Koper wymagania,uprawa
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Koper- uprawa, szkodniki
Zauważyłam mnóstwo malutkich siewek na grządce, gdzie w ubiegłym roku był koper, to pewnie on 

- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też wylazł tam, gdzie sam się posiał, a tam gdzie sama chciałam go posiać nie
No i trudno, niech rośnie gdzie chce 

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Agnieszko od trzech lat mam koper wyłącznie z samosiejek. Zdrowszy, żadne mszyce go nie atakują, a dodatkowo zdobi wszystkie rabaty. 

-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Takie wschody też mogą być.Ginka pisze:Czas wysiać więcej nasion, wcześniejsze albo miały złe warunki, pies podeptał albo jeszcze się nie obudziły, nie mam nic przeciwko gęstemu wschodowi.

Cały ogródek na wiosnę tak wygląda, jak miejsce zaznaczone na czerwono. Samosiejki w tym miejscu nie przekopane bo docelowo wylądowała tam papryka. Dużo kopru zostawiam w ogórkach, dyniowatych i marchwi. W marchwi do chwili kwitnięcia.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Nie mam nic przeciwko takiemu wschodowi
, u mnie zostaną do kwitnięcia w arbuzach.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Mój koper nagle, dziwnie zachorował. Trzy dni temu każdy był jeszcze okazem zdrowia. Dzisiaj na działce widok mnie przeraził 
Pojedyncze sztuki, rozsiane po całym ogródku mają objawy jak na fotografii. Czy to czasem nie wina mszycy
Jak ochronić inne przed tą przypadłością
Jak tak dalej pójdzie to ogórki będą ale kopru deficyt

Ostatnio u mnie co drugi dzień spadają bardzo duże ilości deszczu, wszystko się praktycznie "topi". Może nadmiar wody jemu zaszkodził

Pojedyncze sztuki, rozsiane po całym ogródku mają objawy jak na fotografii. Czy to czasem nie wina mszycy

Ostatnio u mnie co drugi dzień spadają bardzo duże ilości deszczu, wszystko się praktycznie "topi". Może nadmiar wody jemu zaszkodził

Pozdrawiam Janek
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
To efekt mszycy- u mnie też się pojawiła
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Ale żeby zaraz brązowiały/żółkły? u mnie też są mszyce (rozkręcają się) i mam pozwijane rośliny ale z normalnym ciemnym odcieniem zielonego...to chyba połączenie podtopienia z mszycami (może jakiś związek jest wymywany z górnej warstwy i mają niedobory).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
Zmiany na koprze nastąpiły nagle, w niecałe 3 dni. Nawet jakby się faktycznie topił i korzenie miałyby problem z pobieranie składników, wówczas czy te zmiany tak szybko by nastąpiły
Na podtopienie nie pomogę, F16 nie wynajmę, żeby rozgonić chmury
A jutro chyba pozostaje mi tylko zastosować jakiś środek na mszyce. Oby się chociaż trochę kopru ostało...

Pozdrawiam Janek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 maja 2017, o 09:09
Do mojego też coś się dobiera 

-
Bologno wyrwij jednego takiego fioletowego i zobacz czy na korzonkach, a w zasadzie przy nasadzie nie siedzą mszyce.
Koper atakowany przez pospolitą (tak to nazwę) zieloną mszycę nie fioletowieje i zazwyczaj nie zamiera gdy jest już tak duży jak twój.
U mnie siedzą w ziemi
, tak samo w pietruszce.
Koper atakowany przez pospolitą (tak to nazwę) zieloną mszycę nie fioletowieje i zazwyczaj nie zamiera gdy jest już tak duży jak twój.
U mnie siedzą w ziemi

docentandrzej
Właśnie wczoraj już zauważyłem, że w korzeniach znajduje się nieduża ilość malutkich, niebieskiego odcienia robaczków. Pewnie jakaś z odmian mszycy to jest. I te same "mszyce" znalazłem na korzeniu pietruchy. Potraktowałem dzisiaj koper i pietruchę środkiem calypso. Chociaż nie jest zarejestrowany na warzywa, jednak nic innego skutecznego obecnie nie posiadam, a on działa układowo i z autopsji znam, że jest skuteczny. Szkoda, że trzeba sięgać po środki chemiczne aby coś na własnym ogródku urosło...
Właśnie wczoraj już zauważyłem, że w korzeniach znajduje się nieduża ilość malutkich, niebieskiego odcienia robaczków. Pewnie jakaś z odmian mszycy to jest. I te same "mszyce" znalazłem na korzeniu pietruchy. Potraktowałem dzisiaj koper i pietruchę środkiem calypso. Chociaż nie jest zarejestrowany na warzywa, jednak nic innego skutecznego obecnie nie posiadam, a on działa układowo i z autopsji znam, że jest skuteczny. Szkoda, że trzeba sięgać po środki chemiczne aby coś na własnym ogródku urosło...

Pozdrawiam Janek
-
Kopru ani pietruszki niczym nie pryskam. W tym roku mszyca żeruje na starej pietruszce. Nowa jest nie ruszona. Uprawiam tylko naciową a ona daje sobie radę sama. Korzeniową zastąpiłem pasternakiem. Chociaż tym roku niewiele wyszło z ziemi.
Koper mam w całym ogródku i codziennie wyrywam go całymi garściami, po czym ląduje na kompoście. Suszony nie przypomina kopru. Cały czas się wysiewa i rośnie na równi szybko z chwastami.
Mszycę na burakach zwalczam pokrzywą, podobnie tą na słonecznikach. Paprykę atakuje w donicach, ale pod koniec lata. Mszycy jest u mnie mnóstwo, ale chemii w walce z nią jeszcze nie używałem.
Żeby nie było, musiałem za to już prysnąć cebulę mospilanem, bo śmietka w natarciu
.
Koper mam w całym ogródku i codziennie wyrywam go całymi garściami, po czym ląduje na kompoście. Suszony nie przypomina kopru. Cały czas się wysiewa i rośnie na równi szybko z chwastami.
Mszycę na burakach zwalczam pokrzywą, podobnie tą na słonecznikach. Paprykę atakuje w donicach, ale pod koniec lata. Mszycy jest u mnie mnóstwo, ale chemii w walce z nią jeszcze nie używałem.
Żeby nie było, musiałem za to już prysnąć cebulę mospilanem, bo śmietka w natarciu

- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
U mnie też koper czerwienieje z nieznanych powodów
Idę obadać korzenie.