Właściwie obcinasz im chyba wszystkie gałęzie?
 Właściwie obcinasz im chyba wszystkie gałęzie?Pęcherznica kalinolistna (Physocarpus opulifolius)uprawa,cięcie
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pęcherznica kalinolistna (Physocarpus opulifolius)uprawa,cięcie
Widziałam te krzewy na Twoim wątku, przepiękne!! Zawsze tak mocno je przycinasz?   Właściwie obcinasz im chyba wszystkie gałęzie?

Właściwie obcinasz im chyba wszystkie gałęzie?- Karo
- -Administrator Forum-. 
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
To mój  mąż,ja najchętniej  ciełabym kosmetycznie  lub  wcale  ale  z braku miejsca,
rosną wzdłuż wjazdu do garażu, muszą być cięte.
Poza tym mój mąż uwielbia prac z sekatorem.
Nie dość,że przycina je na wysokość max. 2 m, to wycina - usuwa
wszystkie grube gałęzie ze środka krzewu.
Przerzedza je średnio co 2- gi rok.

rosną wzdłuż wjazdu do garażu, muszą być cięte.
Poza tym mój mąż uwielbia prac z sekatorem.
Nie dość,że przycina je na wysokość max. 2 m, to wycina - usuwa
wszystkie grube gałęzie ze środka krzewu.
Przerzedza je średnio co 2- gi rok.
- onectica
A jak było z pierwszym przycięciem? Bo z tego, co wyczytałam, to jak najszybciej i jak najniżej powinno się to zrobić.

- Karo
- -Administrator Forum-. 
- Kontakt:
Z tego co pamiętam u mnie cięcia nie było   w pierwszym  roku  po posadzeniu  ani nawet  w  drugim. 
Wskazują na to też zdjęcia z tego okresututaj można zerknąć
Chyba nie zdawałam sobie sprawy z rozpiętości ich pędów.
Za mało miejsca przeznaczyłam dla nich.
Mogłam zadowolić się corocznym cięciem modelującym i skazać się na widok taki jak ten

ale ja tego nie chcę. 

To zawsze można osiągnąć 

Pęcherznice są najpiękniejsze rosnąc swobodnie,trzeba im przeznaczyć dużo miejsca,
szczególnie w żywopłocie mieszanym źle wyglądają ściśnięte jak śledzie. 

Kolejne lata to już drastyczne cięcie ale jest to dobre dla mnie rozwiązanie .
Popłaczę,pomarudzę nad widokiem przez kilka tygodni , ale pod koniec lata już się cieszę

Wskazują na to też zdjęcia z tego okresututaj można zerknąć
Chyba nie zdawałam sobie sprawy z rozpiętości ich pędów.
Za mało miejsca przeznaczyłam dla nich.
Mogłam zadowolić się corocznym cięciem modelującym i skazać się na widok taki jak ten

ale ja tego nie chcę.

To zawsze można osiągnąć

Pęcherznice są najpiękniejsze rosnąc swobodnie,trzeba im przeznaczyć dużo miejsca,
szczególnie w żywopłocie mieszanym źle wyglądają ściśnięte jak śledzie.

Kolejne lata to już drastyczne cięcie ale jest to dobre dla mnie rozwiązanie .
Popłaczę,pomarudzę nad widokiem przez kilka tygodni , ale pod koniec lata już się cieszę

Onectica , to modrzew , one nie są tak wredne jak brzozy .  W tym przypadku to modrzew walczy o przetrwanie   jak jeszcze trochę podrośnie to do wysokości pęcherznic zostaną usunięte gałęzie .
   jak jeszcze trochę podrośnie to do wysokości pęcherznic zostaną usunięte gałęzie .
Pęcherznice jak im miejsce podpasuje potrafią się nie źle rozbujać .
Musiałam ją wyciąć bo zasłoniła mi kilka hortensji w dodatku wokoło była susza jak pod brzozą , wodę chłonęła jak gąbka

jak jeszcze trochę podrośnie to do wysokości pęcherznic zostaną usunięte gałęzie .
   jak jeszcze trochę podrośnie to do wysokości pęcherznic zostaną usunięte gałęzie .Pęcherznice jak im miejsce podpasuje potrafią się nie źle rozbujać .
Musiałam ją wyciąć bo zasłoniła mi kilka hortensji w dodatku wokoło była susza jak pod brzozą , wodę chłonęła jak gąbka

- onectica
No ja już widzę, że przepadłam   

Szukałam jakiegoś krzaczka. A ona jedna ostatnia była, taka stała ładna, niedroga, nawet nie wiem, jak ją wypatrzyłam w tym gąszczu roślin. Pan zapewniał, że nie rośnie ogromna. Ech, ci mężczyźni, ze sklepów ogrodniczych... 

Szukałam jakiegoś krzaczka. A ona jedna ostatnia była, taka stała ładna, niedroga, nawet nie wiem, jak ją wypatrzyłam w tym gąszczu roślin. Pan zapewniał, że nie rośnie ogromna. Ech, ci mężczyźni, ze sklepów ogrodniczych...

Diabolo rośnie wolniej w dodatku można sobie formować . Opisem w necie za specjalnie bym się nie przejmowała    

Mam tawuły japońskie Golden princess , które ponoć dorastają do pół metra a mam krzak który ma metr a inne po 10 latach , formowane mają po 25-30 cm . Wszystko w naszych rękach 

Rabata z jednej strony domu , pęcherznica zwykła zielona a w oddali za tują widać Diabolo w tym samym czasie sadzone . Z daleka widać różnicę . Ta jest rozłożysta ogromna , co roku wiosną ją mocno tnę a Diabolo nie była ani razu cięta .

Mam tawuły japońskie Golden princess , które ponoć dorastają do pół metra a mam krzak który ma metr a inne po 10 latach , formowane mają po 25-30 cm . Wszystko w naszych rękach

Rabata z jednej strony domu , pęcherznica zwykła zielona a w oddali za tują widać Diabolo w tym samym czasie sadzone . Z daleka widać różnicę . Ta jest rozłożysta ogromna , co roku wiosną ją mocno tnę a Diabolo nie była ani razu cięta .

Kupiłam i zasadziłam przed kilkoma dniami 2 pęcherznice Diabolo. Nie wiem jeszcze czy się przyjmą. Jak mam je przyciąć na wiosnę żeby się zagęsciły ? chodzi mi o to żeby miały więcej ''pni''. Pierwszy raz mam z nimi do czynienia. Myślałam że da rady nagiąć gałązkę i zrobić odkłady - połamałam. Moje sadzonki to praktycznie jeden patyk, u dołu bardzo zdrewniały, ucięty gdzieś na 50 cm od ziemi, i z tego ścięcia ma rozgałęzienia może po 3- 4 gałązki. A u dołu, jakieś takie łysawe są. chciałabym żeby wyrastało mnóstwo pieńków wprost z ziemi, jak to zrobić ? Czy dobrze rozumiem, żeby mieć taki krzew muszę po cięciu ukorzenić patyki i dosadzić ? jak nisko można maksymalnie przyciąć żeby wypuściły ?

- 
				Emilia
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam sporo pęcherznic, u syna też sadziłam w żywopłocie mieszanym. U siebie nigdy nie cięłam, syn już wycinał najstarsze pędy. Z moich obserwacji: pęcherznice same się krzewią od samiuśkiego dołu. Nie ma co ich zmuszać.  

I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia

Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- Karo
- -Administrator Forum-. 
- Kontakt:
A  u mnie jak  widać na  zdjeciu  wyżej  wcale się nie krzewią  

Ani nie rozsiewają

Ani nie rozsiewają

- 
				janopolski
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 13 lis 2016, o 18:07
Witam,
4 lata temu kupiłem pęcherznicę "kopaną" Luteus i Diablo na glebie VI klasy, praktycznie brak warstwy żyznej, rosną same jedynie sosny i brzozy. Dodałem trochę lepszej ziemi ogrodowej, dodałem obornik pod korzenie. W związku z tym, że miał osłaniac przed sąsiadami posadziłem dość gęsto: 70-80-cm. W kolejnych latach przycinałem, ale w tym roku z tego zrezygnowałem. To co jest moim zmartwieniem to nie wielka wysokość po tych latach -ok 120-130 cm. Zastanawiałem się, czy warto teraz przekopać w pobliżu korzeni świeżym krowim obornikiem (tylko do takiego mam dostęp).
Czy to im nie zaszkodzi? Może macie inne sugestie? jak można je zachęcić do większego wzrostu?

4 lata temu kupiłem pęcherznicę "kopaną" Luteus i Diablo na glebie VI klasy, praktycznie brak warstwy żyznej, rosną same jedynie sosny i brzozy. Dodałem trochę lepszej ziemi ogrodowej, dodałem obornik pod korzenie. W związku z tym, że miał osłaniac przed sąsiadami posadziłem dość gęsto: 70-80-cm. W kolejnych latach przycinałem, ale w tym roku z tego zrezygnowałem. To co jest moim zmartwieniem to nie wielka wysokość po tych latach -ok 120-130 cm. Zastanawiałem się, czy warto teraz przekopać w pobliżu korzeni świeżym krowim obornikiem (tylko do takiego mam dostęp).
Czy to im nie zaszkodzi? Może macie inne sugestie? jak można je zachęcić do większego wzrostu?
- Karo
- -Administrator Forum-. 
- Kontakt:
Wiosną daj nawóz z  azotem ,np. Polifoska.
A obornik świeży? Skorzystaj skoro masz okazję,lecz zostaw na powietrzu przez zimę i dopiero wiosną możesz go użyć bezpośrednio pod rośliny.

A obornik świeży? Skorzystaj skoro masz okazję,lecz zostaw na powietrzu przez zimę i dopiero wiosną możesz go użyć bezpośrednio pod rośliny.
- 
				janopolski
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 13 lis 2016, o 18:07
Ok, Dzięki. Czyli temat nawożenia świeżym obornikiem pomimo okresu zimowego należy odłożyc do wiosny.

- Karo
- -Administrator Forum-. 
- Kontakt:
Niekoniecznie. Poczytaj   np. ten  wątek  viewtopic.php?f=8&t=32402