Kawon ( arbuz ) - część 8
Re: Kawon ( arbuz ) - część 8
Od momentu zapylenia kwiatu żeńskiego około 40 dni potrzeba aby owoc był dojrzały, więc jeśli teraz masz kwiatki to od połowy sierpnia możesz zacząć zbiory.
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czyli jest mała szansa na wrześniowe zbiory jak pogoda dopisze bo arbuz to roślina ciepłolubna .
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Danivil
A ty na co chcesz pryskać Topsinem? Bo jeśli chodzi o fuzariozę to arbuzy średnio zareagowały. To co brałam za spowolnienie to po prostu szybciej przyrastają nowe liście niż więdną chore. Dalej mam tak mniej więcej 2 liście więdnące co 2-3 dni. Liczę na to, że rozrost krzaka będzie szybszy niż usychanie liści i doczekam się arbuzów. Ładnie przyrastają, co dzień większe.
A ty na co chcesz pryskać Topsinem? Bo jeśli chodzi o fuzariozę to arbuzy średnio zareagowały. To co brałam za spowolnienie to po prostu szybciej przyrastają nowe liście niż więdną chore. Dalej mam tak mniej więcej 2 liście więdnące co 2-3 dni. Liczę na to, że rozrost krzaka będzie szybszy niż usychanie liści i doczekam się arbuzów. Ładnie przyrastają, co dzień większe.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
U mnie pewnie też fuzarioza i tak samo jak u ciebie więdnie kilka liściu w przeciągu kilku dni, ale krzaka nie wyrwę bo najdłuższy pęd ma około 1,5 m i jest owoc który rośnie. W sobotę podlałem trochę ponad litr roztworu 0,1% ale nic to nie dało. Radzicie podlać resztę krzaków, aby nie zachorowały czy tylko dwa sąsiednie? Czy może czekać na rozwój sytuacji i nie używać Topsinu wcale?
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Myślę, że warto spróbować. Choroby nie wyleczy, ale może trochę przyhamuje i owoce zdążą dojrzeć. To mój pierwszy rok z arbuzami,więc nie mam doświadczenia, ale wolę robić cokolwiek niż się poddać na początku.
Pozdrawiam-Ela
Czy xdarzylo wam się kiedys żeby leżący na agrowlokninie arbuz wam zgnił? Np z powodu wilgotności?
grimol Jeśli arbuzy jest mały i roslina nie wykarmi go bo stanie się czarny i odpadnie , w innym wypadku arbuzy nie gnije jeśli owoc został zawiazany i prawidłowo rośnie to nic mu nie będzie agrotkanina wpływa na to ze arbuzy nie ma stycznosci z ziemia .
Niedojrzałego arbuza ciężko jest oderwać tak??
grimol A po co chcesz ukrywać niedojrzałe arbuzy???
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wokan i jak twoje szczepienie ??
U mnie arbuzy przystopowały, zimne dni i noce są tego powodem.
Od dziś przykryte są białą agro i nie wiem kiedy ją ściągnę.
U mnie arbuzy przystopowały, zimne dni i noce są tego powodem.
Od dziś przykryte są białą agro i nie wiem kiedy ją ściągnę.
Piotr
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Moje szczepienia zeżarły ślimaki
Szlag mnie trafił. Nie wiem jak tam się dostały, bo skrzynki były owinięte folią. Połowa może się ostała, cześć z nich widzę że chyba się nie przyjmie, część robi wrażenie dobrych. Zobaczymy za kilka dni. Jeżeli młode listki się pojawią to będzie znaczyło, że szczepienie się przyjęło.
Ponadto zauważam pierwsze oznaki fuzariozy u mnie na tunelowych arbuzach. Stoją w miejscu od dłuższego czasu i część liści oklapła. Tylko Crimson sweet szaleją i mam chyba z 6 arbuzów wielkości powyżej piłki tenisowej na 2 krzakach
Gruntowe rosną w oczach i jest sporo zawiązków. Szkoda, że te najładniejsze oberwały gradem a dwa nadgryzły.. ślimaki

Ponadto zauważam pierwsze oznaki fuzariozy u mnie na tunelowych arbuzach. Stoją w miejscu od dłuższego czasu i część liści oklapła. Tylko Crimson sweet szaleją i mam chyba z 6 arbuzów wielkości powyżej piłki tenisowej na 2 krzakach

-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
NIe masz w tym sezonie szczęscia. U mnie na jeszcze choroba nie wystąpiła.
Odmiana Crimson sweet jest faktycznie tak słodka?
Odmiana Crimson sweet jest faktycznie tak słodka?
Piotr
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 lis 2014, o 15:49
- Kontakt:
Jak widać folia to za mało... Ja wokół rozsad w skrzynkach leżących na agrotkaninie we foliaku rozsypuję kilkanaście granulek 'granulatu na ślimaki'. Skuteczne, łotry zanim dojdą do skrzynek, przekąszą granulat - i gotowe. Podobnie robię ze wszystkimi uprawami - chronię zewnętrzne granice. Tam gdzie na zewnątrz upraw jest wybieg dla drobiu - nie ma problemu - nic się do upraw nie przedrze. Tam gdzie takiej obrony nie ma sypię na granicy upraw granulat. Mam około 20 arów ogrodu - opakowanie 1kg granulatu wystarcza mi na ponad dwa lata.Moje szczepienia zeżarły ślimaki![]()
![]()
![]()
Szlag mnie trafił. Nie wiem jak tam się dostały, bo skrzynki były owinięte folią.
Może pytanie głupie, może nie...
Czy są bezpestkowe odmiany naszych spolszczonych arbuzów? Czy raczej takie tylko w sklepach?
Czy są bezpestkowe odmiany naszych spolszczonych arbuzów? Czy raczej takie tylko w sklepach?