To już nie żadna storczykomania, to regularna zielona choroba.
Wszyscy tu są nią zarażeni i obawiam się że jest nieuleczalna

Byłem dzisiaj w sklepie pooglądać kwiatki i prawie przygarnąłem dwa hibiskusy i kilka storczyków
 Byłem dzisiaj w sklepie pooglądać kwiatki i prawie przygarnąłem dwa hibiskusy i kilka storczyków  Jedyny minus to cena
 Jedyny minus to cena  Miejsce w domu jakoś da się załatwić, a jego zaczyna brakować
 Miejsce w domu jakoś da się załatwić, a jego zaczyna brakować  Niedawno miałem zmieniany wystrój pokoju i upierałem się, że nie chcę żadnych półek. Dzisiaj powiesiłbym po kilka na każdej ścianie, żeby było miejsce na kolejne rośliny
 Niedawno miałem zmieniany wystrój pokoju i upierałem się, że nie chcę żadnych półek. Dzisiaj powiesiłbym po kilka na każdej ścianie, żeby było miejsce na kolejne rośliny 

(Pod półką , na której stoją doniczki , mam przewleczony przez podpórki pręt, a na nim na haczykach zawieszone kolejne doniczki w sznurkowych wisiorach - podwójne wykorzystanie miejsca).
  (Pod półką , na której stoją doniczki , mam przewleczony przez podpórki pręt, a na nim na haczykach zawieszone kolejne doniczki w sznurkowych wisiorach - podwójne wykorzystanie miejsca). Już widzę wszystkie ściany w półkach, a na każdej spakowane doniczki
 Już widzę wszystkie ściany w półkach, a na każdej spakowane doniczki  Niestety trzeba liczyć się z kosztami: Półki trochę kosztują, a kwiatki też mają swoją cenę, ale uznałem, że dwie rośliny miesięcznie powinny wystarczyć
 Niestety trzeba liczyć się z kosztami: Półki trochę kosztują, a kwiatki też mają swoją cenę, ale uznałem, że dwie rośliny miesięcznie powinny wystarczyć  
  Widziałem niedawno filmik, w którym kobieta miała w niedużym mieszkaniu kilkaset roślin
 Widziałem niedawno filmik, w którym kobieta miała w niedużym mieszkaniu kilkaset roślin  Widać było, że jest szczęśliwa, choć rachunki za wodę chyba były kosmiczne
 Widać było, że jest szczęśliwa, choć rachunki za wodę chyba były kosmiczne  
  Powiem Ci, że to bardzo ciekawe rozwiązanie
 Powiem Ci, że to bardzo ciekawe rozwiązanie  Tylko czy to doniczki z przyczepianymi podstawkami? Chyba, że na czas podlewania je ściągasz
 Tylko czy to doniczki z przyczepianymi podstawkami? Chyba, że na czas podlewania je ściągasz  Co do kolejnych powierzchni płaskich to chyba masz rację, jak na zimę sprowadzę wszystkie rośliny do domu, przez ten czas może jeszcze kilka roślin przybędzie, to miejsca zabraknie
 Co do kolejnych powierzchni płaskich to chyba masz rację, jak na zimę sprowadzę wszystkie rośliny do domu, przez ten czas może jeszcze kilka roślin przybędzie, to miejsca zabraknie  

Mam nadzieję, że pozostałe trzy dojrzeją
 Mam nadzieję, że pozostałe trzy dojrzeją 

Emilia ma dobry patent z tym wykorzystaniem półki zarówno od góry jak i od dołu, jak miejsca brakuje to człowiek ćwiczy kreatywność ;)
 Emilia ma dobry patent z tym wykorzystaniem półki zarówno od góry jak i od dołu, jak miejsca brakuje to człowiek ćwiczy kreatywność ;)  
 Bardzo dobry pomysł, może wymyślę coś podobnego, gdy zabraknie miejsca
 Bardzo dobry pomysł, może wymyślę coś podobnego, gdy zabraknie miejsca  
  Może też coś takiego u siebie zastosuję? Na razie rodzice nie są zbyt chętni na kupowanie tak dużej ilości kwiatków w tak krótkim czasie
 Może też coś takiego u siebie zastosuję? Na razie rodzice nie są zbyt chętni na kupowanie tak dużej ilości kwiatków w tak krótkim czasie  Miejsca jeszcze trochę jest, ale nie wystarczy to na długo
 Miejsca jeszcze trochę jest, ale nie wystarczy to na długo  
  Hibiskus od babci ma pierwszy pączek!
 Hibiskus od babci ma pierwszy pączek!  Nie kwitł chyba kilkanaście lat i teraz odwdzięczył się za opiekę
 Nie kwitł chyba kilkanaście lat i teraz odwdzięczył się za opiekę  Pączek wyszedł dopiero dzisiaj, bo jest ciut większy od główki od szpilki i mam nadzieję, że go nie stracę
 Pączek wyszedł dopiero dzisiaj, bo jest ciut większy od główki od szpilki i mam nadzieję, że go nie stracę  Zdjęcia pączka są, może trochę niewyraźne, bo jest za mały i nie da się jeszcze wyostrzyć, ale są
 Zdjęcia pączka są, może trochę niewyraźne, bo jest za mały i nie da się jeszcze wyostrzyć, ale są  

Teraz jednak idzie wiosna i postaram się częściej tu wpadać, bardzo dziękuję za wizytę
 Teraz jednak idzie wiosna i postaram się częściej tu wpadać, bardzo dziękuję za wizytę  
  Kolekcji hibiskusów nie powiększyłem, niektóre zmarniały przez zimę. Najbardziej boję się o h.schizopetalus, którego zaatakował jakoś grzyb, ale w tym tygodniu co opryskałem i usunąłem porażone liście i mam nadzieję, że się pozbędziemy choroby
 Kolekcji hibiskusów nie powiększyłem, niektóre zmarniały przez zimę. Najbardziej boję się o h.schizopetalus, którego zaatakował jakoś grzyb, ale w tym tygodniu co opryskałem i usunąłem porażone liście i mam nadzieję, że się pozbędziemy choroby  
  Myślę, że czuje się u mnie całkiem dobrze, wypuszcza już drugi liść. Oprócz monstera mam dwa fikusy: lyrata i elastica (ten drugi zrzucił kilka dolnych liści, ale jeszcze nie wiem, co mu nie pasuje
 Myślę, że czuje się u mnie całkiem dobrze, wypuszcza już drugi liść. Oprócz monstera mam dwa fikusy: lyrata i elastica (ten drugi zrzucił kilka dolnych liści, ale jeszcze nie wiem, co mu nie pasuje  ); philodendrony: pedatum, którego kupiłem przez Internet i rośnie cudownie oraz p.xanadu (albo selloun, nie wiem dokładnie), którego kupiłem tydzień temu; p.peperomioides i kilka innych
 ); philodendrony: pedatum, którego kupiłem przez Internet i rośnie cudownie oraz p.xanadu (albo selloun, nie wiem dokładnie), którego kupiłem tydzień temu; p.peperomioides i kilka innych  

O hibiskusa trzeba powalczyć, szkoda by było. Koniecznie pochwal się nowymi domownikami! Z filodendronami jakoś mi zawsze nie po drodze choć u innych podziwiam zawsze, zwłaszcza xandu cudny! Monsterke sama bym chętnie nabyła no ale cóż.... nie dla mnie te gabaryty ale jak ktoś ma sporo miejsca to zdecydownie warto
 O hibiskusa trzeba powalczyć, szkoda by było. Koniecznie pochwal się nowymi domownikami! Z filodendronami jakoś mi zawsze nie po drodze choć u innych podziwiam zawsze, zwłaszcza xandu cudny! Monsterke sama bym chętnie nabyła no ale cóż.... nie dla mnie te gabaryty ale jak ktoś ma sporo miejsca to zdecydownie warto  ceropegii mam kilka różnych w tym woodi- polecam, są super! Czekamy na fotki:)
 ceropegii mam kilka różnych w tym woodi- polecam, są super! Czekamy na fotki:) 

Na środku jest asplenium, ale kupiłem go na przecenie i chyba coś go zaatakowało
 Na środku jest asplenium, ale kupiłem go na przecenie i chyba coś go zaatakowało  Przed tą roślinką jest moja mała stacja do ukorzeniania, aktualnie zmagam się z szeflerą i pileą z listków oraz z draceną Sandera. Reszta zielonych to alocasia, w szklanej kuli (przymierzam się do zakupu czegoś innego, ale w sklepach nie ma nic odpowiedniego
 Przed tą roślinką jest moja mała stacja do ukorzeniania, aktualnie zmagam się z szeflerą i pileą z listków oraz z draceną Sandera. Reszta zielonych to alocasia, w szklanej kuli (przymierzam się do zakupu czegoś innego, ale w sklepach nie ma nic odpowiedniego  ) jest aegagropila linnaei - gałęzatka kulista, sztuk 5
 ) jest aegagropila linnaei - gałęzatka kulista, sztuk 5  , sadzonki hibiskusa, która niedawno była tylko małym patyczkiem, kilka gałązek bluszczu i asparagus.
, sadzonki hibiskusa, która niedawno była tylko małym patyczkiem, kilka gałązek bluszczu i asparagus.
 Przed nim jest epipremnum, ma śliczne białe przebarwienia. Najwyższa roślina po lewej to ficus elastica, obok niego jest oxalis tetraphylla, który podobno da się łatwo rozmnażać przez sadzonki pędowe, muszę spróbować, ale chyba dopiero na wiosnę. W rzędzie przed nimi od lewej stoją: hoja kerrii, dwa małe listki grudnika, które wypuściły korzonki, ale od kilku miesięcy nie widać żadnego wzrostu, dosyć uparte te maluchy
 Przed nim jest epipremnum, ma śliczne białe przebarwienia. Najwyższa roślina po lewej to ficus elastica, obok niego jest oxalis tetraphylla, który podobno da się łatwo rozmnażać przez sadzonki pędowe, muszę spróbować, ale chyba dopiero na wiosnę. W rzędzie przed nimi od lewej stoją: hoja kerrii, dwa małe listki grudnika, które wypuściły korzonki, ale od kilku miesięcy nie widać żadnego wzrostu, dosyć uparte te maluchy  , pilea peperomioides, zielistka, a za nią w dosyć dużej doniczce są dwa małe grubsze, wyhodowane z listków
, pilea peperomioides, zielistka, a za nią w dosyć dużej doniczce są dwa małe grubsze, wyhodowane z listków  Mojej pilei coś się stało i czubek wzrostu zaczął brązowieć i przysychać. Może to przez zmianę temperatur, może jeszcze w szkółce coś się stało.
 Mojej pilei coś się stało i czubek wzrostu zaczął brązowieć i przysychać. Może to przez zmianę temperatur, może jeszcze w szkółce coś się stało. Dosyć się o nią martwiłem, ale kilka dni temu zauważyłem zielone przyrosty naokoło łodygi. Większość z nich przypomina takie skrzydełka, które pozostają, gdy wyrasta liść, ale niektóre to chyba nowe stożki wzrostu
 Dosyć się o nią martwiłem, ale kilka dni temu zauważyłem zielone przyrosty naokoło łodygi. Większość z nich przypomina takie skrzydełka, które pozostają, gdy wyrasta liść, ale niektóre to chyba nowe stożki wzrostu