki zółkną i odpadają , zobaczymy
-- 11 lip 2017, o 16:04 --
Widzisz Felu nie tak łatwo wyhodować. Ja dopiero nie dawno powtykałam to tylko listki zółkną i odpadają , zobaczymy