Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Jadziu ;:196 dziękuję za wyczerpującą odpowiedz, Angela też bardzo mi się podoba i już miałam ją zamawiać jesienią, ale nie było :( może kolejnym zamówieniem, Rhapsody zamówiłam,a dostałam Auguste Luize, ładna więc nie jestem bardzo obrażona, ale już z tej szkółki chyba nie zamówię, bo drugi raz pomyłka. Znowu czarujesz różyczkami ;:167 Czy tą poczwarkę-biedronkę to u siebie obserwowałaś? Jestem pełna podziwu ;:138
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jadziu, sesja poczwarkowa rewelacyjna!!! ;:oj ;:oj ;:oj Czegoś takiego jeszcze nie widziałam, dziękuję ;:196
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIU tylko przez przypadek byłam świadkiem przeobrażenia i to nie w całości .Larwa była na liściu RU gdy siadłam na ławeczce i zaraz rzuciło mi sie to w oczy ,chociaż z początku nie bardzo wiedziałam co to tam siedzi .Dopiero po bliższym przyjrzeniu się zauważyłam to zjawisko .Często spotykam takie larwy na liściach
WANDZIU tak widziałam u siebie działo sie to na liściu RU Sama pierwszy raz byłam świadkiem takiego przeobrażenia szkoda ,ze nie widziałam tego od początku .Młoda biedronka ma wielgachne skrzydła równe wielkością tułowia.Musiałam zerwać ten liść ,żeby mieć lepsza obserwację. Potem dałam młodą na inny liść niech idzie swoja drogą one szybko dreptają

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chciałabym zidentyfikować tego liliowca cudnie pachnie ma grube falbankowe płatki i zielone cienie na pąkach to chyba najbardziej charakterystyczne

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jadziu, pokazałaś taki cud życia, bo nie da się tego inaczej nazwać... Dziękuję ;:196
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu, ja myślałam że w młodych pędach Alchymist zagnieździła sie bruzdownica, ale jak sie dobrze przyjrzałam to okazało sie
że te 4 pędy rosły na zeszłorocznym pedzie który częściowo przemarzł i ja go skróciłam na wysokość 80 cm i z niego wyrosły 4 pędy metrowej długości, które podczas suszy zaczęły zamierać . Krzew okopałam solidnie podlałam,jak sie okazało pod różą były korytarze
jakiegoś gryzonia ;:145 Wczoraj też zwróciłam uwagę na Westerlandy, rosną obok siebie jeden miał kwiaty piękne, trzymał szyk a drugi
jakoś kwiaty lekko zwisłe, wzięłam kopaczkę i okazało sie że krecisko porobiło korytarze pod rożą, okopałam podlałam, dziś róża podniosła
kwiat, mam utrapienie z tymi kretami ;:223
Jadziu, masz świetny wzrok, albo dar obserwacji przyrody, nic Tobie nie umknie ;:63
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jadziu brawo Ty ;:215
Pokazałaś cudnie rodzące się życie, cos niesamowitego Jadziu ;:oj
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Też mam Zephirine i też pierwszy kołpot.
Złapała mączniaka, pewno odchorowuje brak chemii, której nie stosuję i musi się przyzwyczaić do nowych warunków.
Ciekawa jestem jak będzie dalej i spełni oczekiwania.
Ania pisze że coś jej nie odpowiada, zobaczymy czy z moją też tak będzie.
Ten liliowiec czy to aby nie Sherry Lane Carr ?
Fotki owadożercy genialne. ;:63
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Jak dostrzegłaś takie osobliwości przyrody - poród, niezaleznie jak to się nazwywa u biedronek, dla mnie to poród! Jesteś Jadziu niesamowita ze swoją spostrzegawczością! Liliowce na razie mi nie kwitną, rozpoczęły jednak kwitnienie lilie. One szczególnie ładnie wyglądaja wśród róż.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jadziu... kurde.. no... taką sklerozę mieć ?... ;:202 .. teraz coś sobie przypominam...
Oj tam... będziesz w moim wieku, to też będziesz mieć taką sklerozę... ;:306
U mnie też pełno tych przeobrażających się biedronek...
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Jadziu "poczwarka biedronką się stała" - jak to dużo zależy od przypadku ... znaleźć się w konkretnym miejscu, o określonej porze . Piękna sesja ;:138
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Jadziu, liliowiec, jaki pokazałaś nie kojarzy mi się z żadnym moim więc chyba nie pomogę. Przyjrzę się moim, czy któryś ma takie zielone końcówki i w dodatku zapach.
'Sherry Lane Carr' powinien mieć wyraźną białą pręgę wzdłuż przez środek każdego płatka. U Ciebie tego nie widzę.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Jadziu jesteś mistrzynią , uchwycić takie jak to nazwałaś zjawisko ;:224 ;:180
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

No i masz swój piękny ogród w rozkwieci . Piękna jest Chopin . mam , ale źle posadziłam i chyba zginie, ale kupię następną bo śliczna jest :) :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Witam ;:180 wszystkich po krótkiej przerwie jakoś moja doba zbyt krótka ;:174 No cóż tak to jest w pewnym wieku ;:174
KAROLCIA Chopin to piękna róża tylko tam gdzie rosła była zbyt duża na przodzie rabaty,wiec posadziłam ja na tyły tam nikogo nie będzie zasłaniać
JOASIU jaka ja tam mistrzyni po prostu miałam taki fart ,ze mogłam to zarejestrować,bo ona przeobraża sie przez 4 tygodnie.
Przez cały swój rozwój, larwy biedronek linieją cztery razy, za piątym zaś, dochodzi do przepoczwarczenia się. W tym celu, larwa przy pomocy spodniej strony końcówki odwłoka, przyczepia się do spodu liścia, murku, lub pnia drzewa i tam dochodzi do metamorfozy. Poczwarka jest żółtopomarańczowa w czarne plamy. W momencie zaniepokojenia, może się kiwać na boki, co może mieć na celu zniechęcenie drapieżnika do jej pożarcia. Po tygodniu, wreszcie dochodzi do chwili, gdy dorosły owad wychodzi na światło dzienne. Początkowo jednak, wcale nie wygląda jak klasyczna biedronka. Jej ubarwienie jest bowiem zupełnie żółte, a nie czerwone w czarne kropki. Dopiero z czasem nabiera właściwych sobie barw. Pierw jest pomarańczowa, później pomarańczowo-czerwona, zaś w następnym roku jej ubarwienie staje się intensywnie czerwone.

FLORIANIE mam też takiego liliowca ,który ma biały pasek przez środek płatka lecz na fotce widać tylko zgrubienie bo ta biel jest niewyraźna.No cóż NN też są piękne i pachnące tak jak róże.No cóż chyba fotosik zastarjkował ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU ja tam zawsze coś dostrzegę :wink: no właśnie znaleźć się w konkretnym miejscu, o określonej porze można to nazwać owocnym odpoczynkiem :wink:
GABI takie larwy też wszędzie widzę lecz nigdy nie widziałam tej ostatniej fazy .jak długo twoja Evelyne trzyma kwiat, bo można powiedzieć ,ze to równolatki z moją, bo moja też od jesieni 2016
EWUNIU poród bez położnej ,ale w świetle fleszy :;230
GRAŻYNKO wiesz ,że ja na bakier z nazwami liliowców co innego róże, bo te znam to samo z bylinami.Florian napisał ,ze to nie ten liliowiec, wiec nie wiem .Achhhh nie się zwie jak chce w każdym razie mam go też do podziału to samo tego ;:180

Obrazek

a teraz sesja JPII kwiat już pare dni się rozwija i jeszcze w pełni się nie rozwinął

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

IWONKO brawo ja :wink: takie nowe narodziny nie trwają sekundkę bo aż 4 tygodnie a ja załapałam się na ostatnią fazę i bardzo się z tego cieszę ,bo sama nie widziałam jak to się odbywa
WANDZIU ach masz z tymi gośćmi pod korzeniami niszczą wszystko w koło .Oby różom udało sie przeżyć
BASIU akuratnie tak udało mi sie też chwilkę uwiecznić to również dla mnie satysfakcja.Kurcze nie wiem czy uda mi sie wysłać bo coś ostatnio szwankuje mi net ma jakieś zwolnione obroty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Floksy ...moje ulubione, nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu.Jadziu jakie masz jeszcze odmiany.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”