Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Post »

KaLo napisał
Może jestem przewrażliwiony, ale dzisiaj widziałem u znajomych ewidentnie zawirusowany krzak. Jak wygladają kwiaty?
Janusz tez tak miałam jakiś czas temu jak u jednego z sąsiadów zobaczyłam zawirusowane krzaki. Jeden od drugiego zarażał się i choroba przenosiła się stroną, która się stykały. A on nie chciał ich usunąć: "bo najpierw musi zerwać pomidory" ;:202
Wróćmy do przypadku lordbarta
Może to wirus ale wzór mozaiki jest słabo widoczny przez nekrozy. Czym są spowodowane? poparzeniem po oprysku Amistarem? Amistar popaliłby też młode przyrosty.
Przydałoby się trochę więcej szczegółów m. in zdjęcia kwiatów.
I czy nadal symptomy są tylko na jednym krzaku?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Malidomi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2015, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Proszę o podpowiedź co to takiego i jak z tym walczyć.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

bologno pisze:Dzisiaj zauważyłem na kilku krzakach pomidora w tunelu foliowym zmiany przypominające chlorozę. Jest widoczna szczególnie na młodych liściach. Proszę o dokładną diagnozę co im dokładnie dolega i jak im pomóc :?: Dodam, że podłoże dwa lata temu zasiliłem duża ilością obornika bydlęcego, natomiast przed posadzeniem w tym roku pod każdy krzak dałem trochę obornika bydlęcego granulowanego, co spowodowało po niedługim czasie nadmiar azotu objawiający się deformacją i zamieraniem wierzchołków wzrostu oraz ich fioletowymi przebarwieniami. Obecnie ta sytuacja się unormowała, jednak nastąpiły właśnie takie przebarwienia, które widać poniżej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomidory nie podlewam na zapas, ostatni raz podlałem w niedzielę w ilości 3 litry na jeden krzak. Ten sezon jest bardzo niestabilny w pogodzie. Dwa dni upał po 30 stopni, następnie od razu spadek do 18 stopni, raz słonecznie, raz pochmurno i tak na okrągło. Nie ma żadnej stabilizacji pogody, wilgotność powietrza ciągle dość wysoka, częste opady.

Jak pomóc pomidorkom :?: Jakiś oprysk dolistny czy może coś pod nogi nalać :?:

Powracam po kilku dniach do problemu z moimi pomidorami w tunelu. W dniu dzisiejszym otrzymałem kwasomierz z płynem heliga. Dokonałem testu w kilku miejscach, na rożnych głębokościach w tunelu i na moje wychodzi coś w okolicy 7ph. Dodam od razu, że przed sezonem przekopałem tunel z popiołem drzewnym z piecyka. Może to miało wpływ za zaburzenia w pH :?:

Zamieszczam jednak zdjęcia z trzech prób poniżej, proszę o ocenę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponadto wykonałem dla przykładu testy na kwaśnym torfie, i piasku żółtym:

Obrazek

Obrazek

Proszę o ocenę, na podstawie fotografi, czy faktycznie pH jest zbyt wysokie dla pomidorów :?:

Przynajmniej połowa krzaków dostała blado-zielone liście. Jeśli to niedobór żelaza jak już Ktoś wcześniej wspominał - w tym przypadku zaopatrzyłem się w chelat żelaza:

Obrazek

Obrazek

Wstawiam jeszcze świeże fotografie krzaków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zauważyłem dodatkowo, że krzaki z niedoborami mają obecnie problem z wiązaniem pomidorów a ich grona wyglądają niezdrowo. Proszę o pomoc :wit
Pozdrawiam Janek
radu1982
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 mar 2014, o 18:12

Post »

To mój 4 sezon z pomidorami pod osłoną, ale pierwszy z problemami chorobowymi i ni czorta nie wiem co się dzieje... Jest zimno i wilgotno, w dzień około 22 stopni, a nocami około 15, ale to chyba nie o to chodzi, pomidor to odmiana malinowy warszawski, wrzucam fotki, mam nadzieję że pomożecie...

Obrazek

Obrazek

z góry wielkie dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

Czy to zaraza ziemniaczana?

Obrazek

Obrazek
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

radu1982 pisze:To mój 4 sezon z pomidorami pod osłoną, ale pierwszy z problemami chorobowymi i ni czorta nie wiem co się dzieje... Jest zimno i wilgotno, w dzień około 22 stopni, a nocami około 15, ale to chyba nie o to chodzi, pomidor to odmiana malinowy warszawski, wrzucam fotki, mam nadzieję że pomożecie...

Obrazek

Obrazek

z góry wielkie dzięki za pomoc
Z tego co widać to szara pleśń, pewnie na noc zamykasz foliak i daje się wilgoć, na pierwszym zdjęciu brak pobierania magnezu lub jego brak ,oprysk siarczanem magnezu i pamiętać zamykanie foliaka na noc to proszenie się o szara pleśń, chyba że rok jest wilgotny ale ten raczej do suchych należy.
majmaj Jest to chyba liść oberwany z dołu pomidora i nie wygląda to na zarazę. następnym razem zdjęcie całego krzaka lepiej obrazuje jego kondycję.
Daniel1711
50p
50p
Od: 29 maja 2017, o 20:09

Post »

Witam. Moje pytanie będzie pewnie z tych banalnych, ale powiedzcie mi po czym poznać że krzak ma za mało potasu oraz magnezu?
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Daniel1711 pisze:Witam. Moje pytanie będzie pewnie z tych banalnych, ale powiedzcie mi po czym poznać że krzak ma za mało potasu oraz magnezu?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707 poczytaj i zdjęcia pooglądaj wtedy nie będzie banalnych pytań ;:3 :wit
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, przymknęłam tylko na dwie wyjątkowo wietrzne noce ( wiatr wiał tak, że bałam się zerwania konstrukcji) i od razu znalazłam plamki Szarej na szypułkach.
A pryskam Borasolem z mocznikiem 1 raz w tygodniu, więc teoretycznie powinnam mieć jakaś ochronę.
na Szarą oprysk Signum 33WG, ( przy okazji zwalcza też ZZ) a na niedobory magnezu oprysk siarczanem magnezu
Na zdjęciu majmaj chyba widzę ostre niedobory potasu a na 1 zdjęciu radu 1982 niedobory magnezu. Na zdjęciu bologno niedobory żelaza związane z niewłaściwym pH.
Daniel 1711 chyba przy okazji odpowiedziałam na Twoje pytania.
Bologno czy zastosowałeś kwasek cytrynowy?
jahsmina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2017, o 20:21

Post »

Witam, ja również jestem pierwszy raz na forum i mam problem z moimi pomidorami. Wierzchołkowe liście pomidorów posadzonych w donicach są małe i zwijają sie, poza tym pojawia sie kolor fioletowyna zewnetrznej stronie liscia. podejrzewam brak jakiegoś składnika,ale czytając wpisy doszłam do wniosku że może być wiele problemów - może to być wapń, może to być fosfor, a może to być za dużo azotu ? Zdjecia mam nadzieje pokazą o co chodzi. Poza tym jest zimno i pochmurno, ale myśle że nie ma to aż takiego znaczenia, bo w gruncie pomidory wyglądają ok. Prosze o wsparcie i pomoc.
Obrazek
kolaska11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2017, o 16:17

Post »

Witam ,jestem tu nowy i potrzebuje pomocy ,pierwszy raz
wziołem się za pomidory no i klapa , gniją mi przy łodydze, co może być przyczyną??? Wyrzuciłem już ze 35 szt.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

kolaska11
Podałeś za mało informacji o swojej uprawie. Spróbuj tutaj: http://ipopom.inhort.pl/
Ewa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

kolaska11 wstawiaj zdjęcia , nie dzwonisz do wróżki z Ezo TV. :wink:
jahsmina możesz napisać coś bliżej o ziemi w której posadziłaś, o nawożeniu, warunkach termicznych itp?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jahsmina a czym go karmisz?
kolsaka11 nie wiem co to znaczy gniją przy łodydze ale może chodzi Ci o Szarą pleśń?
https://www.google.pl/search?q=szara+pl ... s30evUmbTM :
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

whitedame pisze:Tak, przymknęłam tylko na dwie wyjątkowo wietrzne noce ( wiatr wiał tak, że bałam się zerwania konstrukcji) i od razu znalazłam plamki Szarej na szypułkach.
A pryskam Borasolem z mocznikiem 1 raz w tygodniu, więc teoretycznie powinnam mieć jakaś ochronę.
na Szarą oprysk Signum 33WG, ( przy okazji zwalcza też ZZ) a na niedobory magnezu oprysk siarczanem magnezu
Na zdjęciu majmaj chyba widzę ostre niedobory potasu a na 1 zdjęciu radu 1982 niedobory magnezu. Na zdjęciu bologno niedobory żelaza związane z niewłaściwym pH.
Daniel 1711 chyba przy okazji odpowiedziałam na Twoje pytania.
Bologno czy zastosowałeś kwasek cytrynowy?
Niedobory nie ma szans :)
Tylko dwa takie liście na a dwóch różnych krzakach. Znalazłem je na samym dole krzaka. ZZ atakuje od dołu?
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”